v rubriki film:
.. / / / 09.02.2004

Vse (filmske) poti vodijo v Berlin

Prejšnji teden se je v Nemčiji začel Berlinale 2004, 54. mednarodni filmski festival, kjer se filmi in njihovi ustvarjalci potegujejo za zlate in srebrne medvede ter imajo možnost predstaviti ter promovirati svoje nove filmske mojstrovine. Do 15. februarja bodo tako vse filmske poti vodile v Berlin, nato pa se bo pozornost spet obrnila nazaj proti Ameriki, kjer že vsi nestrpno pričakujemo 29. februar, ko se bodo zgodili oskarji.

Letošnji Berlinale je odprl ameriški film Cold Mountain, (proti)vojna drama, v kateri blestijo Jude Law, Nicole Kidman ter Renee Zellweger. Film sicer ni v tekmovalnem delu festivala, kjer se bo za glavne nagrade potegovalo kar 23 celovečernih filmov, sedem od tega iz ZDA. A festivalu nikakor ne moremo očitati monotonosti, saj filmi prihajajo kar iz 18 različnih držav sveta, kar 19 filmov pa bo doživelo svetovno premiero prav v Berlinu.

Sicer pa bo na festivalu prikazano kar 400 filmov, med drugim pa bomo zastopani tudi Slovenci in sicer s kratkim animiranim filmom Bizgeci: Češnje, ki govori o simpatičnih (a ne prav pametnih) Bizgecih, ki si zaželijo sočnih češenj, pa do njih nikakor ne morejo, ko pa jih z veliko truda (in malo sreče) končno dosežejo, so malce preveč požrešni in vsi vemo, kaj lahko stori prevelika količina pojedenih češenj..

Bizgeci so delo Grege Mastnaka in Petra Povha, kmalu pa si jih bomo lahko ogledali tudi pri nas in sicer v Kinodvoru od 24. marca dalje. Na Berlinalu film tekmuje v sekciji otroškega dela festivala Kinder Film Fest, potegoval pa se bo za steklenega medveda.

Slovenija bo tako filmsko že sedmič zastopana na Berlinalu in po lanskem uspehu (A)torzije, ki je prejela zlatega medveda v kategoriji kratkih filmov, bomo Slovenci spet mešali štrene svetovni kinematografiji. (A)torzija pa svoj veličastni pohod zaključuje na oskarjih, kjer je nominirana v kategoriji kratkih filmov in če ji uspe tudi ta veliki met, se morda slovenskim filmom v prihodnosti obetajo boljši časi. (A)torzijo si lahko ogledate v Kinodvoru od 11. februarja dalje, kot predfilm argentinskega celovečerca Kar naenkrat.

Na berlinski rdeči preprogi so se od otvoritve 5. februarja zvrstile že mnoge zvezde, večni šarmer Jack Nicholson ter njegova (filmska) spremljevalka Diane Keaton, ki promovirati njun film Something's gotta give, Peter Fonda, Samuel L. Jackson, a zaenkrat so največ pozornosti vzbudile Renee Zellwegger (Cold Mountain), Cate Blanchett (The Missing) in Charlize Theron (Monster).

Več o Berlinalu 2004 si lahko preberete tukaj!

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Berlinale 2004 - thumbnail

Berlinale 2004