v rubriki dogodki:
.. / / / 07.03.2001

Hiphop v deželi kranjski

Hiphop gibanje v Sloveniji je zadnje čase vsebolj aktivno in počasi se kažejo rezultati dela nadebudnih posameznikov. Tako se je v soboto v Festivalni dvorani zgodil kar nekaj časa napovedovani koncert artistov s prve domače hiphop kompilacije 5'00" of Fame - Za narodov blagor v produkciji Radyoyo skupaj s (so-called) trenutno največjo rap zvezdo v Sloveniji, Trnovčanom Klemnom Klemnom.

Koncert, napovedan za 19.30, se je po uro in pol dolgem mučnem čakanju v preddverju dvorane končno začel ob devetih z ogrevanjem občinstva izpod rok Radyoyo DJ Zedsa. Dvorano je relativno mlado občinstvo napolnilo približno do polovice. Prva ura nastopa je pripadla šestim actom s kompilacije s Fujem za gramofoni. Najprej so do besede prišli Anonimni, sledili pa so 17-letni Pupi iz "fužinskega geta", pa jezni ljubljanski tandem Da II Deuce, Kočevci Gottschee Project, Knez Stipe in kot zadnji Nedotakljivi.

Psihološko luknjo, ki jo je bilo opaziti na začetku koncerta (s tem je mišljenih pet metrov prostora med odrom in publiko) je na najbolj nor način uspelo zapolniti Doši od Da II Deuce s preprostim: "A je med nami mogoče kakšen štrik?" Prisotni so planili naprej in končno začeli sodelovati. Anonimni (morda najslabše razumljen nastop) in Pupi so izzveneli torej bolj v prazno, nato pa se je vzdušje stopnjevalo do Nedotakljivih, ki so nastopali kot zadnji in imeli tudi izdatno minutažo ter tako v nasprotju z ostalimi (ena ali največ dve pesmi) možnost za celih pet komadov.

Kljub očitno ne preveč dobremu Josevemu dnevu in prekinjanju komadov ter začenjanju znova so bili Nedotakljivi edini, ki so si upali petje refrenov vsake toliko časa prepustiti občinstvu in ga s tem še dodatno razživeli. Ob koncu nastopa (zadnja na vrsti je bila Radyoyo himna V letu 00) je Murat zato vse zbrane kar takoj pozval na after v Subsub in se šele čez kratek čas vrnil z opozorilom, da je vseeno prej na vrsti še Klemen Klemen.

Tega je nato napovedal še Pižama, drugače tudi artist s kompilacije, tokrat pa v vlogi Klemnovega gosta, s svojim standardnim "desna polovica naj se dere Klemen, leva pa Klemen". Klemen je prišel, a pokazal bolj malo. Komadi so se zdeli razvlečeni in absolutno predolgi, zveneli so moreče in prav malo energije je bilo čutiti tako na odru kot pod njim. Tudi sadjevec v roki in lasulja na glavi nista pomagala.

Dvorana se je začela na izi prazniti, mnogi pa so se posedli ob stenah in od tam v sedečem položaju spremljali (ali pa le bežno sledili) dogajanje. Namesto stopnjevanju vzdušja, ki ga je uspelo ustvariti "predskupinam", smo bili tako priča precejšnjemu zamrtju. Je imel Klemen le slab večer ali pa njegov rap ne sede po poslušanju mnogo bolj spevnih komadov s kompilacije? Bomo šli tako naslednjič na koncert headlinerjev s 5'00 in support acta Klemna Klemna?

Kakor koli, važno je, da se je vsem skupaj uspelo organizirati in spraviti pod streho tale dogodek. S kvantiteto podobnih eventov pa se dviguje tudi kvaliteta in videli bomo, kaj slovensko rap sceno čaka v letu 01 in naprej. Bo res "vse še vedno tko kot je blo učeri?"

Tina H. Zakonjšek

Hiphop v dezeli kranjski - thumbnail

Hiphop v dezeli kranjski