v rubriki dogodki:
.. / / / 30.05.2013 11:44

Razigrani Joe Satriani v Ljubljani

V Ljubljano je končno prišel dolgo pričakovani in napovedovani (tudi z naše strani) kitarski virtuoz Joe Satriani, ki na tokratni turneji predstavlja zadnjo ploščo Unstoppable Momentum.

Deževna sobota 25. 5. je kar silila k razvedrilu in pošteno smo že mencali in čakali njegov večerni nastop v Cvetličarni. Takoj je bilo jasno, da bo dvorana nabito polna, predvsem mladih entuziastov in starih, sentimentalnih rock'n'roll prdcev ter drugih poznavalcev tovrstne glasbe.

Za ogrevanje so bili tokrat zadolženi rockerji Žanamari & J'Animals iz sosednje Hrvaške. Korektno so izpeljali svoj prvi nastop v Ljubljani in dobro animirali občinstvo. Predvsem nam je v oko padla njihova energična pevka Žanamari, ki je z glasom in stasom koketirala z občinstvom, medtem ko je bend suvereno kopal po težko rock'n'rollerskih melodijah.

Ob prihodu Satrianija in njegovega banda je bilo jasno, da so ekipa, ki je prišla v prvi vrsti uživat in igrat, kot pa kaj drugega. Pa saj tudi nismo pričakovali kakšnih pozerjev in nastopačev, ki bi šminkirali na odru. Verjetno je tudi band takoj začutil, da igrajo pred resno publiko, ki jo inspirira zvok Satrianijeve kitare, kot celotna glasbena zgodba, ki nam jo je band predstavil.

Zdelo se nam je, kot da je pred nami svetovni band z vrhunskim kitaristom in ne Joe Satriani z bendom. Dejansko Satchev band je vrhunski, saj ga na tej turneji sestavljajo Marco Minnemann (bobni), Bryan Beller (bas) in Mike Keneally (klaviature, kitara). Predvsem Keneally se je vrhunsko boril s Satchem, v kar nekaj kitarskih dvobojih in je pokazal, da Joe ni edini glasbeni virtuoz v bandu. Tudi Minnemann jima ni ostal dolžan in nam tako predstavil par konkretnih ritmičnih rafalov, ki so naredili odlično prehodno fazo med Joejevimi solažami.

Uigranost je bila očitna in resnično na vrhuncu. To je bilo dobro videti predvsem pri vstopih banda v Minnemannove solo vložke. Ekipa je bila izjemno sproščena in nam kakšne komade odigrala smehljaje v povsem novih izvedbah, ki so nastali spontano v trenutku; recimo Ice9, Always me, always you, Crush of love idr. Tu ne bi našteval spiska odigranih komadov, saj kdor jih ne pozna, mu kaj prida s tem ne bomo pomagali, kdor pa jih, jih je pa tako slišal na koncertu.

Verjamem, da so mnogi odšli domov nadvse zadovoljni pa tudi taki, ki so se jim je kompleksi še bolj povečali, v pozitivnem smislu, seveda.

Matej Krč - avatar

Matej Krč

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 11.04.2013 na ŽVPL-u skupaj objavil 6 člankov.

Joe Satriani navdušil v Sloveniji - thumbnail

Joe Satriani navdušil v Sloveniji

Foto: Peter Prevec / Peter Prevec