v rubriki dogodki:
.. / / / 22.01.2004

Julee Cruise, Kid Congo Powers in Khan v Teatru Miela

V petek zvečer, 16.1. so v tržaški "medeni" teater -Teatro Miela prifrčali trije vaški posebneži in odtrganci: Julee Cruise, Kid Congo Powers in Khan. In sicer Julee v vlogi vokalistke, Kid na električni kitari in Khan na laptopu s katerim je skrbel za zvočne podlage.

Večino pesmi na koncertu so zaigrali s plošče "No Comprendo" kjer so poleg omenjenih treh prispevali svoje navdihe še Jon Spencer, Diamanda Galaas, Andre Williams,... Projekt ?No Comprendo? je sicer star že 3 leta a se trojica očitno še vedno prav dobro zabava na njegov račun. In kaj so počeli ta tri leta? Na vprašanje Khan preprosto odgovori -- ?I've been disco!? Ah, kaj pa drugega.

Čeprav je Julee prisostvovala skoraj celemu koncertu je njen res prodoren in magičen glas prišel do izraza le v pesmih ?Falling?(Twin Peaks) in Say Goodbye s plošče ?No Comprendo?. Julee redno nastopa in sodeluje s Khanom, sicer pa je stalno glasbeno aktivna. V 90-ih je sodelovala z Baldamentijem in Lynchem, prispevala mnogo pesmi za soundtracke filmov, ustvarjala z bandi kot so U2, REM, B52s in dj-i Hybrid, Delerium, Eric Kupper, DJ Dimitri,...
Khan, oziroma ?electro loco? kot ga nekateri imenujejo je mešanec turško-finskih staršev, odraščal v Nemčiji, trenutno živi v New Yorku. Prav tako kot Julee je glasbeno stalno dejaven, poln novih idej in konceptov.

Kid Congo Powers je sodeloval z The Cramps, The Gun Club, trenutno pa igra v Nick Cave-ovi spremljevalni skupini.

Višek večera, se je začel s pesmijo ?Ride the Pony? kjer je Khan s plastično banano v roki zajahal Kida in več kot očitno je bilo, da tega nista počela prvič. Khan se je dodobro ogrel in se odločil zbuditi tudi publiko, ki je tokrat večinoma sedela in jih prav nič sramežljivo vabiti naj se mu pridružijo. Pričel jih je vleči za roke, za noge, na koncu pa se je zadovoljil z nekim nič hudega slutečim fotografom, se mu nekako vsedel za vrat in kot pobesneli razigran otrok skakal po njem dokler ga ta ni vrgel nazaj na oder. Tudi ostanek koncerta je zvenel precej zezantsko, bolj teatrsko. Na to namiguje tudi dejstvo, da se Khan in Kid trenutno skupaj udeležujeta nekih igralskih tečajev, Julee pa že od samega začetka svoje kariere pluje v teatrskih vodah.
Kljub sproščenosti in zabavljaške naravnanosti nastopajočih je koncert pustil precej medel vtis. Eden razlogov za to je starost projekta, ki je verjetno že izčrpal veliko svežine in izvirnost, drugi pa neizkoriščenost glasovnih sposobnosti Julee, ki so do izraza prišle le pri nekaterih pesmih.

Alenka Gomboc

 - thumbnail