v rubriki dogodki:
.. / / 11.08.2001

Trnfest letos mogoče zadnjič?

Trnfest in KUD France Prešeren sta se zopet znašla na obrambnih okopih. V boj proti njima so se zopet (kot že neštetokrat) pognali (nekateri) prebivalci Trnovega, ki so trdno odločeni, da odstranijo to "nadlego" iz njihove bližnje in daljnje okolice. To pot združeni v "sveti inkviziciji" kot iniciativni odbor Trnovčanov, so se zbrali na četrtkovi tiskovni konferenci, kjer so predstavili svoje videnje festivala Trnfest.

Kot je verjetno znano že vsem, borba med KUD-om France Prešeren in prebivalci Trnovega poteka že od samega začetka festivala in očitno so se letos stanovalci z g. Dušanom Skitkom na čelu odločili, da ukinejo festival enkrat za vselej, pa naj stane kar hoče.


Zatorej je potrebno ukrepati, dokler je še čas in preden se Ljubljana spremeni v dolgočasno sluzavo mesto, v katerem ni ne umetniškega programa, ne zabave, ne žura, skratka ničesar samo zadovoljni prebivalci Trnovega in njihove rože.
Po besedah g. Skitka prebivalcev ne moti le hrup, ki prihaja iz KUD-ovega ozvočenja, ampak tudi razgrajanje, pijančevanje, huligansko obnašanje, uriniranje, uničevanje njihove lastnine in še marsikaj.

Zato so se letos očitno malo bolje oborožili in pripravili. Najprej jim je uspela prekategorizacija soseske v območje 2. stopnje varstva pred hrupom, kar je posledično naneslo strožje določbe upravnih organov glede izvedbe vseh prireditev, ki se godijo v Trnovem in s tem spravilo festival Trnfest v resnično nemogoč položaj, saj bi morali zadostiti desetim težko uresničljivim točkam. Od tega, da se alkoholne pijače sploh ne točijo, do tega da se organizira zdravstvena in požarna dežurna služba, namesti dodatne sanitarije, omogoči preglede sanitarnih inšpektorjev itd. Ker organizatorji tega niso mogli izpolniti, so sicer izvajali vse prireditve, vendar brez ustreznih privolitev.

Tako se sedaj vsak večer na prizorišču prikaže policija, popiše organizatorja prireditve in naredi predlog k sodniku za prekrške zaradi shoda brez ustreznih dovoljenj. Kazen, ki je zagrožena za podobne zadevice, niti ni majhna saj znaša 60.000 tolarjev oz. 30 dni pripora za odgovorno osebo ter še 600.000 tolarjev na dan za KUD.

Na žalost pa to še ni vse. Pred kratkim so "prijetni" prebivalci Trnovega ugotovili, da KUD France Prešeren ni registriran v veljavnem registru društev, kar so seveda v trenutku izkoristili za suvereno brco v jajca in takoj opozorili primerno sodišče, da vse organizacije oz. ministrstva, ki financirajo Trnfest, financirajo ilegalno dejavnost, kar bi v končnem pomenilo, da mora KUD vsa sredstva vrniti in od tod naprej je samo še korak do zaključitve festivala, takšnega kot ga poznamo.

Tako nekako gredo gola dejstva ter stanje z našim priljubljenim festivalom, ki edini poleg, seveda popolnoma zgrešenega Festivala Ljubljana (za katerega gre na tisoče in tisoče tolarjev, vendar se s popularnostjo Trnfesta ne more niti primerjati) skrbi za dogajanje v glavnem mestu in če uspe peščici ljudi spraviti na kolena festival s tako tradicijo, ni vrag, da se lahko vsak, ki ima pet minut časa obregne v vse in vsakogar in jih/ga posledično spravi na kolena.

Zatorej je potrebno ukrepati, dokler je še čas in preden se Ljubljana spremeni v dolgočasno sluzavo mesto, v katerem ni ne kulturnega programa, ne zabave, ne žura, skratka ničesar samo zadovoljni prebivalci Trnovega in njihove rože.

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Trnfest - thumbnail

Trnfest