v rubriki dogodki:
.. / / / 28.05.2001

Cubismo v Križankah

Ker številno zagrebško latino-jazz skupino Cubismo doma in v bližnji soseščini že pet let spremlja dober glas, njihov četrtkov nastop pred skoraj tri-tisoč obiskovalci v ljubljanskih Križankah niti ni tako veliko presenečenje.

Priljubljenosti vročih južno-ameriških oz. kubanskih ritmov in temperamentne melodike je že več kot desetletje ena od stalnic, tudi če razpravljamo o pop-kulturnih fenomenih v socioloških okvirih. Interesne skupine, ne le poslušalcev, temveč predvsem ljubiteljskih plesalcev salse, merengeja, cha-cha-chaja in drugih značilnih ritmičnih vzorcev so v večjih evropskih mestih v zadnjem času postale ne prav masovni pojav, pač pa dovolj usmerjena publika, da lahko že govorimo o posebni modi izkoriščanja prostega časa.

In takšna, zelo kultivirana starostna skupina med 30-im in 38-im letom je bila v četrtek v Križankah v večini. Cubismo so se predstavili s široko repertoarno paleto svojih avtorskih in izposojenih uspešnic, med katerimi ni manjkalo tudi nekaj zahtevnejših, kar pravih jazzovskih mojstrovin. Izvajalska raven je zato od orkestra zahtevala dobro uigranost in muzikalično suverenost, kar je s svojimi solističnimi vložki meddrugimi dokazoval tudi edini slovenski glasbenik v Cubismovih vrstah, trobentač David Jarh.

Med gosti koncerta skupine Cubismo so bili tudi člani prikupne zagrebške acid-jazz skupine Jinx ter zelo cenjeni hrvaški skladatelj in pevec Zlatko Stipišić, bolj znan po nadimku Gibonni.

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Cubismo - thumbnail

Cubismo