v rubriki dogodki:
.. / / / 07.04.2014 12:49

Planica navduševala, a tokrat brez velikanke

Tudi letošnje leto se je v Planici, deželici pod Poncami, vnovič dogajalo. Na prenovljeni Bloudkovi velikanki se je tokrat pomerilo nemajhno število svetovnih reprezentanc, tako moških kot tudi ženskih.

Prvi dan tekmovanj v Planici, natančneje v četrtek, 20. marca, nam je postregel z odličnim vremenom, ki je poskrbelo, da se je, kljub malce manj zanimivim kvalifikacijam, pod skakalnico zvrstilo kar 8.000 obiskovalcev. Mnogi izmed njih so bili najmlajši navijači, ki so poskrbeli za odlično vzdušje.

V petek in soboto se je planiška evforija samo še stopnjevala, saj je bilo po podatkih organizatorja pod velikanko kar 15.000 navijačev. Upanje na čim boljši uspeh slovenskih orlov je bilo prisotno ves čas, to pa je potrjevalo tudi športno navijanje prav vseh obiskovalcev, tako ljudi, ki so kupili vstopnico kot tudi tistih, ki so na tekmovanje v smučarskih poletih prišli z bolj ali manj »podarjeno« akreditacijo.

Že poizkusna serija enajstih ekip, ki so se prijavile na sobotno ekipno tekmo, je napovedala, da bodo na skakalnici vladali zahtevni pogoji. Tekmovanje se je odvijalo s krajšimi prekinitvami, veter pa se je stalno menjal. Končni seštevek točk je pokazal, da so bili Stefan Kraft, Andreas Kofler, Thomas Diethart in Gregor Schlierezauer tokrat nepremagljivi. Slovenski orli so na domačem terenu zopet pokazali, da so iz pravega testa, a na koncu, z nekaj smole, pristali na solidnem 5. mestu.

V nedeljo, na zadnji dan tekmovanja, se je v deželici pod Poncami kljub zelo deževnem vremenu zvrstilo nekaj tisoč obiskovalcev, ki so prišli podpirat slovenske orle. Ti so se na zadnjem tekmovanju v sezoni odlično izkazali, saj smo med drugimi poslušali tudi slovensko himno. Praktično najboljše so slovenski skakalci pripravili za konec, ko je Peter Prevc, kot četrti Slovenec po Primožu Ulagi, Robertu Kranjcu in Juriju Tepešu stopil na najvišjo stopničko. Z zadnjim skokom je postavil tudi rekord nove Bloudkove skakalnice, izjemen skok pa je Prevc označil za morda celo najboljšega v vrhunski sezoni:

Na zadnji tekmi se mi je vse izšlo po željah. V skokih ni bilo veliko napak, tudi razmere so bile enake za vse skakalce, in lahko rečem, da smo videli eno najbolj poštenih tekem v tej sezoni. Najbolje je na tak način končati sezono. Ob takšnem skoku pozabiš na vse slabe stvari. Zdaj je lažje tudi hoditi po vseh obveznostih. Ta zadnji skok je bil najpomembnejši, nekateri v Planici pred tem pa niso bili tako dobri. Ta skok je bil eden najboljših, če ne celo najboljši v letošnji sezoni. Da je bil to zadnji skok v sezoni, je bila tudi največja motivacija.«

Organizatorjem moramo vsekakor čestitati za odlično organizacijo smučarskih poletov, saj so le-ti poskrbeli za praktično vse – od prvih do zadnjih podrobnosti. Še posebej velja omeniti dostop do Planice. OK Planica je namreč k sodelovanju zopet povabil Slovenske železnice, kar je znova obrodilo sadove, saj so iz treh različnih koncev Slovenije, iz Ljubljane, Novega Mesta in Nove Gorice, v soboto in nedeljo z vlakom na Jesenice in nato naprej z avtobusi, pripeljali 720 ljudi. Na več izrednih vlakih je bilo prostora dovolj za prav vse, hostese so delile promocijski material in brezalkoholno pijačo, da bi vsem nam, ki smo uporabili javni prevoz, bilo karseda prijetno.

Če povzamem celotno večdnevno dogajanje, lahko z veseljem trdim, da je bila celotna izkušnja pod Poncami naravnost odlična. Vzdušje fantastično, organizacija prav tako, cene solidne. Edina zamera gre na račun vremena, ki je bilo tudi sokrivo, da je bilo v Planici nekoliko manj gledalcev kot smo sprva pričakovali. Drugi razlog za manjši obisk pa naj bi bila »neaktivna« velika letalnica, ki je bila do sedaj vedno glavna atrakcija tako domačih kot tudi tujih obiskovalcev.

Organizatorji obljubljajo, da bomo lahko smučarske polete na velikanki spremljali že prihodnje leto. Do takrat pa srečno orli!

Žiga Žibert - avatar

Žiga Žibert

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 23.06.2013 na ŽVPL-u skupaj objavil 26 člankov.

Planica 2014 (Foto: Žiga Žibert in Val 202) - thumbnail

Planica 2014 (Foto: Žiga Žibert in Val 202)