v rubriki film:
.. / / / 08.03.2004

Dobrodošli v džungli

Po Kralju škorpijonov ni bilo več povratka. Dwayne Johnson, aka The Rock, se je iz ringov ameriškega wrestlinga, kjer je neusmiljeno pometal s svojimi nasprotniki in v delirij spravljal nasilja željne horde, dokončno preselil na velika platna kinodvoran. A ker je navada železna srajca, se ta gospod "Skala" še vedno obnaša, kot bi bil v ringu WWF in tak je tudi ritem filma Dobrodošli v džungli.

Beck (The Rock) je plačanec, ki je zadolžen, da "spomni" dolžnike, naj malce pohitijo z odplačevanjem, ali pa poišče kakšno izginulo osebo. Ker mu tako surovi posli niso najbolj pri srcu, mu šef Billy da še zadnjo, a zato toliko bolj težavno nalogo.

Beck se mora odpraviti v amazonsko džunglo in tam poiskati Billyjevega sina Travisa (Seann William Scott), ki je zbežal zaradi nekih neporavnanih računov, sedaj pa se je za njim izgubila vsaka sled.

Beck se od iskanju Travisa nehote znajde na poti lokalnega izkoriščevalca Hatcherja (Christopher Walken), ki bogati na račun domačinov in kateremu se je Travis že zameril.

Vmeša se še Travisova prijateljica Mariana (Rosario Dawson), domačinka, ki vodi upor proti Hatcherju in ki v svetem kipcu, ki ga išče Travis, vidi novo upanje in spodbudo za svoje ljudstvo. Beck se mora tako odločiti, če bo zgolj opravil svojo nalogo, ali pa bo pomagal izkoriščanim ljudem.

Dobrodošli v džungli je milo povedano velik zmazek, ki poteka po skrajno klišejskem programu: na eni strani so dobri, na drugi strani so slabi, dobri premagajo slabe. In to je to.

Edino, kar dela film vsaj malce inovativen, a hkrati tudi intelektualno povsem žaljiv, je skrajnost, s katero je predstavljen glavni lik. Beck je plačanec. A glej ga zlomka, on je dober plačanec!

Prvič zato, ker noče biti plačanec, pa je v to prisiljen. Kot drugo, ker ne uporablja orožja, ergo njegove "žrtve" vedno ostanejo pri življenju. Kot tretje: je nepodkupljiv. Četrtič: je človek načel, za katerega vedno veljajo zgolj dve pravili: zlepa ali zgrda. Petič: njegove življenjske sanje so postati kuhar in imeti svojo restavracijo.

Fant od fare torej, problem je le, da takih karakterjev v resničnem svetu ni, obstajajo pa je v fantazijskem svetu ameriškega wrestlinga. In točno tako izgleda tudi film Dobrodošli v džungli, namreč kot dobro naštudirana borba, ker pa nihče ni poškodovan in kjer kljub smrtonosnim udarcem borec vedno znova skoči pokonci, ter tako kljubuje vsem logičnim zakonom narave in fizike.

Toda The Rocku niti ne moremo očitati, da je slab igralec! Prav nasprotno, dolga leta wrestlinga in k temu pripadajoče igre so ga že dodobra prekalile, tako da se presenetljivo dobro spogleduje s kamero. Problem je le, da pri tem pretirava, poleg tega pa je njegova vloga v tem filmu tako absurdna in predvidljiva, da uniči vsako napetost.

Tako gledalec že takoj ob njegovi razlagi, zakaj da ne uporablja orožja ve, da bo točno to na koncu tudi storil. Kajti, ko ti nekdo reče, da ne uporablja orožja, ker potem nastane cel hudič, je skoraj zagotovo, da bo treba pokazati, kakšen hudič je to.

Drugo so seveda njegovi pretepi, kjer vedno ostane nepoškodovan, četudi mu nasproti stoji celotno moštvo ameriškega nogometa, da tistega gromozanski padec v prepad, kjer bi si mogel polomiti čisto vse koščice v telesu, sploh ne komentiram.

In kot se spodobi, ima vsak akcijski junak tudi svojega pomagača, seveda predvsem zato, da nas zabava in da je deležen stalnega tepežkanja. Zgovorni in stalno rahlo zoprni Sean William Scott je kot nalašč za tako naivno vlogo. Seveda ne sme manjkati še vroča latino bejba (Rosario Dawson), ki preko filma bolj ali manj nakaže svoje telesne čare.

Morda edina svetla točka filma pa je glavni negativec Christopher Walken, prvič zato, ker njegova zgodba izpove kruto resnico (čeprav na preveč simboličen način), da je večino bogastva "naprednega" sveta, skovano z neusmiljenim izkoriščanjem tretjega sveta in da, (vsaj posredno) za vse naše ugodnosti nekje na drugem koncu zemlje nekdo zelo trpi.

Kot drugo pa je Walken kot negativec tudi presenetljivo prepričljiv, pa čeprav so tudi njemu namenili zgolj vlogo vaškega norčka, zlobnega sicer, a še vseeno vaškega norčka.

V (ali po) odjavni špici bi bili dobrodošli tudi kakšni smešni ponesrečeni prizori s snemanja, tako kot je to v navadi v filmih kjer nastopa Jackie Chan, a na žalost boste na kaj takega čakali zaman.

Dobrodošli v džungli je tako sicer zabavna, a sila puhla zgodba, o iskanju svetega izgubljenega zaklada po vzoru Indiana Jonesa, kjer se mora glavni junak od MacGyverske doktrine neuporabe orožja preleviti v ponorelega Terminatorja in v stilu velikega pravičnika osvoboditi izkoriščano ljudstvo tretjega sveta.

Pač še en film, kjer je treba paziti, da kakšen privrženec ameriškega wrestlinga, ne odtrga svoj stol in ga zaluča proti vam, pa ne zaradi kakšne osebne zamere, temveč zgolj zato, ker misli, da ste trpežni kot The Rock.

*Dobrodošli v džungli, akcijska komedija (režija: Peter Berg, scenarij: James Vanderbilt, Kario Salem, R.J. Stewart, igrajo: The Rock, Sean William Scott, Cristopher Walken, Rosario Dawson, Ernie Misko, Jon Gries, Ewen Bremner idr., trajanje: 104 minute, distribucija: Continental Film)

Ocena: opičje norčije (3/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Dobrodosli v dzungli - thumbnail

Dobrodosli v dzungli