v rubriki film:
.. / / / 04.07.2004

Tretji udar

Navadni državljani nismo edini, ki imamo korist od Evrope brez meja. Tudi za kriminalce je to lepa priložnost, da razširijo svoje posle v druge države in s pomočjo zasebnih varnostnih služb, prevozniških podjetij, verig restavracij in bančnih malverzacij, naredijo svoj "posel" praktično legalen in tako operejo velike količine denarja. Režiser Anders Nilsson se je s problemom internacionalnega (evropskega) kriminala že v filmih Zero Tolerance in Executive Protection, trilogijo pa zaključuje Tretji udar, film, ki je morda aktualen tudi za nas, kot novo članico Evropske unije.

Johan Falk (Jacob Eklund) je bil nekdaj zelo predan in uspešen policaj, vendar že nekaj časa ni več v službi, saj ne verjame več v sistem pregona kriminalcev. Ko pa je nekega dne z ženo in hčerko na potovanju po Franciji, ga iz Haaga pokliče nekdanji šef, ki je medtem postal pomemben član Evropola in prosi Johana, da se mu pridruži.

Johan se dogovori za sestanek, toda ob isti uri tja pride tudi Rebecca (Irina Björklund), ki želi, v zameno za svojo zaščito, Evropolu predati pomembne podatke o prijatelju Phoenixu Kanu (Ben Pullen), ki je eden ključnih mož velike verige kriminalcev.

Toda Kane ve, kaj namerava storiti Rebecca in nadnjo pošlje poklicne morilce, ki pa v zmedi ustrelijo Johanovega bivšega šefa, medtem ko Johan in Rebecca uideta.

Tako se prične pregon po Evropi, ki se mu pridruži še zasebna agencija za varovanje, ki jo je najela Rebeccina firma, a tudi slednji nimajo povsem čistih namenov.

Johan se zgrožen nad smrtjo bivšega šefa in v zavedanju, da je sedaj v nevarnosti tudi njegova družina odloči, da bo sam obračunal s kriminalci.

No, pa naj še kdo reče, da se v Evropi ne da narediti spektakularne akcijske streljačine, ki se je ne bi sramoval niti Hollywood. Tretji udar se od podobnih hollywoodskih izdelkov razlikuje le v tem, da je ozadje zgodbe, torej poslovanje kriminalcev, zastavljen dokaj resno in na trenutke morda celo tako komplicirano, da mu je kar nekoliko težko slediti.

Je pa zato toliko bolj enostavna in kar hudo klišejska osnovna zgodba o superpolicaju in exkomandosu, a hkrati ljubečemu družinskemu očetu, ki ne verjame več v sistem in ki se pred odgovornostjo namerava skriti z infantilno miselnostjo, kako bo zgradil kamnito hiško in v njej varoval družino pred vsemi slabostmi tega sveta.

Jasno, prav ta človek je poslednje orožje v boju proti kriminalu in nekako ga je potrebno spet aktivirati, če ne drugače z umorom njegovega starega prijatelja in s pošteno, nemočno in predvsem vročo švedsko bejbo, ki želi razkrinkati kriminalce.

Ampak brez skrbi, naš glavni junak je maksimalno pošten in niti v glavo mu ne pade, da bi prevaral svojo ženo. Bejba je tu pač zato, ker bi se kakšen zavaljen bradat dedec zagotovo precej manj prikupil gledalcu, tako pa lahko navdušeno navijamo za poštenjakinjo in njenega odrešitelja.

Če bi bil to hollywoodski film, bi glavno vlogo moral igrati Arnold Schwarzenegger ali pa Sylvester Stallone, še najbolje pa Bruce Willis. A da ne bo pomote, tudi Jacob Eklund odlično opravi svoje delo, vsaj v okviru junaka, ki se mora sam boriti proti celi hordi zlobnih človeških podgan.

No, v bistvu ni sam, saj se v superpolicaje spremeni tudi njegova družina in tako se prav po ameriško še poudari, da je družinska složnost tista, ki bo premagala zlo tega sveta.

Vendar dobro, film ni tako zelo slab, vsaj ko se gledalec sprijazni, da se bo tisto, kar se začne kot napeta kriminalka, končalo kot čista akcija, kjer imajo za popoln poraz kriminalcev dejansko največ zaslug nasilni antiglobalisti, ki središče Münchna spremenijo v bojno polje.

Pa naj še kdo reče, da nasilneži, ki mečejo molotovke in granitne kocke, niso za nič uporabni. Škoda le, da kriminalci v resničnem življenju niso tako nori, da bi svoje transakcije opravljali med najbolj nasilnimi demonstracijami.

Tretji udar priporočam predvsem gledalcem željnim spektakularne akcije, bližnjih prizorov krvavih eksekucij, divjih avtomobilskih pregonov in huronsko absurdnih končnih preobratov, ki lahko vzamejo v zakup tudi nenadne etične preobrate negativcev.

*Tretji udar - Den tredje vagen, akcijska kriminalka (režija: Anders Nilsson, scenarij: Joakim Hansson, Anders Nilsson, igrajo: Jacob Eklund, John Benfield, Irina Björklund, Nicholas Farrell, Ben Pullen, Marie Richardson, Richard Froelich idr., trajanje: 115 minut, distribucija: Ljubljanski kinematografi)

Ocena: ko antiglobalisti porazijo kriminalce (5/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Tretji udar - thumbnail

Tretji udar