v rubriki dogodki:
.. / / / 07.12.2002

Prvi slovenski hip hop summit v Triglavu

Kot napovedano, se je v četrtek 28. novembra, v Triglavu odvil prvi slovenski hip hop summit, ki je na kupu zbral velik del ljudi, ki sodelujejo na eni strani pri ustvarjanju, na drugi pa pri promociji tovrstne glasbe in kulture v različnih delih Slovenije.

Za mizo so se zbrali izvajalci ali deli nekaterih skupin kot Element, Plan B, Kocka, Terapija, BDM, Bronxtarz pa še 6Pack Čukur, Klemen Klemen, Kosta, Nikolovski, Trkaj, Jamirko, Murat in Jose, pa Jesus in kasneje Napo ter moderatorka Briga s strani ustvarjalcev radijskih oddaj in drugi.

Bila je ustvarjena klima, kot si so jo zaželeli organiozatorji - torej Bebe studio, Street Explosion s predstavnikom Vladom, ter klub Triglav, v kateri bi se dalo širše predstaviti slovenski hip hop javnosti ter zainteresiranim založbam (za mikrofonom se je znašla le Nina kot predstavnica Multumedie) in s tem vzpostaviti morebiti dialog med vsemi stranmi in s tem tudi boljše pogoje dela.

To je bilo sicer doseženo, vendar ne v celoti. Odprla so se vprašanja glede stroškov in komercialnih interesov založb, glede izdajanja hip hop plošč, ter po drugi strani alternativa v stilu "do it yourself" s tehnologijo ki je na voljo. Pa še nekaj o razmerah in zamerah med različnimi skupinami na geografskih in drugih bazah, včasih premajhni kvaliteti in odprtosti izvajalcev in še o samih avtorskih pravicah ter širjenju glasbe preko interneta.

Vse skupaj se je končalo v dokaj nekonstruktivnem tonu, pa tudi čas je že potekel, tako da je materiala ostala dovolj še za kako tovrstno debato, morda naslednjič v organizaciji samih ustvarjalcev.

Drugi del večera je otvoril Kosta z nekaj svojimi komadi in prepustil mikrofon Trkaju in njegovim free style umetnijam. Za njim pa še Ramzis ter Plan B in tako naprej do kočnega obračuna med Došo, Nikolovskim ter Terkajem in skupnim zaključkom vseh nastopajočih.

Muki

HHS 02 - thumbnail

HHS 02