v rubriki film:
.. / / / 18.12.2004

Animateka 2004: Pogovori z avtorji

Na 1. slovenskem mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka: Re-Drawing Europe 2004 so se v štirih tekmovalnih sporedih predstavili številni kratki animirani filmi, zelo različnih vsebin in tehnik ustvarjanja, vsak dan pa so v preddverju Kinodvora ob 12.30 (in kakšno minutko čez) predstavili nekateri avtorji prikazanih filmov, ki smo jih ujeli tudi v naš objektiv.

Prvi pogovor z avtorji je prikazan že pri članku o otvoritvi festivala, zato nadaljujemo z drugim srečanjem. Na njem smo spoznali Simone Massija, ki je razložil nastanek ideje za svoj film Piccola mare (Majhno morje), ekspresivno potovanje po mislih človeka, ki ne mre zaspati in si zato poskuša predstavljati morje, vendar z asociacijo na številne druge, na prvi videz tudi povsem nepovezane stvari in dogodke.

Njegov italijanski kolega Alvise Renzini je razložil pomen svojega filma Grande Anarca (Veliki anarh), v katerem so podobe v ozadju so narisane, fotografirane in projicirane kot diapozitivi ter kasneje posnete na 35mm filmski trak. Vsaka slikica na filmskem traku je posebej poslikana in gravirana, zadnja faza obdelave pa je digitalna postprodukcija. Surrealistično igro svetlobe in senc je navdihnil stil, v katerem je J. G. Ballard napisal kratko zgodbo Answers to a questionnaire. Film je živ posnetek genetskega poskusa, izvedenega v stanovanjskem bloku.

Iva Čarić iz Srbije in Črne Gore je festival obogatila z zabavno kombinacijo klasične črno-bele animacije in likov iz plastelina v filmu Kučica (Hiška), kjer se v sobo spečega dekleta prikradejo strahovi, a se tudi sami bolj bojijo deklice, kot ona njih.

Fetita cu Chibrituri (Deklica s šibicami) je delo romunske dvojice Christine Mititelu in Bogdana Mihailescuja, ki sta si idejo za film sposodila od pravljičarja Andersena, film pa je kombinacije temne silhuete resnične deklice, postavljene v animirano okolje, s prav tako animiranimi osebami.

Slovenec Brane Solce je avtor Miške Smetiške 2, kjer animirana miška poskuša iz slik resničnih predmetov ustvariti nekaj novega in uporabnega, vendar večina predmetov ubere svojo pot metamorfoze.

Berin Tuzlić iz Bosne in Hercegovine je preko svojega film Fabula izpovedal zgodbo Sarajeva, od vojne pa do nesmiselnih sodobnih volitev. Zgodbo o raznih vplivih na mesto, tako o starih kakor novih, pripoveduje glavni igralec Spirlin Pulu.

V petek so se na pogovori predstavili nekateri avtorji filmov tretjega programa, med njimi Michal Uhrin iz Slovaške, ki je zanimiral zgodbo o Super super manu, ki uživa svojo slavo, dokler se mu nekega dne življenje ne obrne na glavo.

Radu Vasile Igazsag v Boborulu (Enodnevna revolucija) na satiričen način prikazuje zgodovino revolucije v Romuniji, ki v nasprotju s čudeži, ki potrebujejo 3 dni, lahko mine že v enem, četudi zgolj po naključju.

Mina Žabnikar je v kratkem animiranem oglasu Danes je pravi dan za darilo predstavila akcijo zbiranja sredstev za izgradnjo nove pediatrične bolnišnice v Ljubljani preko SMS sporočil - ptiček prinese novo željo, ki bo otrokom podarila lepše obarvan in sončen dan. Oglas je del celostne humanitarne akcije.

Urban Velkavrh pa je v Patterns pa v belini z občasnimi črnimi prebliski isče povezave med zvokom in vizualno podobo.

Na zadnjem, sobotnem soočenju so se predstavili štirje avtorji, začenši z Katarino O'Hearn iz Srbije in Črne Gore, ki je zgodbo za svoj TOONTZ izpeljala iz resničnega življenja, ko je zabavo najstnikov zmotila policije, ki pa se je na koncu pridružila zabavi. Film je kombinacija klasične animacije ostrih potez, ki so občasno postavljene v računalniško animirano ozadje.

Špela Čadež, veliki up slovenske animacije, je za svoj film Zasukanec prejela tudi priznanje najboljšega slovenskega animiranega filma na festivalu v Izoli. Zgodba govori o krojaču z nadnaravnimi sposobnostmi, ki pa mu velikokrat povzročajo oblico težav, ko njegove misli uidejo nadzoru. Film je bil posnet z lutkami.

Švicar Claudius Gentinetta je v črno-komičnem filmu Poldek prikazal zgodbo o psičku, ki živi z revno starko v majhnem stanovanju. Stanovanjski blok je del razpadlega naselja, tam zunaj nekje, sredi ničesar, daleč od obilja. Pes tuli od lakote in lovi muhe, ki jih starka čudežno privlači, ta pa vsak dan odide od doma, da bi poiskala hrano, pri tem pa ni niti najmanj izbirčna. Film zaznamujeta predvsem občasna velikostna asimetrija med predmeti in ljudmi ter temno senčenje z jasno izraženimi črtami.

Tamas Patrovits iz Madžarske v filmu Vigyazat Absztract! (Pozor, Abstraktno!) z malce hipnotično in ritmično igro figur, prostora in barv pripoveduje nekoliko drugačno, toda vseeno pametno zgodbo, ki pa je odvisna predvsem od perspektive gledalca.

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Razstava del Danijela Zezlja - thumbnail

Razstava del Danijela Zezlja