v rubriki dogodki:
.. / / / 16.10.2003

Res Nullius - preprosto rock'n'roll

Za skupino Res Nullius je Vanja Alič (Zaklonišče prepeva) nekoč dejal, da gre za najbolj zapostavljen rock'n'roll band v Sloveniji. Res je! Pozabil pa je dodati, da gre obenem tudi za najboljši rock'n'roll band v Sloveniji! Tukaj seveda govorimo o čistokrvnem rock'n'rollu, v katerem se včasih znajde kanček bluesa, vse ostalo pa je samo in zgolj rock'n'roll.

In rock'n'roll zlahka označimo kot absoluten užitek! In Res Nullius so zares izvrsten rock'n'roll band! Znano je, da je rock'n'roll glasbena zvrst, ki daleč najbolje zveni v klubih in ravno tako je dobro znano, da je klubska meka slovenskega rock'n'roll ljubljanski Orto bar. In prav Orto je bil izbran za uradno promocijo dolgo in nestrpno pričakovane plošče velenjskega kvarteta, ki jo je izdala založba Nika in jo boste na policah našli pod naslovom Revolver ljubezni.

Za povabljene in bolje obveščene se je prejšnji četrtek (9.10.) vse skupaj začelo že z improvizirano tiskovno konferenco, ki pa je bila zelo hitro zaključena, debata pa se je nadaljevala za šankom. Orto se je seveda polnil in v zraku je bilo nestrpno pričakovanje začetka.

Tisti, ki smo obiskali zadnji koncert skupine v Ortu sredi aprila, smo slišali večino gradiva z nove plošče, včeraj pa smo ga slišali še veliko več. Predstavljena je bila skoraj celotna plošča, ki v živo zveni odlično in če je moč sklepati po predzadnjem studijskem izdelku Zdravo je biti divji, na plošči ne bo čisto nič drugače.

Ob repertoarju z Revolverja ljubezni in pravzaprav železnem repertoarju z Zdravo je biti divji, smo slišali tudi večno in neizogibno Mama, prihajam domov (sploh prvi posnetek skupine), plošča Dead town dogs pa se umika s koncertnih odrov. Škoda, konec koncev gre za ploščo, ki so jo širom po svetu označili za prelomnico rock'n'rolla, mnogi pa jo smatrajo za naj ploščo devetdesetih.

Janez Marin (bobni) in Boštjan Časl (bas) sta se odlično ujela s prekaljenima Boštjanom Senegačnikom (kitara) in Zoranom Benčičem (vokal), zvok je bil izvrsten, vzdušje pa skoraj sanjsko. Če bom rekel, da je bilo sanjsko, bom naslednjič iskal napake, tako pa bom vsakič pričakoval (in doživel) še boljše in še bližje popolnosti.

Res Nullius so skupina, ki se jim ni treba skrivati in pretvarjati ter dokazovati na stadionih, saj se zares odlično znajdejo na klubskih odrih, ki so edino pravo merilo za iskren rock'n'roll band. In zdaj, ko so prišli pod okrilje večje založbe in ostali zvesti sami sebi, se njihova pot na vrh najbrž šele začenja.

"Vsi roke gor! To ni rop, jaz hočem le tisto, kar je moje!" poje Zoran v eni od novih pesmi in prav tega si želimo tudi mi - iskrenosti, poštenosti, odkritosti in pokončne drže. Kot se za rock'n'roll band spodobi.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Res Nullius v Orto klubu - thumbnail

Res Nullius v Orto klubu