v rubriki dogodki:
.. / / / 23.09.2004

Skupinski 5ing razvnel in navdušil

Napovedani in dolgo pričakovani skupinski 5ing z glavnimi akterji, ljubljansko rock'n'roll zasedbo Big Foot Mamo, se je v sredo, 22.9.2004, končno zgodil. Križanke so bile skoraj polne, predskupine so navkljub tehničnim težavam izpolnile svoje poslanstvo in ogrele občinstvo za vrhunec večera.

Prvi so se na oder povzpeli ljubljanski mladci Leaf-Fat, ki že pripravljajo svoj prvenec in najbrž bi prepričali še kakšnega poslušalca več od stalnih oboževalcev, če bi bil vokal bolj slišan in bi se slišalo veliko manj basov. Sicer pa glasba, ki je zelo podobna novemu izdelku Dreamwalk, energičen emo core torej.

Naslednji so na oder stopili Anavrin, ki so se tokrat predstavili v kar 9-članski postavi, vendar je bil tudi pri njih vokal zelo slabo slišan in pogosto nerazločen, vsaj meni pa so v živo še enkrat več dokazali nekatere slabosti, ki jim jih očitam že od recenzije prvenca Juice. Nič kaj prepričljivo!

Glavna gosta sta bila Slon in Sadež oziroma Slon'n'Sadež Rock'n'roll Quartet, ki je tokrat predvsem igral in skoparil s svojimi značilnimi šalami in duhovitostmi, seveda predvsem na račun, da bi občinstvu predstavili čimveč skladb. Od vseh predskupin zagotovo najbolj prepričljivi in tudi najbolje sprejeti, čeprav je treba priznati, da tudi Slon in Sadež že zelo dolgo časa nista ponudila česa novega, predrznega in pretresljivega.

In seveda glavne zvezde - Big Foot Mama, okrepljeni z Bucotom (Sausages) na tolkalih in Nežo Buh (Skat) na klaviaturah, ki so začeli z nenavadnim instrumentalnim delom, nato pa ob navdušenju nadaljevali s skladbo Lajf.

Danes zjutraj sem premišljeval, da so igrali zelo malo skladb s prve plošče Nova pravila, a sem se že v naslednjem trenutku spomnil, da je 5ing že njihova peta studijska plošča in da to predstavlja zbirko petdesetih skladb, izmed katerih je potrebno izbrati slabo polovico za tak nastop. Kar pa ni lahko!

Tako so predstavili skoraj celotno zadnjo ploščo, vključno s presenetljivo Skrit v sencah, kjer je Grego Zoki spremljal na akustični kitari (kar za njihove koncerte ni pogost dogodek), na klaviaturah pa je nekaj dodala tudi Neža, sicer pa so zbrane navdušili z igranjem največjih uspešnic ? Nisem več s tabo, Fenomen, Oklep, Dolg' nazaj, Mala nimfomanka, Črn tulipan, Konc sveta in seveda tudi novejšimi Vrn' se k men', Brez meja, ob Led s severa in Neki sladkega pa se jim je na odru pridružil mešani pevski zbor Perpetuum Jazzile.

In če sem se pred koncertom še nekoliko bal, da bodo Big Foot Mama v silni želji po dobri predstavi in napovedi gostov v vsem skupaj pregoreli ali zadevo celo preveč zapletli, po prespani noči ugotavljam, da je za nami še ena izvrstna predstava skupine, kakršnih v prihodnosti zagotovo ne bo manjkalo.

Energija v skupini je neverjetna, stare in nove skladbe zares dihajo, Grega dokazuje kot eden najboljših frontmanov v Sloveniji, Zoki se je sedaj že popolnoma vklopil v skupino in celo pomaga pri spremljevalnih vokalih, vse ostalo pa drži skupaj kot sestavljanka.

Foto ? Mare Vavpotič / Embrio

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Skocir - portret - thumbnail

Skocir - portret