v rubriki film:
.. / / / 18.02.2004

Kar naenkrat

Marcia je mlado dekle močnejše postave, ki se vsak dan srečuje z monotonijo svojega življenja. Je prodajalka v manjši trgovini s spodnjim perilom, kjer se po malem pusti izkoriščati leni sodelavki, medtem pa življenje zunaj trgovine teče svojo pot brez Marcie, ki le preko vhoda v trgovino včasih ujame utrinek življenja mimo hodečih ljudi.

Podobno se godi lezbičnemu paru deklet, ki sami sebe kličeta Mao in Lenin. Živita brezciljno, iz dneva v dan, občasno ukradeta kak skuter ali pa z nožem izsilita karkoli že hočeta.

Za spoznanje bolj spontana Mao pa nekoč na cesti uzre Marcio, ko se slednja vrača iz trgovine in ji nemudoma izpove svoja ljubezenska čustva. Zaprepaščena Marcia, ki še vedno ni prebolela razpada svoje prejšnje romance, Mae ne jemlje resno, toda Lenin jo s pipcem v roki prepriča, da jima prisluhne.

Nerada Marcia odide z njima in ko jima zaupa, da še nikoli ni videla morja, Mao in Lenin ugrabita taksi ter Marcio odpeljeta na bližnjo obalo. Čeprav se Marciji vse skupaj zdi skrajno bizarno, se počasi vednarle spoprijatelji z mladenkama in kmalu se odločijo, da obiščejo Leninino teto, ki živi v bližini.

Ko prispejo tja ugotovijo, da teta deli hišo s podnajemnikoma, mlado umetnico in študentom biologije, teta pa se spomni svoje nečakinje in dekleta sprejme pod svojo streho.

Lenin sedaj vse več časa preživi s teto in tako obuja spomine na preteklost, Mao in Marcia pa raziskujeta globine svojih čustev, a kmalu se v njun odnos vmešata tudi oba podnajemnika. Dobrovoljna in življenja polna teta pa kmalu v vseh prisotnih vzbudi nov pogled na življenje in nove radosti.

Kar naenkrat morda v začetku deluje kot tipična socialna drama, s katero se želi prikazati malodušje sodobne mladine, ki nima več nobenih pravih ciljev in idealov. In točno tako tudi izgleda življenje treh deklet, ki pa po drugi strani dobesedno hlepenijo po tem, da bi jih nekdo ljubil ali pa vsaj imel rad.

Zakaj gre Marcia z zelo čudnima dekletoma? Že res, da ji grozita z nožem, toda če bi zares hotela, bi jima vsekakor lahko ušla. Toda ne, očitno je fascinirana nad to novo življenjsko izkušnijo in očitno tako zelo potrebuje ljubezen, da je podzavestno pripravljena na vsakršen poizkus. Njena želja po ljubezni gre celo tako daleč, da še vedno stalno kliče svojega bivšega partnerja, a le toliko da sliši njegov glas.

Problem pa nastane takrat, ko ugotovi, da ji Mao ne bo brezpogojno vračala ljubezni, temveč je zanjo to očitno le avantura, neke vrste nov "projekt" s katerim si bo za nekaj trenutkov razvedrila življenje, nato pa to "igračo" zavrgla in si poiskala nov izziv.

Morda bi lahko rekli, da pri njej obstaja nekakšen strah pred preveliko ljubeznijo, katere končanje bi ji lahko prizadejalo veliko duševno trpljenje, zato se raje ne naveže na nikogar, temveč sama vnaprej prekine vsako morebitno resno zvezo.

Še bolj zanimiva pa je Lenin, ki na pravi videz deluje povsem brezbrižno in malodušno, a vendar očitno tako zelo ljubi Mao, da je zanjo pripravljena storiti prav vse, celo zanjo poiskati novo ljubico.

Morda se to zdi povsem nelogično, toda resnici na ljubo, v zares velikih in strastnih ljubeznih ni ravno veliko logike, mar ne?

Toda ko ponovno sreča svojo teto, se njeno življenje povsem spremeni, saj v teti morda spet prepozna svoje mladostne želje in upanja, ter ji hkrati da nove energije ter volje do življenja.

Seveda nobena sreča in idila ne trajata večno, toda kljub vsemu se v gledalcu naseli up, da so dekleta s pomočjo tetinega vzgleda vendarle našle svojo pot, ki jo morda niti niso iskale, a je zato ta pot ali usoda našla njih.

A tudi če se ni izpolnilo niti to, še vedno obstaja vedenje, da je v njihovo življenje vsaj za trenutek posijalo sonce in obarvalo njihov svet z vsemi barvami mavrice, to pa je tudi nekaj, za kar se splača živeti.

*Kar naenkrat, drama (režija: Diego Lerman, scenarij: Diego Lerman, Maria Meira, igrajo: Tatiana Saphir, Carla Crespo, Veronica Hassan, Beatriz Thibaudin, Maria Merlino, Marcos Ferrante, Ana Maria Martinez, Susana Pampiin, Luis Herrera idr., distribucija: Distribucija Kinoteka)

Ocena: smisel življenja je življenje samo (8/10)

*Opomba: film si lahko ogledate v Kinodvoru Ljubljana in v drugih dvoranah art kino mreže v večjih slovenskih mestih

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Kar naenkrat - thumbnail

Kar naenkrat