v rubriki dogodki:
.. / / / 16.05.2005

Nepozabni TerraFolk v Izštekanih

Nam se pa rado dogaja, da zamujamo. Prvič je svojo skoraj dvomesečno zamudo pri oddaji fotk doživel naš fotograf Miro Majcen, ki je pozabil na nepozabne TerraFolk, ki so pred skoraj dvemi meseci gostovali v Izštekanih. Sedaj nekaj fotk imamo in čas je, da si preberete tudi pripadajočo recenzijo Matica Slapšaka. Za zamudo se ne opravičujemo, saj je le ta v skladu z definicijo žveplenobne hitrosti.

Znova z nekaj dnevi zamude, vendar je po takšnem glasbenem večeru kar težko hitro zbrati vtise in jih prenesti v neko smiselno celoto. Tisti, ki ste v petek 22.3. prek radijskih valov poslušali Izštekane, že veste, zakaj …

Jure Longyka je v Izštekanih gostil TerraFolk – svetovno glasbeno atrakcijo, ki je v studio prišla okrepljena z nekaj zelo zanimivimi gosti in kot vedno izvrstno glasbo, o novi zasedbi pa je težko govoriti, saj sta Janez Dovč in Marko Hatlak v zasedbi že več kot pol leta.

Prepričan sem, da bodo fotografije povedale veliko, seveda pa je največ povedala prav glasba in tisti, ki ste v petek zvečer ostali doma in poslušali Izštekane, odločitve zagotovo niste obžalovali. Tistim pa, ki ste vse skupaj zamudili, tudi nekaj naslednjih stavkov ne bo pomagalo, a naj bodo v poduk, čemu je vredno prisluhniti.

Danijelu Černetu, Bojanu Cvetrežniku, Janezu Dovču in Marku Hatlaku so se pridružili še zapeljiva in seveda predvsem glasbeno izredna Anja Bukovec, pa avstralska pevka Kate Hoskey (upam, da je prav zapisano), ki je najprej očarala s simpatično slovenščino in nato z izjemnim glasom zapela skladbo Dalry Cemetery, ob koncu pa je poprijela še za kontrabas. In kdo še? Zagotovo najbolj nepričakovani – člani Klasick Colectiva DJ-ji JAMirko, Tibor in Pier, ki so z nekaj elektronike obogatili in popestrili že tako bogat zvok TerraFolk.

Kot zanimivost – štiri članska akustična zasedba je zasedla prav vse kanale Studia 26! In kaj smo lahko slišali prek vseh teh kanalov? Veliko stare glasbe TerraFolk, seveda v novi preobleki, saj piščali Boštjana Gombača ni več, zato pa veliko dela opravita harmoniki, sliši se saksofon, triangel, klavir, mandolina…

No, slišali smo tudi nekaj nove glasbe in tudi nekaj novih zvrsti – You are my sunshine je bila odigrana v death metal maniri, čeprav smo jo kasneje preimenovali v etno metal in happymental, izkazal pa se je predvsem Marko Hatlak, ki je sedel za bobne in zraven še pel. Marko je zares zablestel – in nikar narobe, blestel je cel večer – v vsem svojem sijaju, ko je v skladbi Moja mati kuha kafe pel zelo ljudsko, pa bolj rock, pop in celo hip-hop. Da bo le mladina vedela, kako se streže glasbi…

V devetdesetih minutah Izštekanih je bilo tokrat prostora predvsem za glasbo in mnogo manj kot ponavadi za (po)govor. Saj o TerraFolk pravzaprav veste vse, vsakič znova pa jih je zanimivo poslušati, saj presenetijo poslušalca takrat, ko ta misli, da je to nemogoče. Pojdite na kakšen njihov koncert ali pa dva zapored in zagotavljam vam, da vam ne bo dolgčas in da boste v že deset in večkrat slišanih skladbah vsakič slišali kaj novega.

Foto (z ŽVPLenobno hitrostjo) (c) Miro Majcen

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

 - thumbnail