v rubriki dogodki:
.. / / / 18.11.2000

Ratos de Porao tudi v Ljubljani!

Potem, ko so v prejšnjih turnejah po Sloveniji brazilski klasiki Hardcora obšli Ljubljano so na tokratni j jesenski evropski turneji 2000 imeli Ratosi le en dan časa za majhno Slovenijo; zato jih je Društvo prijateljev zmernega napredka iz Kopra oziroma Marko Brecelj povabil v Ljubljano - na Metelkovo 16.11 2000.

Kdor jih se ne pozna si lahko nekaj o njih lahko prebere tukaj. Koncert se je začel točno ob napovedanem času t.j. 21.00h, z nastopom skupine Srou pa Letu iz Kranja, prisotnih pa je bilo tudi kar precej njihovih kolegov, ki so skupino spodbujali pod odrom. Skupino so spodbujali predvsem njihovi kolegi iz Kranja. Skupina je pravkar izdala svoj novi CD. Zaigrali so njihove znane komade: Vlak, Vulkanski vrelec, Ahilova 6a, From the heart, Novo oblast, Klinični testiranci, Mala rock galama in druge. Pevec Šulc je neposredno in z izrazito punk HC besnem in energičnim glasom povdarjal to zvrst glasbe.

Končno pa je številna publika, cca 250 ljudi, dočakala skupino Ratos de Porao. Pevec Ratosov, kurpolenten, saj je zanj beseda okrogel skoraj premila, saj jih je bilo viteti tako na oko okrog 200 kg, je zavzel položaj ob mikrofonu. Takoj so postregli s svojo energičnostjo in skoraj bi lahlo rekla grobo surovimi zvoki. Po dveh komadih se je publika tako razživela, da so pričeli s prerivanjem, skakanjem in dretjem. Nekateri so se tako razživeli, da so plezali po stebru ob odru, marsikomu pa je od plesa in intenzivnih ritmih postalo tako vroče, da so si slekli vsa zgornja oblačila. Ratos de Porao pa je s tempom svojega HC metala nadaljeval. Pod odrom pa so divjali in se vrteli največji privrženci HC metala. Eksplozivni zvoki in močni, odrezavi glas pevca se je glasno in v ritmu razlegal po dvorani.

Postregli pa so nam vse od njihovega starejšega repertoarja, pa do nove zadnje izdaje. Ob zaključku koncerta je razgreta publika močno spodbujala z aplavzom, žvižgi in vpitjem. Vsi, ki smo doživeli ta koncert in ki smo bili tam prisotni, smo zadovoljni, da jih je Društvo prijatljev zmernega napredka povabilo v našo prestolnico. Pohvala pa gre njim tudi glede organizacije, saj so poskrbeli za tehnično opremo, postrežbo pijače in vse ostalo.

Marina Horvat - avatar

Marina Horvat

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 11 člankov.