v rubriki film:
.. / / 27.09.2009 15:01

20 najboljših filmskih avtomobilskih pregonov

Na Fansided.com so objavili seznam 20 najboljših filmskih avtomobilskih pregonov v filmih in na ŽVPL ga objavljamo skupaj s pripadajočimi videi 20 naj zasledovalnih scen.

20. The Wraith (1986)

Charlie Sheen kot The Wrath v črnem dirkalniku proti sfriziranemu Pontiac Firebird Trans Amu. Naj zmaga boljši vesoljec.

19. The Transporter (2002)

Jason Statham kot Frank Martin v franšizi Transporter trga gate. Celo toliko, da smo mislili, da ne zna več igrati drugega kot Franka Martina, a na srečo to ni res. Ampak za volanom svojega BMW-a Frank Martin vseeno trga gate.

18. Bad Boys 2 (2003)

Michael Bay ve, kako narediti zasledovalno sceno še boljšo: poleg Martina Lawrenca in Willa Smitha potrebuješ: več streljanja, več eksplozij, most in jahto, ... pa gre pol Miamija.

17. Duel (1971)

V prvem filmu Stevena Spielberga je Dennis Weaver poslovnež, ki se pelje na sestanek v svojem Plymouthu Valiant, njegov nasprotnik na cesti pa je veliki kamion. Hitchcockovski road movie, vreden ogleda.

16. Quantum of Solace (2008)

Daniel Craig je novi Bond v Aston Martinu DBS, ki ga preganjajo zlikovci v Alfi Romeo v okolici Gardskega jezera. In ja, zlikovci imajo brzostrelke, a Bond je kljub temu Bond.

15. Vanishing Point (1971)

Kultna cestna klasika! Barry Newman je Kowalski in ima enostavno misijo: pripeljati belega Dodgea Challengerja v San Francisco. Policija ga preganja čez štiri zvezne države, Kowalski pa uspe s pomočjo radijskega DJ-a avto pripeljati v San Francisco.

14. The Rock (1996)

Spet je tu Michael Bay, ki si je za to sceno sposodil enega najlepših mest za zasledovalne scene: San Francisco! Sean Connery v črnem Hummveeju in Nicholas Cage v rumenem Ferrariju ... pa gre tokrat pol San Francisca.

13. Smokey and the Bandit (1977)

Jackie Gleason in Burt Reynolds v prvem delu kamionske franšize Smokey and the Bandit z avtom, ki je v sedemdesetih pomenil za cestni film skoraj nujo: Pontiac Firebird Trans Am.

12. Death Proof (2007)

Tarantinov hommage avtomobilskim pregonom iz sedemdesetih, ko je bil žanr cestnega filma izumljen. Dodaš še bejbo na havbi avtomobila, divjanje in rodi se klasika inspirirana s klasiko.

11.The Seven-Ups (1973)

Roy Scheider je del elitne newyorške policijske enote, ki se bori proti mafijcem. In ker vemo, da mafijci radi bežijo pred organi pregona, se to zgodi tudi tu. Zasledovalna scena po ulicah New Yorka. Vedite da je producent filma Philip D'Antoni, ki je po nekem naključju tudi producent The French Connection in Bullit.

10. The Italian Job (1969)

Tako kot v remakeu ima tudi v originalnem filmu glavno vlogo v pregonu Mini Cooper S, sledijo pa mu še trije evropejski lepotci: Lamborghini, Aston Martin in Jaguar E-Type.

9. Ronin (1998)

V Roninu igra glavno vlogo Robert De Niro, v avtomobilskem pregonu pa Audi S8, ki se konča s spektakularno vožnjo v nasprotno smer skozi tunel, vse tja do roba avtoceste.

8. Gone in 60 Seconds (1974)

Čeprav v film ni Angeline Jolie na motorju, je original še vedno boljši kot rimejk, saj v originalu ni Nicholasa Cagea, zgodba pa je vedno ista: ukrasti 48 avtomobilov v nekaj dneh. V 34 minut dolgem pregonu jim je uspelo razbiti kar 93 avtomobilov.

7. The Dark Knight (2008)

Batman v Batpodu zasleduje Jokerja v kamionu, ki zasleduje oklepni avtomobil. Heath Ledger skozi sceno demolira vse kar mu pride pred nišan, a na koncu Batman spektalularno ustavi njegov kamion.

6. The French Connection (1971)

Gene Hackman v klasičnem pregonu vozi Pontiac LeMans, zasleduje pa vlak nadzemne železnice, v katerem je zlikovec, ki mu hoče pobegniti. Še ena klasika Philipa D'Antonija.

5. To Live and Die in L.A. (1985)

Petnajst let po The French Connection je režiser William Friedkin v zasledovalni sceni razbil več kot 50 avtomobilov, a ustvaril še eno klasiko.

4. The Blues Brothers (1980)

Brata Jake in Elwood Blues bežita pred policisti v deževni noči. Medtem ko se policisti zabijajo vse povprek brata Blues uspeta obdržati resen obraz skozi celo sceno. Težko bi bila bolj kul.

3. The Matrix Reloaded (2003)

Spektakularni pregon v drugem delu Matrice je polna CGI efektov in najbrž eden svetlejših delov drugega dela trilogije in hkrati eden boljših avtomobilskih pregonov tega tisočletja.

2. Bullitt (1968)

Steve McQueen je Bullit, v Ford Mustangu zasleduje dva zlikovca po ulicah San Fancisca. Brez te scene ta film ne bi bil to kar je in še ena klasika producenta Philipa D'Antonija.

1. The Road Warrior (Mad Max 2) (1981)

Mel Gibson vozi cisterno z dragocenim bencinom, ki si jo hoče prilastiti banda v usnje oblečenih cestnih piratov. Cestna apokalipsa avtomobilov, tovornjakov, motorjev in eksplozij, avtomobilski pregon brez primere (in z največ usnja v kadru).

Kateri od filmskih preogonov pa je vam najbolj všeč? So avtorji seznama kakšnega izpustili. Svoje mnenje nam povejte v komentarjih.

***
Članek povzet po The 20 Best Movie Car Chases.

Borut Marinko - avatar

Borut Marinko

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 09.10.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 220 člankov.

Avtomobilsko zasledovanje / vir: flic.kr/p/5VsMYk - thumbnail

Avtomobilsko zasledovanje / vir: flic.kr/p/5VsMYk