v rubriki film:
.. / / / 08.05.2004

Lov na srečo

Sreča je opoteča, a včasih se zdi, kot da nekdo preprosto nima nič drugega kot nesreče. A v nasprotju s preprosto logiko, da taka oseba nima kaj dosti za iskati v meki iger na srečo Las Vegasu, William H. Macy v Lovu na srečo prav tam najde resnico o tem, na kakšen način na nas lahko vpliva smola.

Bernie Loots (Willam H. Macy) je rojen pod napačno zvezdo in tako ga na vsakem koraku spremlja smola, od iger na srečo, preko ljubezenskega življenja, pa vse do lončka, v katerem vedno zmanjka smetane za njegovo kavo.

A ta njegova smola je lahko tudi sreča za nekoga drugega, namreč za mafijskega lastnika igralnice Shellyja (Alec Baldwin), ki Ernieja uporablja kot "hladilca" sreče drugih ljudi.

Bernie se mora preprosto postaviti k ljudem, ki jim je fortuna preveč naklonjena in že se na ruleti zavrtijo napačne številke ali pa na mizo padejo same slabe karte.

Bernie pa s takim življenjem ni niti najmanj zadovoljen in že dalj časa pripravlja svoj odhod, vse dokler nekega dne v njegovo življenje ne posije sončni žarek v obliki natakarice Natalie (Maria Bello), ki ga zapelje po vseh pravilih ljubezni.

A glej ga zlomka, Bernijeva sreča v ljubezni se prenese tudi na vse druge plati njegovega življenja in tako iz "frižiderja" nastane nosilec sreče, ob katerem igralni avtomati dobesedno pljuvajo dobitke.

To pa seveda ni povšeči Shellyju, na katerega med drugim pritiskajo tudi mafijski botri, ki želijo posodobiti njegovo igralnico, pa tudi Natalie ni povsem tisto, za kar se izdaja.

Lov na srečo je izredno simpatičen film, ki pa stavi predvsem na nostalgijo. Nostalgijo po dobrih "starih" časih, tako v svoji zgodbi, kot tudi filmskem žanru, ki je nekakšna mešanica filma noir, gangsterske kriminalke in romantične komedije, vendar v vseh obzirih dimenzioniran ravno v pravih količinah, tako da gledalca dobesedno posrka vase.

Lov na srečo se vrača h klasikam igralniških filmov, kjer se lenobna glasba preliva v neskončno vrtenje ruletnih kroglic, nepredvidljivo poskakovanje kock in nelagodno pričakovanje naslednje, morebiti tokrat vendarle srečne karte.

Seveda je ves film osnovan na vprašanju, če sreča, oziroma smola, lahko vplivajo ali pa celo vodijo naše življenje. Da pa to ne postane kakšna paranormalna dilema v stilu Dosjejev X, poskrbi predvsem simpatična morala filma, ki nas nezadržno vodi k spoznanju, da je vsakdo svoje sreče kovač.

Povedano drugače, če se bomo počutili nesrečne in če bomo v to res verjeli, potem nas kaj drugega kot smola res ne more obiskati. Po drugi strani pa je sreča nekaj hudo nalezljivega in včasih je za naklonjenost fortune potrebno že zgolj nekaj optimizma in prepričanost v smiselnost življenja.

Velik adut filma so tudi glavni igralci, saj si v vlogi pasivnega in v usodo vdanega "smolka" težko predstavljam koga boljšega od Williama H. Macyja, presenetljivo zanimiva pa je tudi Maria Bello, ki se tokrat ne zdi kot nek klasičen stereotip hollywoodske lepote, temveč je povsem konkretna, z vsemi svojimi "napakami", ki pa jo v bistvu delajo le še bolj resnično in privlačno.

Še posebej pa se je izkazal Alec Baldwin, ki si je za to vlogo (upravičeno) zaslužil tudi nominacijo za oskarja in ki v podobi nostalgičnega mafijca v gledalcu vzbudi neke vrste pomilovanje, a hkrati tudi ogorčenje nad njegovimi neusmiljenimi prijemi.

Omeniti velja še ponovno filmsko udejstvovanje supermodela in nekdanje sinhrone plavalke ameriške reprezentance Estelle Warren, tokrat v malce nenavadni vlogi nosečnice.

Prav zabavno pa je videti, kako k nam (zaradi zamud pri premierah filmov), igralci prihajajo v "paketih", saj lahko Mario Bello trenutno spremljamo tudi v Skrivnostnem oknu, Aleca Baldwina pa v Mačku v klobuku (kjer je prav tako reševal, kar se je rešiti dalo) ter filmu In prišla je Polly.

Lov na srečo je simpatičen in kljub svoji nenavadni vsebini dokaj optimističen film, ki gledalca prepriča, da je sreča nekaj, za kar moramo na tak ali drugačen način poskrbeti kar sami, kajti sreča nikoli ni preveč naklonjena tistim, ki so se vdali v usodo.

*Lov na srečo - The Cooler, romantično komična drama (režija: Wayne Kramer, scenarij: Frank Hannah, Wayne Kramer, igrajo: William H. Macy, Alec Baldwin, Maria Bello, Shawn Hatosy, Ron Livingston, Paul Sorvino, Estella Warren idr., trajanje: 101 minut, distribucija: Fivia)

Ocena: Življenje je kot piskrček smetane (9/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Lov na sreco - thumbnail

Lov na sreco