v rubriki dogodki:
.. / / / 31.05.2005

N'Toko navdušil Metelkovo

V petek 27.5. je na Metelkovi N'toko, s pomočjo petčlanskega benda, predstavil svojo novo ploščo Dobrodelni koncert ob koncu sveta. Poleg N'toka so na odru stali še Igor Matkovič (trobenta), Gal Gjurin (bas), Uroš Weiberger (kitara), Jaka Berger (tolkala) ter David Cvelbar (bobni).

Koncert se je pričel z dolgim instrumentalnim uvodom, ki ga je pričel Igor na trobenti, ob nestrpnem pričakovanju pa je na oder prišel še N'toko in s komadom Furamsafer pričel še vokalni del koncerta.

Zasedba je takoj pokazala, da bo ta koncert drugačen, da bo presegal klasične hip hop okvire. Uvodi v komade so bili instrumentalni, daljši in izredno zanimivi, ker poslušalci teh izvedb niso poznali bi morda kdo mislil, da gre za improvizacijo, vendar ni bilo tako.

Zasedba je izvrstno usklajena, tako so prehodi med uvodom in vokali natančno izpeljani, prav tako pa tudi vsi drugi »dodatki«, ki jih ni manjkalo, ki pa jih na plošči ni mogoče slišati. Tako se je tudi med samim komadom precejkrat pojavil kakšen instrumentalni dodatek, ko pa si se mu popolnoma prepustil pa te je N'toko s svojim besedilom spet pripeljal nazaj v komad.

Pa se še mi vrnimo k prvemu komadu, N'toko je na koncu komada izvrstno uprizoril svojo trplenje - safer in takoj je bilo jasno, da bo tudi tokrat na koncertu dal vse od sebe in se ne bo v ničemer držal nazaj. Kompletna izvedba je delovala brezhibno dokler koncerta za kakih 15 minut niso prekinile tehnične težave, med katerimi so »mulčki« na komad CREAM pokazali svojo poznavanje Wu-tangov.

Po pavzi se je koncert nadaljeval, N'toko je predstavil dobršen del svoje nove plošče, poleg tega pa obiskovalcem namenil tudi stare komade, vendar s pomočjo benda, v novi preobleki - remix 2005. Koncert se je zaključil s komadom Sex v mestu, vendar na prav poseben način. Tako so najprej trikrat ali štirikrat ponovili uvodni del, nato kot se za pop bend spodobi zaigrali bridge, nekajkrat ponovili še refren in se poslovili od publike.

Koncert je bil izvrstno izpeljan, prav tako je izvrstna nova plata, ki v vseh pogledih presega klasični hip hop. N'toko je ostal zvest samemu sebi, besedila so svojevrstna in je med njimi potrebno kar precej razmišljati, instrumentalna podlaga je za našo hip hop sceno luksuz in neke vrsta novost, v flowu in hitrosti repanja, ki ga ima N'toko pa ni potrebno zgubljati besed.

Vsi, ki nam je kaj do hip hopa smo lahko presrečni, da je N'toku uspelo izdati drugo ploščo, upam da bo kaj podobnega uspelo tudi Kosti ali Samo Borisu, ki sta prav tako obiskala koncert. In naj drugi plati sledi še tretja, četrta, peta...

Koncert sicer tokrat ni bil dobrodelen, karta ja stala enega prešerna, kar je za tak koncert resnično ugodna cena. Upam pa, da N'toko svojega dobrodelnega koncerta sploh ne bo prirejal, če pa že, pa saj ne zaradi razloga kot je konec sveta. Po koncertu se Gala hala zelo hitro spraznila, raja pa je žur nadaljevala pred njo, medtem ko je DJ vrtel bolj komercialne rap komade Nasa, ODBja ipd..

Foto: Domen Repnik

Jan Jesenovec - avatar

Jan Jesenovec

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 01.04.2005 na ŽVPL-u skupaj objavil 3 člankov.