v rubriki dogodki:
.. / / / 14.09.1999

Metallica za Bežigradom

V ponedeljek je nekaj pred deveto odjeknilo v srcu Ljubljane. Na oder so po postojnskih Skytower, danskih Merycful Fate in amerških Monster Magnet prišli Metallica, zvezde večera. Uvodni riffi štiklca Breadfan (Garage Inc.) so podžgali dvajsettisočglavo množico v dveurno metalsko divjanje, ki se je po koncertu nadaljevalo po praktično vsej Ljubljani.

Na žalost sem zaradi intervjuja s pevcem benda Monster Magnet, Dave Wyndorfom zamudil nadebudne Skytower, vendar so po pričevanjih zagretih očividcev uspešno odigrali vlogo domačega predfurača. Naslednji so prave metalske fene navduševali že legendarni Mercyful Fate (ki so imeli nekaj težav z zvokom), za njimi ameriški power rockerji Monster Magnet, ki pa tokrat niso imeli ravno najboljšega dne. Nato se je zgodilo ...

Metallica, staroste težkih zvokov, so se na koncertu sprehodili skozi osemnajstletni glasbeni opus, ki so ga "skrčili" v dvajset komadov. Publika, se je delila na tri dele: novi Whiskey-In-The-Jar feni, stari ... And-Justice-For-All feni in zadnji, vdani Metallica-forever feni.

Prvi so bili zaradi neodigranega hita z zadnje plošče mogoče malček razočarani, vendar je treba vedeti, da so drugi in tretji feni na ta koncert čakali že kakšno desetletje, tako da so bili oboji več ali manj zadovoljni s koncertom.

Po pričevanju nekaterih, ki so Metallico spremljali v prejšnjih letih, je bil koncert nekoliko krajši, vendar pa so bili komadi dokaj dobro izbrani, tako da so ugodili vsem trem grupam oboževalcev.

Za Gospodarjem Lutk (Master Of Puppets) so najbolj zažgali Memory Remains, Four Horsemen, King Nothing, Wherever I May Roam, Nothing Else Matters in ostali. Višek divjega in nadmetalsko norega večera se je zgodil, ko so pra-metalci zaigrali One (tu so noreli prav vsi, najbolj pa druga sekcija fenov), koncert pa se je v tretjem bisu zaključil z Die Die Die, My Darling, Enter Sandman in divjaško Battery.

Žur se je po malo več kot dveurnem šovu končal, najbolj razgreti metalci pa so se razpasli po vsem mestu, kjer so metalsko rajanje nadaljevali pozno v noč.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Vstopnica za Metallicin koncert - thumbnail

Vstopnica za Metallicin koncert