v rubriki dogodki:
.. / / / 30.08.2013 14:13

700.000 ljudi na letošnjem Beer Fest-u

V srbski prestolnici vsako leto priredijo fešto s potoki piva, ki so jo poimenovali Beer Fest. Zagradijo en del peščenega predela od sotočju Save in Donave, zato se ve, da je prireditev na Ušću, to je del Novega Beograda in trume obiskovalcev so se valile od 18h popoldne čez Brankov most iz centra mesta proti Ušču pa nato zjutraj naslednji dan nazaj.

Letos je bila deseta obletnica Beer Festa in je program je bil še posebej bogat. Predpriprava na Beer Fest pa je obvezno ta, da obuješ najbolj stare superge in dolge hlače, pa sem kasneje videla zakaj. Namreč, tudi v Beogradu že dolgo ni deževalo, travniki ob Ušću so se spremenili v peščene nanose in ko smo hodili proti prizorišču, je nad njim že od daleč bilo videti vse zamegljeno, pa ne zaradi alkohola temveč zaradi drobnega peska v zraku. Mnogi so okoli nosu in ust nosili kirurške maske, tako so se poskusili zaščititi pred prahom in drobnim peskom, ki se je dvigoval ob vsakem koraku.

Festival je trajal od srede 14.8. do nedelje, 18.8.2013 in poročali so o 100.000 in več tisoč obiskovalcih dnevno. Program je bil odličen, sama sem ga obiskala v soboto zvečer, ko smo poslušali Bajago z njegovimi evergreen komadi in ne moreš verjet, da že toliko let poje in še vedno je enak, glasba njegova pa ponarodela, vsi okoli mene so peli, pa seveda tudi jaz.

Naslednji bend, ki je bil odličen, nor in zelo poslušljiv so bili DLM (Deca Loših Muzičara).

Vstop je bil brezplačen, eden od sponzorjev je bila tudi angleška ambasada v Beogradu. Brez predsodkov.

Pivo je seveda teklo, ampak ne v potokih, saj je bilo občinstvo dokaj kulturno vzdržano od posledic pitja alkohola. Nikjer nisem videla opitih ljudi, ki bi ležali kje po kotih ali bi klicali jelene kje ob robu. Nasprotno, bilo je prešerno vzdušje, polno dobre energije, miganja in druženja, četudi ti je pesek škripal med zobmi.

Zanimivo, da nisem nikjer zasledila nobene slovenske znamke piva, očitno se našim pivovarjem ne zdi primerno sodelovati na tako obiskovanem festivalu piva. Porazno, žalostno in tragično. Cena za pol litrsko pločevinko piva je bila 1,5 eura.

Vsekakor pojdite žurat na polovici avgusta v Beograd in uživajte v poceni pivu, odlični glasbi in fantastični atmosferi.

Za posladek: ob vstopu na prizorišče so vsakega osebno pregledali. Okej, nimam težav s tem, za varnost je treba poskrbeti. A kaj ko sem čudno gledala na velik plakat ob vhodu, ki je prikazoval sliko noža in pištole, oboje prečrtano. Pa sprašujem žlahto ob meni, zakaj je to potrebno tako eksplicitno obesiti in navesti, pa so me obvestili, da je lansko leto hodil nekdo z nožem in tu pa tam koga malce pobezal do krvi. Streljali pa se do sedaj baje še niso. No, tudi to je lokalna folklora, ki jo skušajo nadzorovati. Za letos sem poslušala poročilo ob zaključku in prireditelji so se pohvalili, da ni bilo tokrat nobenega tovrstnega incidenta. Tako,da – varno na zabavo.

Melita Kuhar - avatar

Melita Kuhar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 13.05.2011 na ŽVPL-u skupaj objavil 23 člankov.

Beer Fest Beograd 2013 - thumbnail

Beer Fest Beograd 2013

Foto: Melita Kuhar