v rubriki film:
.. / / / 18.12.2003

Podzemlje

Vampirji, volkodlaki in drugi nesmrtni krvoločneži, že dolgo burijo človeško domišljijo. A v Podzemlju smo ljudje potisnjeni na stranski tir, saj je bitka, ki se odvija med nesmrtniki, ostala prikrita našim očem. Seveda pa mora biti za vojno nesmrtnih ras izpolnjenih nekaj osnovnih pogojev. Kot prvo, morajo volkodlaki znati spreminjati svojo podobo tudi izven časovne omejitve polne lune in kot drugo, mora nad mestom vladati gotska tema, ko tudi podnevi vlada zgolj nezdrava zelenkasta svetloba, ki jo lahko prenesejo tudi vampirji. In bitka se lahko prične!

Selene (Kate Backinsale) predstavlja prvo vrsto vampirskih bojevnikov. Je nekakšna iztrebljevalka vedno manj številčnih volkodlakov. Toda med vampirji ni več tako velikega zanimanja za vojno in trenutni vodja Kraven (Shane Brolly) nikakor ni navdušen nad Selenino vročekrvnostjo.

Da je stvar še hujša, so volkodlaki odkrili človeka Michaela (Scott Speedman), daljnega potomca prvega vampirja, ki je zmožen združiti sicer nekompatibilno kri vampirjev in volkodlakov, s čimer bi nastala povsem nova in še močnejša nesmrtna rasa.

Selena se odloči, da bo to preprečila, a se zaljubi v Michaela, nato pa na plano pričnejo prihajati nove in nove skrivnosti, ki prinesejo kar nekaj nepričakovanih presenečenj.

Podzemlje je vizualno in iz vidika posebnih efektov zelo lepo izdelan film, ki mu pomanjkanja akcije vsekakor ne moremo očitati. Koliko akcijskih prizorov je bilo prekopiranih iz Matrice seveda raje ne štejte, toda bistvo pač ni v tem, da bi hoteli prikazeti nekaj novega, temveč da se inovativno uporabi že preverjene recepte akcijskih scen.

Adaptacija le teh na vampirjih oziroma volkodlakih, je zelo uspešna in tisti željni krvoločne akcije vsekakor ne bodo razočarani.

Na moje osebno presenečenje, pa tudi zgodba preveč ne zaostaja za akcijo, saj se po nekaj uvodnih taktih klišejev "običajne" vojne, stvari pričnejo precej zapletati in kmalu se izkaže, da sovražnik morda vendarle ni tako zloben, kot ga opisujejo vojni hujskači in ne traja dolgo, ko so tudi meje med sovražniki in prijatelji dodobra zabrisane.

Simbolično gledano je v ospredju vsekakor zgodba Selene in njena odločitev, ali bo sledila svojemu srcu in svojim občutkom, ali pa bo zvesta tradiciji in svoji rasi. Da stvar ni tako enostavna, Selenina zvestoba vampirjem kmalu prične sovpadati z njenim sovraštvom do volkodlakov, ki izvira še iz njenega otroštva.

To pa so že kar lepe simbolne primerjave z vsako realno človeško vojno, ki jo ponavadi povzročijo prav slepo sovraštvo in verovanje v klišejske prikaze zlobnosti nasprotnika.

Vsekakor ne gre spregledati tokrat izjemno seksapilne Kate Beckinsale, ki ne zapeljuje samo z vročimi tesnimi usnjenimi oblekami, temveč se ji naravnost neverjetno poda tudi njen malce temačno strašljiv, a hkrati neustavljivo privlačen pogled.

Tudi njena igra ne zaostaja dosti za njeno zunanostjo, čeprav v takem filmu seveda ne gre pričakovati kakšnih Oskarjem "nevarnih" sekvenc. Dokaj dobro se odrežeta tudi Scott Speedman (ne toliko igralsko, temveč bolj kot dobro izbran par za Kate Beckinsale) in Michael Sheen v vlogi zlobca, ki prinese glavni preobrat v filmu.

Podzemlje je, glede na dokaj izčrpano temo volkodlakov in vampirjev, vsekakor presenetljivo domiseln film, ki sicer podleže nekaj nelogičnostim in morda malce pretirava na koncu, v želji vzpostavitve čimbolj napetega zaključka, kot uvod v morebitno nadaljevanje, a ga v celoti gledano vsekakor priporočam vsem ljubiteljem akcijskih grozljivk z morbidnim gotskim podtonom.

*Podzemlje, akcijska domišljijska grozljivka (režija: Len Wiseman, scenarij: Kevin Grevioux, Danny McBride, Len Wiseman, igrajo: Kate Beckinsale, Michael Sheen, Scott Speedman, Shane Brolly idr., distribucija: Creativa)

Ocena: kdo je vampir in kdo volkodlak (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Podzemlje - thumbnail

Podzemlje