v rubriki dogodki:
.. / / / 14.03.2001

2/6 Jazz-a-nove v Subsub-u

V soboto sta Subsub noč po nastopu v Beogradu zasedla Juergen von Knoblauch in Claas Brieler, berlinska DJ-a, tretjina Jazz-a-nova teama. Poleg njiju ekipo, ki se je zbrala leta 1995 in postala do danes ena najbolj priznanih DJ-producentskih kolektivov, sestavljajo namreč še DJ Alexander Barck in pa trije producenti (Stefan Leisering, Axel Reinemer in Kosma).

Fantje se ukvarjajo predvsem z remixanjem komadov. Pod njihovimi rokami se v drugačni podobi med drugimi rolajo We Who are not as Others (4 Hero), Get into my Groove (Incognito), Amazon Adventure (Azymuth), Complete Life (Liquid Lounge) in morda najbolj prepoznaven Sincere (MJ Cole). Pesmi dodelajo tako, da so končni izdelki svojevrstni in se v njih čuti ljubezen Jazzanove do "deep-jazza" in sodobne elektronike, hkrati pa ohranijo elemente originala. Črpajo iz izjemno raznolikih kultur, običajev in navad, kar da njihovi glasbi še poseben čar.

Po Pierovem ogrevanju prisotnih, ki se jih je tokrat nabralo precej spoštljivo število, se je iz zvočnikov naenkrat zaslišal "Sincere" in za gramofoni sta stala gosta. Svoj set sta začela nenapovedana, kar se po mojem ne bi smelo zgoditi (kdo od Radyoyo-jevcev bi lahko tako kot ponavadi vzel v roke mikrofon in povedal, koga poslušamo). Njiju to seveda ni zmotilo. V danemu sta se postavila za gramofone in dobre tri ure rolala predvsem ušesom izredno prijazne in prijetne zvoke, pri tem pa vidno uživala. Navduševala (in to dobesedno, saj se ne zgodi pogosto, da bi množica med komadi ploskala) sta z neverjetnimi kombinacijami retro in novih zvokov, ki so odmevali v vseh različicah hiphopa, housa, drum'n'bassa, triphopa, latina, funka, boogieja, orientala, jungla, soula in še bi se dalo naštevati.Tako široke palete glasbenih zvrsti in kombinacij kljub napovedim ni bilo pričakovati. Zadovoljila sta prav vse okuse, od tistih, ki imajo raje počasnejše in nežnejše sounde pa do hitrih in trdih beatov. Tudi plesišče je bilo posledično ves čas polno, le navdušenci na njem so se menjali, odvisno pač od preferenc.

Jazzanova sta pokazala nekaj popolnoma novega in pri nas še neslišanega. Po partyju je tako vsakdo lahko razumel njihovo ideologijo o glasbi kot "iskanju skupnega jezika mednarodne klubske scene". Naj končam rahlo patetično: želimo si lahko še podobnih darilc.

Tina H. Zakonjšek

Folk u SubSubu - thumbnail

Folk u SubSubu