v rubriki dogodki:
.. / / / 21.08.2009 17:46

U2 podrli rekord na londonskem Wembleyu

Prejšnji petek se je na stadionu Wembley zgodil megaveliki koncert irskih U2, ki bi moral biti zadnji koncert evropskega dela 360° turneje. Ker ŽVPL-ovci nismo bili v Zagrebu smo se odpravili pogledat v London in skupaj z 87.966 obiskovalc podrli rekord v št. obiskovalcev rock koncerta na Wembleyu. Nismo bili na zadnjem koncertu (ker so U2 dodali še 4 predstave na seznam), biii smo pa na rekordnem!

Bolj kot U2 me je sprva presenetila velikost stadiona, ki je res paša za oči. Ker je bil prenovljen pred kratkim je dostopen in gneče kljub 88.000 glavi množici ni bilo čutiti niti med koncertom (šank, WC-ji), niti po koncertu, saj se je stadion izpraznil v pičlih nekaj minutah brez problema.

Kar se tiče pa U2-jev samih, pa se mi zdi, da niso dali od sebe vsega, vsaj od začetka, ... začeli so z štikli iz zadnje plošče No Line On The Horizon, ki pa razen nekaj svetlih izjem nima presežkov kot smo jih od U2 vajeni, recimo All That You Can't Leave Behind s katerega smo slišali Beautiful Day in Elevation, ko nas je prvič dvignilo s stolov, v nadaljevanju pa še Stuck In A Moment, Walk On.

Skozi koncert so se fantje malce bolj ogreli in sprostili, tako lahko med vrhunce koncerta vsekakor štejemo I Still Haven't Found What I'm Looking For, Sunday Bloody Sunday, Where The Streets Have No Name in v bisu With Or Without You, skratka stare štikle, ki so jih odžgali super odlično, pa tudi ljudstvo je bilo nad "tastarimi" U2 bolj navdušeno.

In prav to je po mojem mnenju razlog za ne prav zelo bleščečo predstavo. U2 so pač stari, ljudje radi slišijo With Or Without You, čeprav verjamem, da gre njim samim na bruhanje vsakič ko pesem slišijo, kaj šele ko jo igrajo v živo. A ljudstvo gre na koncert iz dveh razlogov: a.) da sliši novo ploščo, če je ta reeees tako dobra, da trga gate ali b.) ker bi rada slišala najbolj ponarodele popevke določene skupine / izvajalca.

A na koncu koncev, če potegnem črto, je bil koncert dober. Odličen ne, za to bi U2 potrebovali malce več kemije oz. energije, ampak konec dober, vse dobro. Pripomba leti tudi na oder, ki na žalost ni bil tako 360 stopinjski kot so obljubljali, večino časa so bili člani zasedbe obrnjeni proti glavnini parterja, le tu in tam so se sprehodili naokoli. Hvala Bobu ™ za velik LED display, ki je visel nad konstrukcijo, ki se je je prijelo ime Krempelj (ang.: The Claw).

Zvočna in gibljiva slika pa spodaj v videu.

Koncert je trajal nekaj minut več kot dve uri, seznam odigranih pesmi (po angleško set listo) si lahko ogledate spodaj.

Seznam pesmi na koncertu U2, Wembley, 14.09.

 1. Breathe
 2. No Line On The Horizon
 3. Get On Your Boots
 4. Magnificent
 5. London Calling / Beautiful Day
 6. Elevation
 7. I Still Haven't Found What I'm Looking For
 8. Stuck In A Moment
 9. Unknown Caller
 10. The Unforgettable Fire
 11. City Of Blinding Lights
 12. Vertigo
 13. Crazy Tonight
 14. Sunday Bloody Sunday
 15. Pride (In The Name Of Love)
 16. MLK
 17. Walk On
 18. Where The Streets Have No Name
 19. One
 20. Mysterious Ways

Bis / pavza:

 1. Ultra Violet
 2. With Or Without You
 3. Moment of Surrender
Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

U2 na Wembleyu na 360º turneji - thumbnail

U2 na Wembleyu na 360º turneji

Foto: Davorin Pavlica