v rubriki dogodki:
.. / / / 15.02.1999

K4: Električni orgazam

Kot smo že prejšnji teden napovedali, je v četrtek v K4 nastopila beograjska skupina Električni orgazam, za predhodno ogrevanje pa so bili zadolženi hrvaški Rizol. Samo in zgolj za vas sem si ogledal ta dogodek, da bi vam lahko posredovali čim bolj verodostojne informacije.

Seveda nihče od navzočih ni pričakoval kaj prav posebno novega in tako je tudi bilo. Kot predskupina so Rizol postregli z všečnim rock'n'rollom, zelo prijetnim ritmom, vendar morda premalo izrazitim vokalom. Ob njih se človeku porajajo izrazi kot so: prijetni, simpatični, vendar nič kaj posebno udarni. Takega rock'n'rolla je namreč v republikah bivše Juge na pretek (Majke, Partibrejkers, ...), kar ne pomeni da ni dober, sploh ne, vendar ni neko divje presečenje v stilu 'Vau, to pa moraš slišat'.

Za razliko od Električnega orgazma, so bili Rizol vsaj kolikor toliko sveži, saj sem jih slišal prvič, EO pa lahko slišite na kar nekaj ploščah in to dosti bolje kot na dotičnem koncertu. Če imate dober hajfianlage si lahko doma predvajate dosti boljši zvok in izvedbo, kot smo jo imeli priložnost slišati v K4. Vendar zvok ni vzrok za to, da se človek odpravi na tovrstno prireditev. Gre za šov, da vidiš zadevo v živo, vohaš Giletov švic, se drenjaš in poplesuješ z drugimi fani in morda celo ujameš kakšno trzalico ali kaj podobnega. Žal tudi s tem ni bilo nič. Nič švica, koncert so odigrali povsem rutinsko. Gile se je sicer nekaj trudil skakati po odru, ostali pa so dajali vtis gostilniškega benda, kar pa ni oviralo publike, ki je, še posebej ob hitih kalibra "Bejbe ti nisi tu" in "Igra rock'n'roll cela Jugoslavija", kar spodobno poskakovala.

Žal je tovrstna godba že povedala večino kar je hotela povedati in je za publiko, ki jo je uspela videti v njenih najboljših časih (začetek osemdesetih), nezanimiva. Mi, pripadniki generacije, ki je takratno koncertiranje zamudila doma v plenicah in v vrtcih, pa lahko sedaj zadostimo svoji radovednosti ob gledanju in poslušanju legend, ki jih po čudnem naključju takrat ni pobralo od divjega rokerskega življenja in se sedaj trudijo iztržiti še zadnje denarce na račun starih lovorik. In to je vzrok zakaj bom še vedno hodil poslušati bende kot so KUD Idijoti, Električni orgazam, Vibrators (ta teden v K4),? Ta juha je bila že davno skuhana in še vroča pojedena, za nas ki smo prišli prepozno, pa je ostalo še nekaj mlačnega, vendar z nekaj domišljije si lahko predstavljamo, kako je morala biti dobra šele takrat, ko nas ni bilo.

Martin Vodopivec - avatar

Martin Vodopivec

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 02.11.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 42 člankov.