v rubriki dogodki:
.. / / / 14.06.2001

Siddharta in Apocalyptica zažgali Križanke

V torek, 12. junija so bile Križanke spet prepolne. Razlog za to je bil "double bill" koncert ljubljanskih rockerjev Siddharta in finskih metal čelistov Apocalyptica, ki so (eni in drugi) navdušili pregovorno zahtevno slovensko občinstvo.

Siddharta dokazali, da si včeraj dobljenega Zlatega petelina za izvajalce leta več kot zaslužijo, saj je bil njihov nastop odigran vrhunsko, če zanemarimo dejstvo, da je basista Primoža zamenjal Jani Hace (ki je mimogrede posnel bas na Nordu) in da tako Siddharta niso bili popolni. Mogoče bi namesto klaviatur na grozeči B Mashini in keltskemu Keltveku raje slišal/videl Bojana Cvetrežnika in Boštjana Gombača, ampak pustimo malenkosti. Fantje in "stric Jani" so odigrali celoten repertoar zadnje plošče in to tako prepričljivo, da je publika vidno uživala.

Seveda so odigrali še nekaj komadov iz platinastega prvenca ID pa tudi legendarnega Stipeta, ki je bil med ljubljansko mladino hit še v tistih časih, ko so za Siddharto vedeli le redki srečneži. Kakorkoli že, Siddharta so objemu mraka in soja luči kot predzadnji štiklc odigrali Pot v X in koncert zaključili s spevno balado Orion Lady.

Po premoru smo se v družbi finskega boogie metal čelo kvarteta Apocalyptica lahko prepričali, da Eric, Max, Pertt in Paavo na čelih odigrajo metalske himne tipa Master of Puppets, One, Fight Fire With Fire, Sound of Heaven, Inquisition Symphony, ... In to v tako divji in drzni izvedbi, da "bivši" skeptiki tipa: "Stari, si nisem mislu, da bom sploh ostal po Siddharti, ampak ..." enostavno niso mogli (in niti upali) zapustiti veličastnega koncerta. Na drugi strani je divja grivaška metalska publika zgoraj omenjene himne odpela tako glasno, da je postalo jasno, zakaj Apocalyptica ne potrebujejo vokalistov -ker so njihovi vokalisti publika.

Poleg omenjenih metalskih himn so Finci predstavili tudi avtorske skladbe iz zadnjega albuma Cult, ki so naletele na več kot odličen odziv in se po bisu poslovili s prvo finsko "metal" skladbo Hall Of The Mountain King norveškega kompozitorja Edwarda Griega.

Kot bi rekli naši bivši bratje: "divje, ludi i nezaboravno".

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

8545 - thumbnail

8545