v rubriki dogodki:
.. / / / 28.08.2000

Parni valjak v Avditoriju Portorož

Eden popularnih pop-rock bendov Hrvaške je uprizoril svoj koncert v Portoroškem Avditoriju. Na koncertu je prisostvoval velik del mlade generacije, bilo pa je tudi precej starejših "vrlih" ljubiteljev muzike, ki jo interpretira Parni valjak. Velik del prisotnih je to noč prepeval njihove pesmi: vse tiste, ki jih vsi dobro poznamo, tiste, ki so nekoč obeleževale pretekla leta in tudi te, ki obeležujejo današnji čas, iz njihovega zornega kota.

Skupina letos praznuje 25. obletnico obstoja. Dvajsetletnico svojega obstoja so proslavili s snemanjem čudovite retrospektive Bez struje - Live in ZeKaeM (1995) s katerim so dokazali, da reakcije publike na skladbe Huseina Hasanefendića in njegovih sodelavcev niso odvisne od potrošnje elektrike in toplote vtičnic. Na naslednjem albumu Samo snovi teku uzvodno (1998) se skupina posveča izrazito kitarističnemu zvoku. Tudi v zadnjem projektu Zastave (2000) se zazna ta ista dominacija. Izdali pa so ga ob 25-letnici svojega obstoja.

Parni valjak je eden redkih bendov, katerih zasedba se je relativno redko menjala. Prva zasedba je delovala nekako 8 let, sedanja zasedba pa deluje že 12 let, nekako od leta 1988. Husein Hasanefendić je avtoriteta benda, je skladatelj in alfa in omega skupine. Aki Rahimovski je pevec v zelo dobri kondiciji, saj je v stanju ves, skoraj dveurni, koncert tekati in plesati po odru.

V bendu so še:
Marijana Brkića, kitarist
Dražen Scholz, bobnar
Berislav Blažević, klaviaturist.

V nekaj več kot dveurnem programu je neumorni Aki Rahimovski naredil nepopisen žur. S svojo imiđevsko vitalnostjo in kreativnostjo je ponovno očaral publiko. Neutrudno je skakal, plesal, se vrtel in tekal po odru. Navdušena množica je s klici, žvižgi in aplavzi kazala priljubljenost in pripadnost skupini. Zaigrali so nekatere skladbe z novejšega albuma, ki jih jaz osebno še nisem slišala, za ostalo publiko pa tega ne bi mogla trditi, kajti z njimi je prepevala in besedila njihovih pesmi so odmevala po dvorani. Glasnost in navdušenje sta se kazala predvsem v izvedbi starih komadov Prokleta Nedelja, Moja je pjesma lagana, Kao ti, Sijaj u očima, Uhvati ritam, ena izmed najpopularnejših in tudi meni osebno najboljša Jesen u meni, pa je požela tudi največji aplavz.

Kljub 25-letni karieri je Parni Valjak še vedno na vrhuncu svoje kreativne moči.

Marina Horvat - avatar

Marina Horvat

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 11 člankov.