v rubriki dogodki:
.. / / / 03.09.2014 12:01

Največja punk rock atrakcija tega leta

Letošnje punkerske počitnice so bile sigurno največja punk rock atrakcija tega leta. Organizatorji so od prejšnjih let preskočil kar nekaj stopničk in iz majhnega festivala ustvarili enega najbolj odtrganih festivalov v Slovenji. Z drugimi besedami Punk Rock Holiday postaja za punk to kar je Metaldays za metal. Negativna posledica tega preskoka pa je na žalost tudi poskok cen na prizorišču. 0.4 l piva je stalo 3€, topli tuši 2€, hrana med 4 in 8€ za porcijo. Poleg tega pa je bil glavni pokrovitelj Budweiser in je bila zardi tega tudi izbira piva enolična.

Če pustim ob strani organizacijske in cenovne aspekte se je letos na dveh prizoriščih zvrstilo kar 50 bandov, ki so igrali od hardcora, klasičnega punk rocka in vse do ska-ja. V skoraj poln kamp smo prišli že dan pred začetkom festivala in na malem odru ob sotočju Tolminke in Soče smo ob Dj programu najbolj neučakani že skakali iz odra. S svojim šovom so neverjetno vzdušje celotnega festivala dopolnili natakarji, ki so z jeklenkami CO2 streljali prazne kozarčke po prizorišču in s kijem poglavi udarili vsakogar, ki je naročil slamer hammer.

Prvi uradni dan festivala so kot glavne zvezde na odru razbijali vsakoletni gosti NOFX. Ta bend nekako že kar predstavlja Punk Rock holiday. Poleg njih so mi padli v uho še Lagwagon, kaliforjniski punk rock band, Implants, Authority Zero, The Toasters, odličen ameriški ska band in slovenski ska band Red Five Point Star.

Naslednji dan sem zaradi “pretiranega” žuranja dan poprej ujel samo tri bande. Na malem odru so igrali Lobotomija, hrvaški bend, ki ima namesto lead kitare violino. Z njimi sem v naslednjih dneh popil veliko pirčkov, saj smo imeli šotore zelo blizu. Na velikem odru pa sem skakal ob poslušanju kanadskega keltsko punkerskega banda The Real McKenzies in ameriškega punk rock banda H2O.

Koncertov tretjega dne sem se najbolj veselil. Fakofbolan je hrvaški punk band, s katerim sem si že delil oder. Ob vstopu na prizorišče so me varnostniki pretipali, kar drugače ni bilo v navadi. Že po nekaj pesmih se je pred odrom prižgala navijaška bakla in takoj mi je bilo jasno nenavadno vedenje varnostnikov. Zvezde večera pa so bili Reel big Fish. Ameriški ska-punk band, ki sem si ga že kar nekaj let želel videti. S svojim odtrganim performansom so poskrbeli, da nam niti za sekundo koncerta ni bilo dolgčas. Po tako odličnih koncertih se je noč hitro razvlekla v jutro in dopoldne, tako da sem koncerte zadnjega dne z rahlim mačkom poslušal iz akustično varne razdalje svojega kampa. Pred oder sem odšel le na koncert ameriškega hardcore banda A Wilhelm Scream.

Poleg koncertov pa se je dogajalo še mnogo drugih stvari. V našem kampu smo na primer nekega jutra začeli operacijo polnjenja bazena. S sabo smo imeli napihljiv bazen za katerega smo šele tam ugotovili da potrebuje 5370 litrov vode. S tremi vedri, samokolnico in vrečko za smeti smo v enem dopoldnevu napolnili cca. 10%. Operacija “polnjenje bazena” je bila za tem opuščena, bazen pa se je spremenil v hladilnik. Spet drugi dan so neki nepridipravi s fračo in vodnimi balončki ciljali nič hudega sluteče plavalce in obiskovalce plaže. Večjih izgredov od tega nisem zasledil.

Če potegnem črto lahko rečem, da je bil letošnji Punk Rock Holiday odtrgan, poln nepozabnih in verjetno še več pozabljenih trenutkov, z dobrimi bendi, super vzdušjem in najboljšimi obiskovalci, ki so ključna komponenta popolnih počitnic in odklopa od realnosti. Zato se že veselim naslednjih počitnic, ki bodo od 4. do 7. avgusta 2015. Več informacij tukaj.

Slike s festivala pa si lahko ogledate tukaj in tukaj.

Matej Ferenc - avatar

Matej Ferenc

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 08.06.2011 na ŽVPL-u skupaj objavil 10 člankov.

Punk Rock Holiday - thumbnail

Punk Rock Holiday

Foto: Matej Mrevlje