v rubriki film:
.. / / / 04.09.2004

Privlačna soseda

O tem, kaj je moralno in kaj ne, ima vsakdo neko svojo predstavo, le da se vedno najdejo ljudje, ki bi svoje prepričanje radi za vsako ceno vsilili tudi drugim. Privlačna soseda je komedija o premagovanju teh (vsiljenih) moralnih meril in iskanju pravega pomena ljubezni (in življenja nasploh).

Matthew Goodman (Emile Hirsch) ima pred sabo dobre obete za uspešno kariero v politiki, edino kar ga moti je, da v svojem življenju ni še nikoli storil nič posebno zanimivega.

Za malce več razburjenja v njegovem življenju pa poskrbi nova soseda Danielle (Elisha Cuthbert), privlačno in zabavno dekle, v katero se Matthew takoj zaljubi, podobno pa je tudi z Danielle.

Nad Danielle sta navdušena tudi Matthewa prijatelja, ki pa kmalu razkrijeta nič hudega slutečemu kolegu, da ima njegova nova punca precej burno preteklost, ki jo visoka družba zagotovo ne bo sprejela z odobravanjem.

Matthew se tako znajde v precepu med svojo iskreno ljubeznijo in željo po uspešni prihodnosti, za dodatne težave pa poskrbi Daniellin nekdanji fant in sodelavec (Timothy Olyphant), ki se pod krinko prijateljstva zbliža z Matthewom, a le zato, ker želi še enkrat več izkoristiti Daniell.

Matthew tako ostane brez večje vsote denarja, ki pa pravzaprav sploh ni bil njegov in ga mora nujno vrniti, bliža se njegov govor, s katerim bi lahko dobil prestižno štipendijo za nadaljni študij, pa tudi Danielle je vse bolj razočarana nad njegovo omahljivostjo in neodločnostjo.

Privlačna soseda na prvi pogled izgleda, kot tipična najstniška komedija, kjer bodo glavno vlogo odigrali pregreti hormoni.

Toda kot se izkaže, film poleg vseh komičnih zagat odraščanja najstnikov, vsebuje tudi nekaj presenetljivo dobro zastavljenih dilem, od tega, koliko smo pripravljeni tvegati za ljubezen, pa vse do osnovnega vprašanja, kaj je sploh moralno, oziroma do kolikšne mere se velja uklanjati velikokrat zelo licemerskim družbenim moralnim merilom, še posebej v puritanski Ameriki.

Ko enega predsednika zasačijo s spuščenimi hlačami v ovalni pisarni Bele hiše, je to škandal prve vrste in razjarjeni konzervativci ga skoraj spravijo do impičmenta, najraje pa bi ga kar zažgali na grmadi.

Ko pa nek drug predsednik z lažmi in zavajanji sproži vojno, ti isti ljudje to razglaša kot nekaj povsem običajnega, v najslabšem primeru zgolj "napaka v interpretaciji podatkov".

Seveda pa je največja tragikomičnost vsega tega moraliziranja v tem, da se prav največji in najglasnejši zagovorniki moralnega, tudi sami ne držijo svojih načel, kljub vsemu pa bi jih radi vsilili drugim.

Samo da bi si bili vsi čimbolj podobni, zadržani in podrejeni družbenim merilom (oziroma merilom moralističnih posameznikov).

Toda narava in evolucija ne temeljita na podobnosti, temveč na različnosti. Zato tudi ni čudno, da skrajni ameriški konzervativci celo že v šole vsiljujejo svoje teorije o kreacionizmu in zanikajo razvoj človeka preko evolucije.

Toda če ni razlik, ni evolucije. Če ni evolucije, ni napredka. Če ni napredka, ostane le še izumrtje.

In točno v tej dilemi se znajde glavni junak filma, ko pogleda na svoje življenje in ugotovi, da še nikoli ni storil ničesar, kar bi bilo vredno označiti kot velik dosežek.

Seveda, on je zgled moralnosti in zadržanosti. Toda to je tudi že vse. Živi dolgočasno in več ali manj osamljeno življenje.

Potem pa pride ona! Privlačna, zabavna, avanturistična ... ima pa le eno napako, družbeno nesprejemljivo moralno oporečnost. O Sodoma in Gomora! Kje je božja strela, da bi pokončala grešnico?

Toda mar ni tudi ona zgolj človek? OK, dela pač to kar dela, toda s kakšno pravico jo obsojajo drugi ljudje? Mar oni niso nikoli v življenju počeli nečesa, kar bi danes obžalovali?

Morda pa obsojajo kar v božjem imenu in kot se je nekajkrat pohvalil tudi mali Bush, zgolj izvršujejo voljo vsemogočnega na zemlji?

A ko se enkrat prebijemo preko vse te poplave nebuloz, nam preostane le še osebna odločitev, ali bomo sledili svojemu srcu, ali pa se bomo podredili družbenim normam. Slednje je zagotovo lažja pot, toda veliko vprašanje je, če tudi bolj srečna?

Privlačna soseda tako, poleg romantike in domiselne komedije, vsebuje tudi veliko snovi za razmišljanje in kar nekaj presenetljivih preobratov (četudi malce nerealnih), dokaj dobro pa se znajdeta tudi glavna igralca, četudi Emile Hirsch izgleda malce prestar za srednješolca, Elisha Cuthbert pa malce premlada za porno starleto.

Privlačna soseda nam tako želi povedati, da te (družbeno zakoličena) moralnost morda res pripelje daleč, nemara celo v Belo hišo, a je hkrati tudi zelo, zelo dolgočasna.

* Privlačna soseda - The Girl Next Door, romantična komedija (režija: Luke Greenfield, scenarij: David Wagner, Brent Goldberg, Stuart Blumberg, igrajo: Emile Hirsch, Elisha Cuthbert, Nicholas Downs, Sung Hi Lee, James Remar, Timothy Olyphant idr., trajanje: 100 minut, distribucija: Continental Film)

Ocena: vsa dolgočasnost moralnosti (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Privlacna soseda - thumbnail

Privlacna soseda