v rubriki dogodki:
.. / / / 11.07.2001

Otočec - rockovski paradiž raste

Tokrat prvič brez dežja. Velik oder za velik spektakel. Blata ni manjkalo. Privlačen glasbeni program. Največ obiskovalcev doslej. Šank z alkoholnim opojem stalno oblegan. Uspešna izvedba. Netaktnost kriminalistov.

Naš največji rock festival se je razvil v kulturno-zabavni projekt, katerega značilnosti lahko strnemo kot: dobro spormovirano, solidno organizirano in uspešno izvedeno koncertna prireditev. To potrjuje predvsem obsik, saj je po besedah (idejnega) vodje rockovskega praznika Francija Keka prvi dan na prizorišču ob starem novomeškem letališču pri kraju Prečna rajalo 5000, v soboto 7000 in v nedeljo kar 8000 poslušalcev. Uživaški blagoslov je tokrat dodalo tudi nebo, saj dežja, ki je v preteklih letih tradicionalno zalival okolico dolenjske prestolnice, letos ni bilo. Kljub temu pa znamenita blatna kopel ob robu arene ni presušila.

Šotorski kamp v sklopu tri hektarskega območja pred velikanskim odrom so prvi dan zasedli pretežno domačini in bljižni okoličani ter veliko gostov iz sosednje Hrvaške. V naslednji dveh dneh pa je Rock Otočec obiskala sveža množica ljubiteljev rock'n'rolla in obiskovalsko zastopanost po pokrajinah povzdignila na vseslovensko. Med novinarskimi ekipami, ki bodo dober glas festivala ponesle naorkog sta bili tudi italijanska in bolgarska.

Med glasbenim programom velja posebej izpostaviti v napovedih zelo obetajoče nastope treh znanih tujih skupin, ki pa so le delno opravičile velika pričakovanja. Tako britanski Asian Dub Foundation v petek, kot tudi newyorški paket s ponovno vstalimi Living Colour in zvezdami finala Fun Lovin' Criminals so svoje oddelali zelo izurjeno, brez posebnih dodatkov ter tudi brez posebne motivacije kakšne izjemne volje. Koncertne turneje rock skupin, ki vključujejo (pretežno) nastope po podobnih festivalih z masovnim obiskom so pač najbolj rutiniran del glasbenega posla, saj med uveljavljenimi glasbeniki velja prepričanje, da je povabilo na tak festival bolj dobro jamstvo prirediteljem za številno poslušalstvo, kot pa kakšen poseben ustvarjalni izziv.

Povsem drugače pa je v taborih manjših, še neuveljavljenih ali pa povsem lokalnih rockovskih matadorjev. Med temi so jo po sprejemu in aplavzu prvi dan najbolje odnesli Dan D, v nedeljo Wet Bed in Tabu, medtem ko je v soboto domačine spodbudila Demolition Group in to pred velikim triumfom ljubljančanov Big Foot Mama.

Nekaj energije je direkcija porabila tudi za spremljevalne prireditve v krogu prizorišča (plesišče s ponudbo elektornske glasbe, vrtiljak ...), v glavnem pa je bil prevladujoč spremljevalni faktor pivo oziroma kralj alkohol in stotine kot bi rekli "mrtvo pijanih mladincev" - tako kot se torej za rock, Slovenijo in Dolenjsko pač spodobi(?).

V duhu prirediteljeve maksime, da naj bi Rock Otočec minil brez drog, pa je nadvse netakno delovala tudi dežurna kriminalistična služba v civilu, ki si je za svoj poligon skregano z nepisanimi pravili izbrala tudi zaodrje in racije izvajala tudi med nastopajočimi.

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Rock Otocec - thumbnail

Rock Otocec