v rubriki film:
.. / / / 18.11.2004

Atanarjuat: hitri teka?

V vsej zapletenosti sodobne družbe, se zdijo tudi najbolj osnovna človeška čustva, kot so ljubezen, sovraštvo, ljubosumje, rivalstvo, sreča in žalost, vse bolj nedojemljiva in težavna, celo do te mere, da vodijo ljudi v neskončne nove in nove spore, brez pravega konca na vidiku. Atanarjuat: hitri tekač nam preko življenja Eskimov in njihovega brezkompromisnega okolja dokazuje, da je življenje kljub vsemu sila enostavna reč, če smo le pripravljeni pogledati resnici v oči.

Stoletja nazaj je na arktičnem področju današnje Kanade živela majhna skupnost Eskimov, v katero zlobni vrač vnese prepir in nasilje, ki vodi do umora poglavarja Kumaglaka. Novi vodja postane Sauri (Eugene Ipkarnak), ki ima tudi sam krvave roke, namerava pa zlomiti tudi duh največjega tekmeca Tulimaqa.

Spor se prenese na naslednjo generacijo, ko Tulimaqova sinova Amayjuag (Pakak Innuksuk) in Atanarjuat (Natar Ungalaaq) slovita kot najboljša lovca plemena, kar gre hudo v nos Saurinemu sinu Okiju (Peter-Henry Arnatsiaq).

Slednjemu je bila obljubljena lepa Atuat (Sylviva Ivalu), za katero pa se zanima tudi Atanarjuat, Atuat pa mu čustva vrača. V obrednem ritualu Atanarjuat premaga Okija in tako dobi pravico do poroke z Atuat.

Toda tudi Okijeva sestra Puja (Lucy Tulugarjuk) se je zagledala v Atanarjuata in kmalu ga s svojimi čari omreži, a z razmerjem z Amayjuagom vnese spor med brata in njuni družici.

Oki izkoristi priložnost in se odloči s pomočjo dvolične Puje maščevati Atanarjuatu, ne računa pa na njegovo hitrost in spretnost. Toda Atanarjuat kljub nenadejani pomoči ve, da mora nekako presekati neskončni krog nasilja in tako zagotoviti prihodnost, ne le sebi, temveč celotnemu plemenu.

Svet Eskimov je skoraj nepredstavljivo drugačen od našega, tako glede samega načina življenja, kot tudi miselnega dojemanja sveta in dogodkov. In prav tak je tudi Atanarjuat: hitri tekač! Tako zelo nenavaden in civilizacijsko oddaljen, da sprva izgleda kot zgodba iz nekega drugega sveta.

Toda to je zgolj prvi vtis, kajti kmalu se izkaže, da celotna zgodba sploh ni tako zelo drugačna, temveč zgolj temelji na rudimentarni enostavnosti, verjetno pa je prav zaradi tega tako zelo tuja našim pričakovanjem zapletenosti.

Kljub osnovni zgodbi o generacijskih zamerah in grehu, ki se prenese iz staršev na otroke, so čustva med posamezniki povsem odprta in jasna, brez nekih nepremostljivih zamer, reklo zob za zob, oko za oko, pa se izkaže kot nepremišljeno barbarstvo nekih drugih (beri: naših) civilizacijskih norm.

Stare zamere so tako zgolj hitro minljiv trenutek, ki pa ga je potrebno za boljšo prihodnost čimprej pozabiti in čeprav se nam ta nauk filma morda zdi še tako nenavaden in tuj, se v njem skriva še kako pereča resnica, ki lahko kot edina vodi človeštvo iz začaranega kroga sovraštva in nasilja.

Film je našel zanimiv kompromis med realizmom in nadnaravnim svetom duhov, kar morda v nekaterih trenutkih malce zmede celotno pripoved, vendar kljub temu dobro prikaže vpliv spiritualnega sveta na življenje Eskimov in s tem tudi na življenje naših prednikov, nekoč v zgodovini (ter s tem posredno tudi na naše podzavestne strahove in občutke).

Edina težava pri spremljanju filma je podobnost glavnih junakov (gledano iz naše perspektive), kar v začetku malce otežuje razumevanje zgodbe, toda proti koncu gledalec vendarle brez težav povleče skupaj vse proste konce, ki so morebiti nastali v začetku zgodbe.

Atanarjuat: hitri tekač je zgodba epskih razsežnosti, ki pa kljub temu zna postaviti v ospredje predvsem posameznika in njegov osebni boj s preteklostjo. Atanarjuat: hitri tekač iz tega vidika združuje tako preteklost in sedanjost, kot tudi prihodnost vseh nas in nas uči, da je življenje v osnovi povsem enostavno, mi pa smo tisti, ki ga znamo tako "lepo" zakomplicirati, predvsem zaradi nerazumnega ponosa in nadute nepopustljivosti.

*Atanarjuat: hitri tekač - Atanarjuat: The Fast Runner, drama (režija: Zacharias Kunuk, scenarij: Paul Apak Angilirq, igrajo: Natar Ungalaaq, Sylvia Ivalu, Peter-Henry Arnatsiaq, Lucy Tulugarjak, Madeline Ivalu, Pauloosie Qulitalik, Eugene Ipkarnak, Pakak Innuksuk ind., trajanje: 172 minut)

Ocena: tek življenja (9/10)

*Opomba: film si lahko ogledate v Kinodvoru Ljubljana in v drugih dvoranah art kino mreže v večjih slovenskih mestih

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Atanarjuat: hitri tekac - thumbnail

Atanarjuat: hitri tekac