v rubriki dogodki:
.. / / / 23.12.2003

Hiša in Peacefull riders evening

Koncert skupine Hiša v Trbovljah smo napovedali kot dogodek, ki ga ne gre zamuditi. Ne le zato, ker je skupino precej težko videti in slišati v živo, temveč predvsem zaradi dejstva, da so glasbeniki pripravili zelo poseben program, ki ga še niso in ga ne bodo več izvajali! In tisti, ki ste to zamudili, ne veste, kaj ste zamudili in upam, da boste v naslednjih nekaj vrsticah in s pomočjo fotografij lahko doživeli vsaj delček čudovitega...

Presenetljiva je bila že postavitev odra, saj je bil slednji v sredini dvorane, na vseh štirih straneh pa občinstvo, ki je do zadnjega kotička napolnilo Dom svobode v Trbovljah.

Nekaj čez dvajseto uro se je predstava začela, ko so iz enega od stranskih vhodov na oder pritekli odlično razpoloženi člani skupine Andrej in Vili Guček, Iztok Pepelnjak in Martin Koncilja, kasneje pa se je na oder povzpel tudi posebni gost Matjaž Kmet, ki je kar nekaj skladb spremljal na pianinu.

Skozi večer smo slišali približno dvajset pesmi, ene pričakovane, mnoge želene, številne presenetljive, brez izjeme pa odlične. Kot pevci so se s svojimi odličnimi glasovi predstavili Andrej, Martin in Vili, medtem, ko je Iztok za bobni odigral morda enega najboljših koncertov.

Osebno sem bil zelo presenečen nad izvedbo Pink Floydov Wish you were here, še bolj pa me je presenetila skladba Weather with you, ki je bila velika uspešnica skupine Crowded house. Skupina se je drugače sprehajala med repertoarjem Crosby, Stills and Nash ter seveda Neila Younga, slišali smo tudi dve uspešnici skupine The Byrds - Turn! Turn! Turn! in Mr. Tambourine Man.

Manjše presenečenje je pripravil basist skupine Vili Guček, ki je sicer prijel tudi za kitaro, v skladbi The Lee Shore pa je odigral flavto in to na zelo tenkočuten način. V skladbi Southern man je svoje znanje soliranja na kitaro uprizoril Andrej Guček, katerega silhueto bi zlahka zamenjali za tisto Neila Younga.

Repertoar je bil izredno zahteven predvsem za vse štiri glasove, ki pa se pri Hiši izvrstno dopolnjujejo in prepletajo in še tako preprostim skladbam vlijejo še nekaj več duše. In če poslušate posnetke skladb Ohio ali Find the cost of freedom, s katero se je koncert zaključil, veste kako polni čustev sta ti dve skladbi in trboveljski kvartet ni prav nič zaostajal za originalnimi izvedbami. Eden od vrhuncev večera je bila vsekakor tudi skoraj popolnoma vokalna izvedba skladbe Further on up the road Erica Claptona.

Marsikdo se bo našel in dejal, da je nadvse preprosto igrati in peti že napisane in posnete skladbe, vendarle v vsako skladbo posebej vliti nekaj svojega, ji dodati kos svojega srca in kanček duše... ne, to ni kar tako in zato gredo skupini Hiša vsa priznanja in čestitke.

Uspelo jim je in uspelo jim je z odliko. Pričarati takšno vzdušje in človeka napolniti z zvrhano mero energije in dobre volje za nekaj tednov, ni preprosto. In če to počneš v majhni dvorani, za manj kot pet sto ljudi, kjer je slišna prav vsaka napaka, pa še posebej ne! In prav nič drugače ni, ko Hiša igrajo lastne skladbe, zato si jih oglejte v živo, če imate le priložnost. Ne bo vam žal!

Foto (c) Matic Slapšak

OBVESTILO ZA MEDIJSKE HIŠE / NOVINARJE / VSE OSTALE
Tiste medijske hiše oz novinarji, ki "nevede" in brez dovoljenja objavljajo fotke z ŽVPL-a v drugih medijih: tisti (c) je "copyright" - in ne "the right to copy" - če hočete fotke obiščite spletno stran dobavitelja em3r10.com oz., jim pošljite e-pošto in se dogovorite za objavo.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Skupina Hisa na koncertu v Trbovljah - thumbnail

Skupina Hisa na koncertu v Trbovljah