v rubriki film:
.. / / / 07.01.2004

Extreme Ops

Ljudje smo čudna bitja. Bolj ko je neka stvar navarna in večja ko je možnost, da se poškodujemo, bolj nas ta stvar privlači. Del človeškega samozavedanja je na žalost (ali pa na srečo), tudi želja po stalnem preizkušanju in prečkanju meja naših zmožnosti, tudi za ceno našega lastnega življenja. In če spadate v skupino ljudi, ki jih ni strah, s kajakom spustiti se po brzicah, s kolesom brzeti po skoraj neprehodnih gorskih stezah, ali pa se s smučkami (oziroma boardom) vreči v nekaj 10-metrski prepad, potem ne smete zamuditi filma Extreme Ops.

Ker vsak adrenalinski športnik rad pokaže svoje znanje prijateljem, je stalni spremljevalec ekstremnežev postala digitalna kamera. Ian (Rufus Sewell) je režiser, ki si je zadal nalogo posneti ultimativno reklamo za novo japonsko kamero, kjer bo poleg ostalih športov, posnel tudi smučarski "pobeg" pred plazom.

Odpravi se v Alpe, s sabo vzame prav tako "divjega" snemalca Willa (Devon Sawa), razposajeno Kittie (Jana Pallaske), popolnega adrenalinsekga frika Sila (Joe Absolom), za povrhu pa mu producenti obesijo še aktualno svetovno prvakinjo v smuku Chloe (Bridgette Wilson-Sampras), ki naj bi s svojim lepim stasom in popularnostjo naredila reklamo še bolj atraktivno.

Seveda ni potrebno poudarjati, da vsi ostali adrenalinski zasvojenci na malo miss gledajo precej zviška.

In že smo na poti proti avstrijskim Karavankam, kjer pa se stvari nekoliko zapletejo in kmalu se snemanje reklame spremeni v pregon za življenje ali smrt.

Kar se tiče ekstremističnega dela, filmu ne gre očitati nič slabega. Osupljive vratolomne vragolije so dodatno poudarjene z zanimivimi, da ne rečem celo inovativnimi koti snemanja, ki človeku zares dajo občutek ralnosti dogajanja.

Tisti beg pred snežnim plazom je sicer nekoliko neprepričljiv, a vseeno bolj verjeten kot pa tisti, ki smo ga lahko videli v Trojnem XXX-u.

Se pa precej zalomi pri zgodbi, ki je na nivoju medčloveških odnosov tipična plitva limonada, o ljubezni, ki se kar noče in noče razcveteti (čeprav je očitno, da se mora), o osebnosti rasti ženske, ki se mora otresti občutka manjvrednosti in pokazati tisto kar zares zna, ter posledično o moškem, ki mora pozabiti svoje pretekle spodletele ljubezenske kaprice in dovoliti, dati možnost tudi kakšni drugi ženski.

A film se povsem ponesreči, ko v zgodbo vstopijo negativci. Čeprav je bil film posnet v evropski koprodukciji, se zdi, da je namenjen izključno ameriški publiki, ki o geografiji našega dela Evrope (pa tudi preostalih delov) nima pojma.

Kako naj si sicer drugače razlagamo dejstvo, da je onkraj avstrijske meje "nekdanja Jugoslavija". A človek bi tudi tu še lahko malce pogledal čez prste, če ne bi kar naenkrat povsod po ekranu pričeli "lomastiti" Srbi.

No, v tem trenutku pa že vidimo, kako delujejo v geografiji nepoučeni možgani, ki besedi "nekdanja Jugoslavija" takoj povežejo s Srbi in vojnimi zločinci.

Če film tako gleda nek geografski laik, ne bo mogel potegniti drugačnega zaključka, kot da na Avstrijo meji Srbija in boste tako na vsakem avstrijskem smučišču lahko naleteli na kakšnega sadistično iztirjenega Srba.

Edino dobro pri prikazu Srbov v tem filmu je, da vsaj v ozadju slišimo nekaj srbskih besed (in kletvic), da se srbski vojni zločinec pogovarja s svojimi pomagači v angleščini pa je seveda čista traparija.

V končni fazi tako ugotovimo, da bi film povsem dobro deloval, če v njem ne bi bilo negativcev, oziroma če bi bili nekoliko bolj domišljeni. Tako pa je vse v zvezi z negativci v tem filmu (od njihove pojave, njihovih namenov, ter nenazadnje njihovega konca) en sam velik larifari, ki mu lahko verjamejo zgolj tisti, ki so preživeli pristanek na glavo po trojnem saltu.

Slabega vtisa tako ne more popraviti niti dobra akcija, niti simpatični igralci. Priporočam le tistim, s kritično nizko mero adrenalina v krvi.

*Extreme Ops, akcijski triler (režija: Christian Duguay, scenarij: Michael Zaidan, Timothy Scott Bogart, Mark Mullin, igrajo: Devon Sawa, Rufus Sewell, Bridgette Wilson, Rupert Graves, Jana Pallaske, Klaus Löwitsch idr., distribucija: Karantanija Cinemas)

Ocena: trojni salto s pristankom na glavi (3/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Extreme Ops - thumbnail

Extreme Ops