v rubriki dogodki:
.. / / / 19.06.2011 13:55

Siddharta na Stadionu Stožice: naj se trese!

Siddharta je obljubljala ponovitev Bežigrada, razprodan stadion, ogromen spektakel. Ob prihodu na stadion sem bila začudena, saj je bilo pol ure pred začetkom koncerta še dokaj prazno. Na tribunah so samevale manjše skupine ljudi, v parterju in fan pitu pa so posamezniki sedeli ob ograjah.

Toda v roku petnajstih minut se je stadion napolnil in na koncu se nas je zbralo okrog 10.000. Stadion sprejme več kot dvajset tisoč ljudi, torej pričakovanja niso bila izpolnjena. V tem merilu niso ponovili spektakla za Bežigradom.

Koncert je Siddharta odprla z večnim hitom Napoj. Občinstvo se je zagrelo, saj so pesem poznali večinoma vsi. Zaigrali so tudi druge večje hite kot npr. Na soncu, Platina, Pot v x, Klinik in druge. Mednje pa so uspešno zmešali tudi snemanje nove plošče, ki naj bi nosila naslov Vi. Takšen naslov naj bi bil zato, ker je bila včeraj publika šesti član benda, ker bo album z njimi še bolj poseben. Produkcijo je prevzel Ross Robinson. Novi album naj bi skupaj z DVD-jem iz koncerta izšel letos jeseni.

Predskupin ni bilo. Kot gostja se jim je pri pesmi Neon pridružila hrvaška diva Josipa Lisac, Laibach pa so Siddharti pomagali pri izvedbi B Mashine. Gostje so bili super za popestritev repertoarja, toda morda kakšna predskupina ne bi bila odveč. Tako se bi do Siddhartinega prihoda na oder popolnoma stemnilo in bi svetlobni učinki prišli do izraza že od samega začetka.

Prvič so v živo zaigrali himno slovenske nogometne reprezentance Dviga Slovenija zastave. Dvajsetemu rojstnemu dnevu države so se poklonili tudi s pesmijo Narava, ob kateri smo lahko na platnu spremljali posnetke Triglava in drugih naravnih lepot Slovenije.

Vsi se spomnimo vrhunskih plesalcev iz Bežigrada, ki so vsem ostali v prijetnem spominu. Včeraj so jih pa postavili na skupni oder z bendom, kar je bilo morda malce moteče, saj ni bilo mogoče dovolj dobro videti niti njih, niti Siddharte. S svetlobnimi učinki in pirotehniko niso varčevali.

Luči so bile vrhunske, pirotehnika uporabljena v pravih trenutkih. Bilo je nekaj manjših plamenov, manjše rakete in seveda močnejši ognjemet ob zadnji pesmi. Stadionska akustika se mi je zdela dobra, ni bilo odmevanja, se pa je na trenutke slabše slišalo.

Publika je bila ob starejših uspešnicah glasna in energična, ob novih pa ravno nasprotno. Redko kdo je poznal celotna besedila, nekateri so še vedno skeptični glede nove plošče. Morda bi bila energija bližje tisti na Bežigradu leta 2003, če bi bil stadion poln. Ampak končni vtis je super. Redko kateremu slovenskemu bendu lahko uspe v Stožice privabiti deset tisoč ljudi. Siddharti je to uspelo. Verjamem, da ni bilo zadnjič.

Če ste koncert zamudili, oz. vas zanima kaj vse smo poslušali:

 1. Napoj
 2. General
 3. Dviga Slovenija zastave
 4. Klinik
 5. Pot v x
 6. Domine
 7. Japan
 8. Hollywood
 9. Baroko
 10. Homo Carnula
 11. Na soncu
 12. Neon (feat. Josipa Lisac)
 13. Noraterra
 14. T. H. O. R.
 15. Narava
 16. Napalm 3
 17. Bel labod
 18. Spet otrok
 19. Samo edini
 20. Sam
 21. Ring
 22. Postavi se na mojo stran
 23. Indian Boy
 24. Malishka
 25. Platina
 26. Od višine se zvrti
 27. Bonsaj (oz. Song #4)
 28. B Mashina (feat. Laibach)
 29. Rave
 30. Le mavrica
 31. Arena
 32. Male roke
 33. Orion lady
 34. Vojna idej
Polona Brajkovec - avatar

Polona Brajkovec

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 29.10.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 30 člankov.

Siddharta na stadionu Stožice / 18. 6. 2011 - thumbnail

Siddharta na stadionu Stožice / 18. 6. 2011

Foto: Jani Ugrin / janiugrin.com