v rubriki film:
.. / / / 16.11.2004

Kraljestvo morskega psa

Biti drugačen v sodobni družbi ni nič kaj preveč zaželeno, kaj šele koristno. Toda z zanikanjem tega kar občutimo, zanikamo tudi pomembnost lastnega obstoja in unikatnosti, ki bogati pestrost družbe in odpira nova obzorja ter možnosti. V Kraljestvu morskega psa se komična zgodba ribice, ki bi rada prišla na vrh življenjske lestvice in morskega psa, ki bi se raje odpovedal svojemu primatu kralja morske prehrambene verige, preliva z iskanjem lastne identitet in posledične sreče.

Oscar (glas Will Smith) je radoživa, zgovorna in zelo ambiciozna mala ribica, ki sanja le o tem, kako bi mu uspelo postati slaven in bogat in se prebiti na vrh koralnega grebena.

Sicer mu tudi sedaj ne gre tako slabo, saj lahko, kljub neugledni službi čistilca kitov v podvodni pralnici in težavnemu šefu Sykesu (glas Martin Scorsese), vedno računa na pomoč najboljše prijateljice Angie (glas Renée Zellweger).

Slednja je vanj na skrivaj zaljubljena, toda Oscar je preveč obseden s svojo željo po uspehu, da bi to opazil, po nesrečno izgubljeni večji vsoti denarja, pa se mu vendarle nasmehne sreča, ko mu prebivalci koralnega grebena po spletu naključij pripišejo pokončanje strašnega morskega psa.

Oscar sicer ve, da je resnica o smrti morskega psa precej drugačna, a mu nenadna slava zelo prija, zato pristane na laž in uživa v družbi preračunljive lepotice Lole (glas Angelina Jolie).

Toda preminuli morski pes je nihče drug kot sin krutega mafijskega šefa Don Lina (glas Robert De Niro), ki je starejšemu sinu dal nalogo, da bratu Lennyju (glas Jack Black) pokaže, kako se mora obnašati pravi morski pes.

Rahločutni Lenny namreč ni navdušen nad tem, da bi postal okrutni morski pes, po bratovi smrti pa se skuša skriti pred vsiljivim očetom. Z Oskarjem tako skujeta načrt, po katerem bo mala ribica še utrdila svoj sloves ubijalca morskih psov, Lenny pa bo lahko dokončno ušel svojim koreninam.

Toda Don Lino se ne bo predal tako zlahka, Oscar pa tudi vse bolj vidi, da mu blišč slave ne prinaša sreče in zadovoljstva, ki si ju je obetal.

Kraljestvo morskega psa je zabavna in hitropotezna komedija, ki stavi ne preizkušeno zgodbo o spoznanju, da za srečo nista potrebna slava in bogastvo, na lepo izdelano in domiselno animacijo, ter na številne glasove hollywoodskih zvezdnikov.

Prav slednje pa je tudi glavni problem filma, ki zaradi tako zelo velikega števila dominantnih osebnosti, ki svojim likom dajo teoretično zmožnost povsem samostojne zgodbe, deluje nekoliko konfuzno, oziroma prenasičeno z osebnimi različicami pogledov na zgodbo.

Film tako daje občutek pomanjkanja izpostavljanja neke rdeče niti zgodbe, saj film preprosto skače od enega lika do drugega, s tem da se je celo animacija prilagodila osebnim značilnostim zvezdnikov, ki so posodili glasove.

Toda kljub temu lahko v filmu najdemo kar precej odlično izdelanih šal, še posebej kar se tiče analogij na italijansko mafijo, zelo zabavna pa je tudi nenavadna interpretacija podvodnega sveta in preslikava značilnosti človeške družbe na morski živelj, ki je v tem filmu še bolj radikalna kot v Reševanju malega Nema.

Simbolno zelo zanimivo dvoumna pa je tudi glavna značilnost morskega psa, ki s svojo drugačnostjo naleti na odpor v svoji družbi in tudi družini, vsaj če vzamemo v obzir, da je vegetarijanstvo med morskimi psi nekakšna prispodoba za homoseksualnost v človeški družbi (oziroma tudi druge oblike drugačnosti).

Težava te primerjave pa je, da film ponudi zgolj problem, medtem ko je odpravljanje le tega zreducirano na tipično (hollywoodsko) vsesplošno katarzično končno spravo s skupinskim objemom, ki da gledalcu občutek, kot da problem praktično ne obstaja, oziroma ga je mogoče rešiti brez prevelikih težav. Škoda je le, da take strpnosti do drugačnih večina ne zna prenesti tudi v realno življenje!

Pri filmu velja poudariti tudi zanimivo glasbeno podlago, ki dokazuje, da je klasične mjuzikle iz risank možno zelo učinkovito nadomestiti z dinamičnim popom in rapom, kar da zgodbi tudi povsem samosvoj ritem.

Kraljestvo morskega psa je tako tipična zabavljaška animacija, ki ima namen spraviti gledalca v dobro voljo, na tem mestu pa se potencial filma tudi že izteče, saj je zgodba preveč površna, da bi lahko iz nje izluščili kaj bolj konkretnega in tako služi le kot osebno dokazovanje Willa Smitha, Roberta De Nira, Jacka Blacka, Renée Zellweger, Angeline Jolie in ostale kompanije.

*Kraljestvo morskega psa - Shark Tale, animirana družinska komedija (režija: Bibo Bergeron, Vicky Jensen, Rob Letteman, scenarij: Rob Letterman, Damian Shannon, Mark Swift, Michael J. Wilson, glasovi: Will Smith, Robert De Niro, Renée Zellweger, Angelina Jolie, Jack Black, Martin Scorsese, Michael Imperioli, Peter Falk, Ziggy Marley idr., trajanje: 90 minut, distribucija: Karantanija Cinemas)

Ocena: kdor visoko leta ... (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Kraljestvo morskega psa - thumbnail

Kraljestvo morskega psa