v rubriki film:
.. / / / 23.10.2003

Gin in čokolada

Samske prijateljice v svojih štiridesetih letih iščejo moškega! Ne, tole ni filmska različica nadaljevanke Seks v mestu, temveč se tokrat lov za "gospodom perfektnim" dogaja na angleškem podeželju, kjer tri ženske iščejo srečo v ljubezni.

Stroga ravnateljica Kate (Andie MacDowell), sočutna policijska inšpektorica Janine (Imelda Staunton), ter zagrenjena zdravnica Molly (Anna Chancellor) so samske prijateljice, ki so že presegle štirideseto leto in počasi jih pričenja dohajati dvom, če bodo sploh kdaj našle pravo srečo v ljubezni.

Ob kozarcih gina in čokoladnih tablicah tekmujejo, katera ima bolj pomilovanja vredno (ljubezensko) življenje. A kaj, ko je življenje tako nepredvidljivo in nikoli ne veš, kaj ti lahko prinese nov dan.

Kate sreča svoj življenjski izziv na pogrebu, kjer se zagleda v rahločutnega organista Jeda, ki zna s svojo glasbo vsakogar pripraviti do joka. Očarljivi mladenič je sicer pol mlajši od svoje nekdanje učiteljice(!), a še preden bi lahko pričel delovati razum, med njunima srcema preskoči iskra in že se valjata po nagrobnikih. Ko stvar nekajkrat ponovita še v avtomobilu in vseh drugih možnih krajih, pa njuna zveza pričenja postajati precej resna.

Dovolj resna, da se Molly in Janine odločita, da bosta za vsako ceno preprečili prijateljičino "norenje" in jo raje zbližali z lokalnim duhovnikom (stvar se dogaja v Angliji, kjer so poroke duhovnikov dovoljene). Sicer se tudi Kate včasih povpraša, če ima njena zveza z Jedom kakšno prihodnost, a kaj ko mladenič vedno najde prave besede, da Kate še bolj prepriča o resničnosti svojih čustev.

A na žalost ni vse lepo v življenju namenjeno da traja in tako se lahko pripravite na izredno tragičen, da ne rečem kar presenetljivo krut preobrat. A kot pri vsaki komično-romantični drami, se tudi tu da najti neko pozitivno zaključno misel, ki bi se morda glasila takole: nobena stvar v življenju ni zgolj negativna. Morda neka situacija v določenem trenutku izgleda povsem brezupno in nesrečno, toda na koncu se iz vsake slabe stvari izcimi tudi nekaj dobrega, če le človek ne izgubi upanja.

Po drugi strani, pa se je morda vendarle malce pretiravalo z željo po srečnem koncu, seveda na račun ubogega Jeda, katerega končna vloga je resnično skoncetrirana zgolj na darovalca "igrače", s katero si bodo v ljubezni razočarane prijateljice v prihodnosti razvedrile življenje.

Formula za take filme je dokaj jasna: ali se končajo super srečno, v tem primeru z Jedom in prijateljicami, ali pa popolnoma tragično, brez Jeda in brez prijateljic. Iskanje vmesne rešitve pa je lahko precej tvegano in po mojem mnenju so tudi tokrat zašli iz željene smeri. Saj nič ne rečem, odpušanje prijateljem za grda dejanja, ki so nam jih prizadejali, je hvalevredno in plemenito, toda vse ima svoje mere.

Pohvaliti velja posrečeno izbrano glasbo, od orgelskih koncertov, melodramatičnih romantičnih trenutkov, pa do spremljave glavnih likov, ki nam nakazuje njihovo trenutno počutje.

Gin in čokolada je dokaj posrečen film, ki sicer prisega na številne dvomljive stereotipe o samskih ženskah nad štiridesetim letom, a glavne igralke, na čelu s še vedno izredno privlačno Andie MacDowell, ki nas v reklamnih sporočilih prepričuje "naj se cenimo", dajo svojim likom pravo globino in smisel, če malce spregledamo konec, ki kredibilnost njihovih likov malce zamaje. A kljub temu prisrčna in lepa romanca za vse, ki verjamejo v ljubezen brez ovir in meja.

* Gin in čokolada, komična romantična drama (režija in scenarij: John McKay, igrajo: Andie MacDowell, Imelda Staunton, Anna Chancellor, Kenny Doughty, Bill Paterson idr., distribucija: Creativa)

Ocena: seks na vasi (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Plakat (c) Kolosej.si - thumbnail

Plakat (c) Kolosej.si