v rubriki dogodki:
.. / / / 16.07.2013 12:37

Richie Kotzen v akustični različici

Richie Kotzen, ki ga ljubitelji rocka poznamo predvsem iz bendov Mr. Big in Poison, v katerih je igral v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, že od svojega 19. leta snema in nastopa tudi solo, tako da ima v svoji diskografiji obsežno zbirko albumov, pogosto pa se s kitaro pridruži tudi drugim zvečenim imenom rocknrolla.

Richie se sicer pogosto poda na pot, navadno v trši, elektrificirani izvedbi, za zadnjo turnejo pa se je odločil svoje komade odigrati v akustični različici. Bluesiana v Veldnu na Koroškem je, kljub butičnemu ambientu (v klubu je prostora le za kakšnih 150 ljudi) sicer stalna postojanka na njegovih turnejah, tokrat pa je v tem priljubljenem zatočišču bluesa in rocka odigral zadnji koncert pred odhodom čez lužo domov.

Da bo tokratni nastop bolj umirjen, kot so stalni obiskovalci njegovih koncertov vajeni, je pokazal že spremenjeni imidž: krajši (in že malo sivi) lasje, urejena bradica … konec je z rokenrol divjostjo. Na odru se je najprej namestil italijanski kitarist Andrea Gargioni, ki je z nekaj priredbami poskrbel za ogrevanje pred glavnim nastopom večera. Fantu se je poznalo, da mu odrske kilometrine manjka – po koncertu je namreč med jamom na stopnicah kluba igral precej bolj sproščeno.

Kotzen je svoj težko pričakovan nastop (na oder je prišel šele po deseti uri) izkoristil tudi za to, da najbolj zvestim oboževalcem predstavi svojo novo življenjsko sopotnico, Julijo Lage, ki ga je spremljala na basu. Na akustični kitari Kotzen zveni umirjeno, baladno, mogoče sede deluje celo malo izven svojega elementa, a je vseeno vrhunski, kar se tiče sprehoda po strunah kitare. Pregled njegovega dolgoletnega repertoarja v izštekani različici, v katerem smo med drugim slišali tudi Shine iz časov, ko je igral v Mr. Big, je zato minil vse prehitro.

Po kratkem bisu, v katerem smo slišali še Go Faster in Stand, sta se z Julijo poslovila od evropske publike – vendar ne za dolgo. Richie se namreč že jeseni vrača, a tokrat v povsem drugačni različici: skupaj z Mikeom Portnoyem na bobnih in Billyjem Sheehanom na basu bo na turneji predstavil debitantski album njihovega novega benda The Winery Dogs. Nam najbližje bodo v Münchnu.

Peter Šepetavc - avatar

Peter Šepetavc / Peroksid

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 08.04.2011 na ŽVPL-u skupaj objavil 5 člankov.

Richie Kotzen v Bluesiana Rock Cafe - thumbnail

Richie Kotzen v Bluesiana Rock Cafe

Foto: Nina Špiler