v rubriki film:
.. / / / 24.11.2004

LIFFe 04: čudovita dežela

Na Liffu se je v sekciji predpremier predstavil film Čudovita dežela, žalostna zgodba o ljudeh, ki jih nihče noče priznati za svoje, ki nimajo doma in ki so kljub svojemu uboštvu še vedno neusmiljeno izkoriščani. Film pride na redni spored kinematografov konec decembra.

Mladi Binh (Damien Nguyen) je potomec zveze med ameriškim vojakom in Vietnamko, iz časa intervencije Amerike v Vietnamu. Že vse od svojega rojstva je Binh zaradi svoje drugačnosti deležen zaničevanja, zlorabljanja in mučenja, zato nekega dne zbeži v Saigon, kjer skuša najti svojo mamo.

Toda poleg nje najde tudi mlajšega polbrata Tama (Dang Quoc Thinh Tran), mama pa mu preskrbi službo pri svojem premožnem delodajalcu. A tudi tam Binh ni deležen odobravanja, po tragični nesreči pa mora skupaj z bratom zbežati.

Mama mu da naslov njegovega očeta Steva (Nick Nolte) v Ameriki in nekaj denarja, s katerim naj bi prispel do kakšne od sosednjih dežel. Toda ne traja dolgo, preden Binh in Tam pristaneta v begunskem taborišču, kjer vsakdo čuva le svoj hrbet.

Nekaj sočutja pokaže le prijazna Ling (Ling Bai), ki skuša s prostitucijo zaslužiti dovolj denarja za pobeg. Po srečnem naključju jim skupaj uspe uiti, toda tu se pravi pekel šele začenja, saj morajo pred vkrcanjem na tihotapsko ladjo podpisati pogodbo, s katero se obvezujejo, da bodo v Ameriki z delom odplačali manjkajoči denar za plovbo, kar pa seveda pomeni, da se moškim ne bo godilo bolje kot sužnjem, ženske pa bodo prisiljene v prostitucijo.

Med dolgotrajno vožnjo v utesnjenem ladijskem skladišču kmalu prične primanjkovati hrane, tudi po zaslugi brezbrižnih prekupčevalcev med begunci.

Binh naposled kljub tragični izgubi vendarle dospe v Ameriko, kjer pa se mu ne godi dosti bolje, toda še vedno je odločen poiskati očeta in izvedeti vzrok, zakaj ju je z mamo tako nenadoma zapustil?

Čudovita dežela je tragična zgodba o obljubljeni deželi, kjer pa se cedita med in mleko zgolj za izbrane, medtem ko so tujci zgolj nujno zlo, v očeh mnogih videni kot potencialni tatovi in morilci, ali pa vsaj kot nevarnost izgube delovnega mesta.

Če smo Slovenci dobili priokus po žalostni usodi beguncev s filmom Rezervnimi deli, je Čudovita dežela še toliko bolj tragična zaradi statusa glavnega lika, ki kot pol Vietnamec, pol Američan, ni zaželen nikjer, kot nekakšno zunajzemeljsko bitje.

Edini, ki želijo nekaj od njega, so brezsrčni tihotapci, trgovci z belim blagom in izkoriščevalci, ki človeška življenja preračunavajo v denar, revežem, ki tako ali tako nimajo ničesar, pa vzamejo tudi dostojanstvo in voljo do življenja.

Toda kljub temu, da se film večinoma ukvarja predvsem s krutostmi in nečloveškim obnašanjem do beguncev, dobi zares globlji pomen prav na koncu, ob srečanju med očetom in sinom in ob nesrečnem spoznanju, kaj se je zares zgodilo.

Tu pa tudi tiči grenko spoznanje, da ima ameriško posredovanje v Vietnamu še dandanes tragične posledice, tako za deželo, kot tudi ljudi, na eni in na drugi strani.

Toda očitno človeška narava vendarle ni dovolj bistra, da bi se učila iz svojih napak, saj se vietnamska tragedija tudi danes na nek način ponavlja v Iraku, iz katerega bodo zagotovo še dolgo po umiritvi razmer prihajale žalostne zgodbe osebnih tragedij, kot je opisana v tem filmu.

Čudovita dežela je pač relativen pojem, za nekoga nova življenjska priložnost, za drugega izgubljena ljubezen. Toda vedno, ko pomislimo na begunce, bi se bilo vredno spomniti, da so tudi to zgolj ljudje, ki v življenju morda niso imeli toliko sreče in možnosti in ki želijo isto, kot vsak izmed nas, namreč boljše življenje. Morda jim te želje ne moremo vedno uresničiti, lahko pa jih poskušamo vsaj razumeti.

*Čudovita dežela - The Beautiful Country, drama (režija: Hans Petter Moland, scenarij: Sabina Murray, Lingard Jervey, igrajo: Nick Nolte, Ling Bai, Damien Nguyen, Dang Quoc Thinh Tram, Thu Anh, Glen Bradford, Thi Hong Bui, Kirk Griffith, Duc Thuan Khuong, Libby Villari, Thi Kim Xuan Chau, Xuan Phuc Dins, Damien Hung, John Hussey, Wee Suu Loke idr., trajanje: 137 minut)

Ocena: azijski Rezervni deli (8/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Beautiful Country - thumbnail

Beautiful Country