v rubriki dogodki:
.. / / / 19.10.2000

Dovoljeni skoki čez plot

Ne gre za športno panogo, niti za kakšen nov državni zakon. Vse je že preizkušeno. Bulevarka, ki jo je v Mestnem gledališču ljubljanskem na oder postavil Vinko Möderndorfer, se namreč poigrava z možnostjo ognjevitih soprogov in njihovih naivnih žena, kjer vsi vsem zaupajo in verjamejo ..., na koncu pa tudi odpuščajo. Ampak v gledališču je vse mogoče. Premiera se je zgodila 12. oktobra.

Publika se je v slabe tri ure trajajoči Feydeaujevi komediji zelo zabavala, kot bi tipično lahko rekli za Slovence, da se najraje smejejo sosedovi nesreči. Pa čeprav je "sosed" v drami Gospod gre na lov rdečelični gospod Duchotel (Jožef Ropoša), ki se odpravlja k svoji ljubici z nabito puško. Brez prenesenega pomena. Žena (Stanislava Bonisegna) ga doma zvesto čaka in se upira dvorjenju pesniškega zdravnika Moriceta. Strastni zdravnik, ki ga zelo prepričljivo igra Gašper Tič, ji ves čas vzbuja sume o moževi nezvestobi, da bi sam prišel na svoj račun. In tej sreči se v svoji najemniški sobi zelo približa. Eno je sicer prevara, drugo je, da mu to tudi uspe. Feydeau, ki je mojster bulevark in komedije, pa njihovih zapletov tudi tokrat ni prepustil naključju. V tem je res mojster.

Drama je polna situacijske komike, ljubimci prihajajo, odhajajo, se zamenjujejo, lažejo, se pretvarjajo in se vedno uspejo izmuzniti odkritju. Njihov svet prevar pa je nabit z energijo, ki jo še bolj poosebljata scena in kostumi v tokratni prvi slovenski izvedbi. Posebej je treba opozoriti na delo prevajalca Aleša Bergerja, ki je uspel zelo dobro ohraniti dinamičnost besedila in poiskati ustrezne slovenske medmete vseh likov, da so še zmeraj komični, aktualni in slovenski ...

Barbara Rigler - avatar

Barbara Rigler

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 18 člankov.