v rubriki dogodki:
.. / / / 14.09.2004

Rene presenetil z erotiko

V petek, 10. septembra se je v Križankah zbralo okoli 800 ljudi. Tisti, ki so prišli, so imeli kaj videti! Če odštejemo Heleno Blagne, Naceta Junkarja, trebušne plesalke, erotične dečke in še koga, nam še vedno ostane čisto pravo razdevičenje Križank, ki smo mu bili priča na ta hladen, skoraj jesenski večer.

Malo po deveti uri se je šov začel ognjevito- z žonglerji in bruhalci ognja ter z bongo ritmom tolkalca in tolkalke. Publika je bila posedena večinoma na sedežih, kar je bila mogoče prva začetna napaka, da je skupinski peting tako dolgo trajal in trajal ter, da smo morali do koitusa počakati vse do poznih nočnih ur.

Sam šov je nastal z dokaj osebnim namenom- vsem znani gej zvezdnik Rene je pred letom doživel osebno tragedijo, ko se je na potovanju po Egiptu njegov partner Samo okužil s smrtonosnim virusom. Šov je bil posvečen njemu v čast in vsem tistim, ki si upajo pokazati kaj so v resnici. Pričakovati je bilo več gejevske publike, kot smo je videli, saj je bil program kot ustvarjen za njih. Najprej je nastopil Rene, ki si je za nadomestilo čaščene Siddharte izbral neko neznano mlado skupino. Upam si napisati, da je res ne poznam. Siddharta so bili namreč koncertno zaposleni v Beogradu in oh, niso mogli prispeti na parado slovenskih zvezd.

Oblečen v moško obleko je Rene ob refrenu, "... jaz ne verjamem v telo, rad bi te vidu v srce!!!", odvrgel obleko in lasuljo, da se je pokazal v vsej svoji veličini le s kovinskim orientalskim perilom ter z visokimi leder škornji z visoko peto. Rene pravi, da je ta refren himna gejevskega "coming outa"- trenutek, ko vsak gej ugotovi, da je gej in to prizna tudi sebi in okolici.

Nace Junkar z operno arijo, ki jo je (očitno) izvajal na playback, je bil naslednja zvezda. Kmalu se mu je pridružil Rene, zapela sta balado, ki je "hvalnica dnevu, ki nam bo dal lepše življenje, ko bo vsak živel brez skrbi in grenkih solza." Na tem mestu naj pripomnim, da Rene nima nikakršnih pevskih sposobnosti, ter da je v pevskem biznisu popoln začetnik. Večkrat je zaškripalo, že tako šibek glas je počil, a smo mu oprostili, ker si frajer upa ?

Pa kaj bi o vokalnih sposobnostih, če pa je videno bolj pomembno. Vsi smo skoraj padli v nezavest, ko je prišla gejevska ikona Helena Blagne z gloooboookim dekoltejem. Spet na playback je zapela Mornarja in Mačota, potem pa se ji je pridružil Nace, s katerim sta "zapela" Najino obalo, sledil je še Prijatelja za vedno.Toliko nostalgije in toliko uglašenosti nismo videli že od šolskih klopi. Publika je prepevala in se radostila. Sledilo je nekaj tehničnih napak, mikrofon ni delal, ton je bil obupen, a kdo bi se sekiral, saj je videno bolj pomembno od slišanega.

Ob vsem tem kiču na oder spet pride Rene, ki nam potoži, da bo ta večer fiasko. "Sem edini bebec, ki si je kupil Križanke za privat party," nam potoži. Zapel je hommage Samotu, komad Hvala ti. Ob tem je klečal pred svojo osebno ikono na ekranu.

Tudi Anja Rupel ni presenetila s petjem v živo, je pa z dvema komadoma (Vse in Odšla bom še to noč) pokazala, da je ena tistih močnih zvezd na slovenskem nebu, ki znajo pokazati več od prsatega povprečja. Bejba ima karizmo in priznan renome. Nikoli te ne bomo pozabili, Anja. Videosex je res stvar, ki se žal ne bo nikoli ponovila.

Sledil je Rene ob narodnozabavni odi Mama. Ušesa so pokala, a kaj bi se sekirali, saj je videno bolj pomembno od slišanega. Pesem, ki govori o dnevu, ko študent pride domov, mama pa spravi cunje v pralni stroj in mu prinese poln pehar klobas! Neverjetno!

Če ne bi ta večer nastopila vsaj Darja Švajger, bi upali trditi, da slovenske zvezde niso zmožne nastopiti drugače, kot na playback. Pevka, ki se je doslej najbolje uvrstila na Evroviziji, je gladko odpela New York, New York, kateremu je sledil še Summertime brez glasbene spremljave.

Sledil je Rene z Avtogolom, himno proti drogam. Med komadom je pevec veselo brcal žoge v občinstvo. Dobila sem občutek, da je Rene bližje šegavemu Francu Koširju, ki je rosil očesa slovenskim materam, kot pa kakemu bleščavemu Eltonu Johnu, ki orosi marsikatero gejevsko oko.

Spet presenečenje! Na oder pride Franci Kek, zvezda Aktivne Slovenije, kateri se je v predvolilnem krosu pridružil tudi Rene. Zvezda Rock Otočca je napovedal Alenko Godec. Z Raje mi priznaj in Poglej me v oči je priznala, da je ena boljših zvezd na slovenskem nebu, ki si upa (celo) peti v živo. Med prvim in drugim komadom je Alenka obupno tehnično-avdio službo pozvala, "naj jo malo bolj odprejo."

Prišli so Rock Partyzani z Alešem Klinarjem in Francijem Zabukovcem, ki je tudi prispeval aranžmaje za Renejevo ploščo Star 41, ki bo izšla oktobra. V tej množici glasbenih žanrov, ki smo jih bili deležni do tedaj, se je pridružila še turbo-študentska-žur-priredba- vseh-možnih-jugo-in-naših-poskočnic! Začeli so s kao Jimi Hendrix (šef je bil Zabukovec na kitari) slovensko kitarsko priredbo Zdravljice, nadaljevali pa s Šarlo Akrobata Malčiki, Bjelim Dugmetom in celo Agropopovskim Samo milijon. Žur je bil na višku. Ljudje, ki so zmrzovali na stolih, so začeli poskakovati!

Sledil je Rene s hitom Kuchi Kuchi, ki je, upam si trditi, edini komad, ki si upa postati hit z nove Renejeve plošče. In bil je kmalu čas za drugi del šova - plejado orientalskih plesalk in odalisk, starih od 20 do 60 let, ki so uprizorile pravi orientalski šov.

Nasledili so jih seksi gej dečki, ki so ogromno posteljo z baldahinom pripravljali na koitus. In se je zgodil ? Koitus namreč ? Mnogi niso verjeli ? Mnogi niso verjeli,da se bosta Nejc in Nina ljubila. Da si bosta ostala zvesta ? Da smo vsi bili spočeti na tak način. Pa sta se, pred našimi očmi. S kožo na kožo. Z mesom v meso.

Ni nam bilo žal. Bil je spektakel z mnogimi tehničnimi in vokalnimi spodrsljaji. Z Heleno in Nacetom, z Darjo, Alenko in Anjo. S plesalkami, plesalci, s koitusom v živo in seveda z Renejem, ki je iniciiral ta šov. Svaka mu čast. Vse je šlo iz njegovega žepa. "Naj se piše, naj se gleda v medijih!" Končujemo z Renejevimi besedami: "Lahko se le še čudimo stvarstvu ?"

Foto (c) Matjaž Ličer

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Rene! - thumbnail

Rene!