v rubriki dogodki:
.. / / / 26.09.2003

Nokia Music Festival - Biti to, kar si

Včerajšnji Nokia Music Festival v Križankah je bil več kot uspešen, saj so bile Križanke nabito polne, zabava z glasbenimi skupinami poživljajoča in navdušujoča in tudi organizatorju, podjetju Teleray, ki pri nas zastopa Nokio, je uspelo v precejšnji meri predstaviti nov mobilni aparat N-gage.

Za mnoge se je zabava začela že v preddverju Križank, kjer so svojo vstopnico lahko zamenjali za kartico predplačniškega paketa enega od vseh treh zastopanih mobilnih operaterjev ali pa za kakšno uporabno darilo (obeski za ključe, CD-je in podobno) s strani Nokie.
Le nekaj korakov stran pa so lahko pobliže spoznali tudi novo mobilno čudo, imenovano N-gage, ki je mobilni telefon, igralna konzola in mp3 predvajalnik obenem.

Večina je seveda čakala na glasbo!
Prvi so oder zasedli Mojo hand, ki delujejo v močno spremenjeni zasedbi, a zato niso nič slabši. Po prvi povsem instrumentalni skladbi se je skupini na odru pridružila še njihova pevka Azra Alibegič in mnogi s(m)o ostrmeli.
Azro bi si človek prej predstavljal v kakšni jokajoči talk show oddaji kot zafrustrirano mati samohranilko, ki ima težave z odvečnimi kilogrami, ampak ne!
Takoj, ko je zapela, smo znova ostrmeli! Glas, kot ustvarjen za petje bluesa - močan, razločen, odličen v vseh glasovnih legah... skratka, glas, kakršnih je pri nas zelo malo.

Skupina širšemu občinstvu žal ni tako dobro poznana in s ploščo bi se to zagotovo spremenilo. Prepričan sem, da je v Sloveniji dovolj prostora tudi za rhythm & blues skupino, kakršna je Mojo hand, sploh, ker k glasbi pristopajo tako iskreno in s toliko pozitivne energije.

Naslednji so oder zasedli Srečna mladina. Po ljubljanskih klubih in tudi med občinstvom že kar legendarna zasedba, za katero se po vsakokratnem poslušanju vprašam, zakaj niso tako priljubljeni, kot bi si s svojo glasbo in pristopom zaslužili?!

Prav neverjetna mera energije, mnogo več kot le dobre volje in hudomušnosti ter raznolikost in pestrost glasbenih slogov in žanrov, ki jih brez težav združujejo v Srečna mladina glasbeni slog.

Vedno odlični Zava, pa hiperaktivni Dagi, navihani Vlado Pjopular Man, multiinstrumentalni Tim, nova zvezda Pero in gost na percussionih Sašo. A bilo bi krivično izpostaviti kogarkoli, saj je kolektiv Srečne mladine tisti, ki daje ta nadpovprečno odličen rezultat!

Slišali smo izvirno in močno prirejeno verzijo Pop ? muzik, pa Roller ? Roller, Hawaii Fun MiXXX, nepogrešljivo T.T.R., t.t.r., t.t.r z odličnim Timom na saxu, presenetljivo Majstore in še bolj presenetljivi Đa balkan rasa in Pjopular Man ter skladbo, ki jo lahko opredelimo kot njihovo zaščitno ? Khrshtchen prashichek.

Vse skupaj je spominjalo na kakšno dobro športno prireditev, kjer se veliki finale odigra že nekje v četrtfinalu! Pika na i je bila postavljena že mnogo pred nastopom in prihodom glavnih zvezd.

Nastop naslednje skupine so mnogi izkoristili za nekaj požirkov oziroma za krajši glasbeni predah.
Oder so napolnili Sami norci oziroma Nikolovski, Brodii, Da II Deuce, za glasbeno podlago je skrbela DJ Ninja, za posladek pa se je na odru prikazala tudi Polona Kasal.
Pestro je bilo tudi med plesno točko Zmajčic, največ navdušenja pa je izzvala breakdance skupina Street element, ki si zaslužijo vse čestitke.

O hip-hopu blago rečeno nimam pojma in zato tega nastopa sploh ne bom ocenjeval. Sem pa vesel, da hip-hop kultura v Sloveniji oziroma Ljubljani živi in da imajo mladi dovolj domišljije in želje po ustvarjanju te glasbene zvrsti, ki je pri nas še vedno v povojih oziroma preveč zapostavljena.

In že je bil čas za prve zares velike zvezde ? Big Foot Mama. V štirinajstih dneh sem jih videl že drugič in prav velikih odstopov v nastopu ni bilo, čeprav je bil včerajšnji krajši in brez nekaterih skladb, a zato s premiero.

Prvič so v živo predstavili Brez meja, drugo novo skladbo, ki se nahaja na zbirki uspešnic Big Foot Mama in lahko zapišem, da ima skladba v živo še več energije in naboja kot studijska različica. Za rock'n'roll je to seveda povsem običajno.
Po zelo dolgem času se jim je na odru znova pridružila tudi legendarna Ančka, videli pa smo tudi ravno tako legendarni Big Foot Mama joint.

Mnogi prav te dni pišejo, da je to skupina z iskrenim glasbenim izrazom, a obupnim vokalom? mnogi so mnenja, da je njihov povratek k rock'n'roll koreninam napaka! A so v zmoti!
Big Foot Mama so brez dvoma najboljši slovenski rock'n'roll band, ki se mu ni treba skrivati za masko pridnih in popolnoma profesionalnih glasbenikov, temveč so, kar so. Rock'n'roll skupina!
In da bi navdušili, jim ni potrebno razprodati stadiona in pripeljati raznih orkestrov ? oni so sposobni zažgati v Križankah ali v najmanjšem klubu! In da, to in samo to je rock'n'roll.

In? seveda, Vlado Kreslin! Glasbenik, ki na tak ali drugačen način že več kot dvajset let pooseblja kvalitetno slovensko glasbo.
V Križankah se je predstavil z Malimi bogovi, kjer vse niti še vedno drži nepogrešljivi Miro Tomassini.

S prihajajoče plošče Generacija so bile predstavljene (le) tri skladbe, ki pa se bodo kaj kmalu zasidrale v naša ušesa in srca. Podobno kot Črna kitara, Nekega jutra ko se zdani, Lahko bi zletela, Dekle moje in mnoge druge, ki jih je predstavil in odpel skupaj s precej utrujenim občinstvom.

Če so bili Mojo hand predjed in že Srečna mladina glavna jed in Sami norci aperitiv pred naslednjim obrokom, so bili Big Foot Mama prav neverjeten obrok in Vlado Kreslin enkraten posladek vsemu temu.
Festival zelo iskrene glasbe in upajmo, da drugo leto sledi ponovitev. Ugodne cene, odlični glasbeniki in izjemen ambient.

Vsekakor na snidenje in videnje naslednje leto!

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Nokia music festival - thumbnail

Nokia music festival