v rubriki dogodki:
.. / / / 06.09.2000

Ska punk veselica na Metelkovi

S koncem poletja se je počasi začela tudi nova sezona v Gala hali na Metelkovi, ki je zadnje mesece bolj samevala. Poletno mrtvilo so se odločili razbiti z ska punkersko veselico z Spitfire in Pridigarji na prvi septembrski dan.

Z kar dolgim uvodom so začeli ormoški Pridigarji, eni od začetnikov smeri ska punka pri nas. Po predstavitvi zadnje plošče v K4 lansko sezono so zopet zasedli ljubljanske odre.

Njihov zvok se ni spremenil, še vedno temeljijo na prvinskem ska-punku s pihalno sekcijo. Celotna ekipa izdatno zapolni oder, nastop pa je precej statičen.

Kaj takega pa ne bi mogli trditi za Spitfire. Skupina prihaja iz Rusije, točneje iz St. Petersburga kjer je leta 1993 začel kot rockabilly trio, preigravali garažni rok in eksperimentirali kot svingersko jazzerski projekt s pihali.

Všeč so jim bile plošče ska skupin kot so Specials in Madness, tako da so poskušali naprej v tej smeri, dodali še punk vplive in tako so nastali Spitfire kakršne poznamo danes. Na začetku se jim je zdelo, kot da so odkrili nekaj novega, a ko se je Rusija začela bolj široko odpirati za tuje vplive, jim je bilo jasno da je tak zvok že zdavnaj odkrit in precej popularen po Ameriki in Evropi.

Pod svoje okrilje jih je vzela berlinska založba Pork Pie in jih dodala k svoji ska četici. Tam so izdali svoji plošči Night hunting (1996) in The coast is clear (1999).

V naše kraje redkokdaj zaide kakšen glas o ruski sceni, še redkeje pa kakšna ruska skupina, tako da marsikdo ni vedel kaj naj ta večer pričakuje. A po prvih taktih so se vsi morebitni predsodki razblinili. Odlična 6 članska skupina je z izredni dinamičnim nastopom pokazala da ve kako se stvarem streže. Njihova glasba sega v ska vode z veselimi in melodičnimi deli z lahkotnimi temami (vmes najdemo tudi nogometno himno v primerjavi s katero lahko naša pošteno zardi...) in odlično in poskočno pihalno sekcijo, ki je skoraj več v zraku kot na tleh. Vmes pa se mešajo trši punk zvoki. Svojo angažiranost v tej smeri kažejo tudi z svojimi izjavami med komadi v katerih se izrazijo proti nacionalizmu in rasizmu, ter se raje zavzamejo za mišljenje s svojo glavo namesto slepemu (političnim) voditeljem.

Vse skupaj se združuje v simpatično rusko - angleško mešanico, ki so jo navdušeno sprejemali ska plesalci pod in v zaključnih bisih še na odru.

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.