v rubriki dogodki:
.. / / / 09.05.2002

Fun-Da-Mental v K4

Hja, fantje imajo kar power - in to vsakič, ko jih vidim. Fascinirali so me na lanski (vsaj zdi se mi...) Drugi Godbi, potem na Pepsi Sziget 2001 Festivalu v poletni Budimpešti, in zdaj ponovno v Ljubljani. Muzika, britansko-pakistanskih fundamentalistov je med smooth in hard - nekje med zvoki Asian Dub Foundation, Talvinom Singhom in Prodigy bi se jih našlo. Vsi komadi, najsi bodo brutalni ali nežni, pa se dotikajo ene od dveh tem: politike in ljubezni.

Fun-Da-Mental predstavljajo izrazito non-global pozicijo v glasbeni sceni planeta. Bush is another name for a c$$t!, lahko preberemo na njihovih uradnih T-shirtih. USA=No.1 Terrorist na njihovi zastavi. Fantje imajo ostra prepričanja, ki jih znajo jasno artikulirati in dobro braniti. Ko je med koncertom prišlo do rahle izmenjave mnenj, so se pa gladko strinjali s publiko, da je njihova otoška državica (UK valjda...) Terrorist No.2, politične avtorefleksije jim torej ne manjka, in dobro, da je tako.

ADF so sicer prav tako rahlo politični (Free Satpal Ram ETC, ETC), ni pa to njihov prepoznavni znak - površna kritika današnjega sveta je pa precej cenena dejavnost, ki ustreza le uporniškim tinejdžerjem. Fun-Da-Mental so bistveno bolj radikalni in bistveno bolj mračnjaški - morda prav zato padejo ven iz interesnih področij mnogih, ki sicer z veseljem prisluhnejo zahodno-vzhodnjaškim konglomeratom, za gušt pa vseeno zahtevajo vsaj malo pozitive. To je zanimivo - na Asian Dub Foundation je bilo oba večera toliko ljudi, da je bilo (prav res) zapleteno priti do sape, kaj šele plesati. Zdaj pa je bazen v štirici polnilo recimo deset entuziastov, ostalih, recimo 100, pa ga je prav ugodno groovalo na štengicah in višjih legah.

Trije pevci, luštkana bejbika na tolkalih, malce manj luštkan tip, zato pa odličen pevec, na tablah in ritem mašina znajo odfukati sceno v vrtoglave višine in ob njihovem besnem multietničnem vreščanju te valjda stisne u nogicah in je treba malo migati! Čeprav so koncert izpeljali tako, kot je treba, pa v štirici nekega divjega rajanja ni bilo - to lahko pripišemo tudi premajhni množici prisotnih. Fun-Da-Mental so sicer res manj zvezdniški od ADF, vseeno pa sem pričakoval več raje. No ja - več placa za prisotne. Dobro so opravili! Slava jim!

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Fun-da-mental - thumbnail

Fun-da-mental