v rubriki film:
.. / / / 19.01.2005

Poslednji klic

V svetu sodobnih komunikacij vse več interakcij med ljudmi poteka preko takšnih ali drugačnih elektronskih naprav in če smo s tem pridobili na mobilnosti in lagodnosti življenja, vse bolj izgubljamo na področju navezave iskrenih osebnih stikov z drugimi ljudmi. Toda prenosni telefon je skupaj z večjo svobodo gibanja prinesel tudi večje obveze, saj praktično ni več kraja, kjer ne bi mogli biti dosegljivi. Poslednji klic pa dokazuje, da v sodobnem svetu ni več možnosti za brezskrbnost.

Privlačno družinsko ženo Jessico Martin (Kim Basinger) nekega dne ugrabijo neznanci, jo odpeljejo na samoten kraj in zaprejo na podstrešje. Jessici se niti ne sanja, kaj je razlog za ugrabitev, njeno edino upanje na rešitev pa je razbit telefon, preko katerega poskuša vzpostaviti zvezo.

Naposled ji le uspe poklicati neznano številko, na drugi strani pa se oglasi brezskrbni Ryan (Chris Evans), ki niti najmanj ne pričakuje, da mu bo njegov novi mobilni telefon v nekaj urah obrnil življenje na glavo.

Ryan sprva ne verjame Jessicini zgodbi o ugrabitvi, vendar ga slednja le prepriča, da ne prekine zveze in telefon odnese na bližnjo policijsko postajo.

Tam naleti na nezainteresiranega policista Mooneya (William H. Macy), ki premišljuje o opustitvi svoje službe in odprtju domačega lepotnega salona skupaj z ženo.

Mooney pošlje Ryana na drug oddelek, toda med tem Ryan ob poslušanju groženj ugrabiteljev ugotovi, da to ni zgolj šala in obljubi Jessici, da ji bo pomagal.

Najprej se odpravi v bližnjo šolo po Jessicinega sina, ki je prav tako na seznamu ugrabiteljev, na poti pa naleti na številne težave, med drugim izpraznjenje baterije prenosnika in posledičnega iskanja polnilca, preskakovanje med linijami drugih mobilnih aparatov in nenazadnje hrup v ozadju, zaradi katerega ugrabitelji skoraj razkrinkajo Jessicino komunikacijo z zunanjim svetom.

Toda Ryan ni sam, saj se na drugem koncu tudi policistu Mooneyju porodi sum, da nekaj ni v redu, toda čas se Jessici vse hitreje izteka, saj ugrabitelji postajajo vse bolj nestrpni in nasilni.

Poslednji klic je dokaj nenavadna mešanica psihološke grozljivke in akcijskega trilerja, prvo predvsem s pomočjo posrečene, četudi občasno malce pretirane, igre Kim Basinger, drugo pa s pomočjo mačističnega mladca Chrisa Evansa, ki pa je hkrati tudi najšibkejši člen filma.

Evans je preprosto preveč brezskrbno komičen, tako da v končni fazi celoten film izzveni kot neke vrste moralni nauk, da se vsakdo slej ko prej mora zresniti, če ne drugače, tudi na silo.

Film tako sovpada s splošnimi sporočili ameriške filmske industrije, da nihče ni povsem varen, kajti kdor je preveč brezskrben, bo hitro dobil telefonski klic, ki ga bo zresnil.

Tako mora na žalost tudi Kim Basinger zapustiti svojo Sobo za paniko in se, kot vsaka "poštena" učiteljica biologije, spremeni v pravi morilski stroj, ki s koščkom stekla reže življenjsko pomembne brahialne arterije in z lisicami davi ugrabitelje.

Slednji pa so tudi sami psihopati, z anemičnim Jasonom Stathamom na čelu, ki seveda, kot vsi filmski banditi, trpijo za kompleksom nezmožnosti zadevanja nasprotnikov ob streljanju.

In vse samo za to, da naučimo brezskrbnega frajerja, da življenje ni zgolj igra!

Celoten vtis zgodbe vsaj malce dvigne vedno enkratni William H. Macy, ki s svojo nezgrešljivo mimiko znova odlično prikaže dilemo človeka na razpotju življenjske odločitve, dokler seveda ni tudi on pahnjen v vrtinec pregonov kriminalcev.

Sama ideja filma je sicer zelo zanimiva, pa vendar preveč komplicirana in predvsem preveč prozorna, še posebej kar se tiče razlogov za ugrabitev in posledičnega preobrata.

Poslednji klic navdušuje predvsem v posameznih elementih, kot celota pa izgubi svojo ostrino in izgleda kot malce obupano, toda neumorno klicanje številke, ki pravzaprav sploh ne obstaja.

*Poslednji klic - Cellular, akcijski triler (režija: David R. Ellis, scenarij: Larry Cohen, Christopher Morgan, igrajo: Kim Basinger, Chris Evans, William H. Macy, Eric Christian Olsen, Jason Statham, Jessica Biel, Richard Burgi, Brendan Kelly idr., trajanje: 95 minut, distribucija: Ljubljanski kinematografi)

Ocena: ta številka ne obstaja (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Poslednji klic - thumbnail

Poslednji klic