v rubriki film:
.. / / / 07.02.2004

Kaj bomo videli v Kinoteki

Pri ŽVPL-u smo se odločili, da se ne bomo posvečali samo hollywoodski ter pretežno main stream filmski produkciji, ampak bomo začeli spremljati tudi, kaj vse se godi kje drugje, v ne tako komercialnih vodah. Kot ste verjetno opazili, smo Kinodvor že vzeli v precep. Torej je edino logično in pravilno, da se lotimo tudi Kinoteke.

PETER KUBELKA

V sredo, 11. februarja, ob 20. uri in v petek, 13. februarja, ob 18. uri bo v kinotečni rubriki kino-integral gostoval legendarni filmski ustvarjalec, teoretik, kustos in predavatelj Peter Kubelka.

Kubelka, boter avantgardne filmske umetnosti dvajsetega stoletja, se bo Ljubljani predstavil z nizom dveh predavanj, na katerih bo razgrnil temelje svojih razmišljanj o filmu in v sklopu katerih bodo predvajani tudi vsi njegovi filmi. Vključno z najnovejšim, lanskoletnim Poezija in resnica (Dichtung und Wahrheit), nastalim po skorajda tridesetletnem ustvarjalnem premoru.

NENAVADNE ZGODBE (UNHEIMLICHE GESCHICHTEN)

Prikazovanje: 18.02. 2004
Režija: Richard Oswald
Scenarij: Richard Oswald, Robert Liebmann
Avtorji literarnih predlog: Edgar Allan Poe, Robert Louis Stevenson, Anselma Heine, Richard Oswald, Robert Liebmann
Fotografija: Karl Hoffmann
Igrajo: Anita Berber, Conrad Veidt, Reinhold Schünzel, Hugo Döblin, Paul Morgan, Georg John, Richard Oswald
Država: Nemčija
Leto: 1919
Tehnični podatki: 35mm, 1.33, čb, nemi, 82', svp

V sredo, 18. februarja, ob 20. uri se bo na platnu Slovenske kinoteke zavrtel film Nenavadne zgodbe (Unheimliche Geschichten) režiserja Richarda Oswalda. Film režiserja, znamenitega predvsem po ekranizacijah grozljivih tematik in predlog, a tudi po pogumnem opisovanju življenja na ulici in celo po zgodovinskih biografijah, je antologija petih strašljivih zgodb posnetih po motivih velikanov tega literarnega žanra (med drugimi Edgarja Alana Poeja in Roberta Louisa Stevensona).

Film bo na klavirju v živo spremljal kinotečni hišni pianist Andrej Goričar. Predvajanje filma je omogočil Goethe-institut.

Več o filmih na Kinoteka.si

Za Kinoteko

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Peter Kubleka - thumbnail

Peter Kubleka