v rubriki film:
.. / / / 27.02.2004

Torque: Divji v sedlu

Premagovanje čim večjih hitrosti so že od nekdaj sanje vsakega človeka, ki čuti nujo po iskanju meja svojih zmožnosti. Eno najbolj primarnih občutenj vse silovitosti velikih hitrosti je zagotovo vožnja s hitrim motorjem, saj je na njem, v nasprotju z avtomobilom, voznik povsem izpostavljen silam narave, kar seveda še dodatno poveča adrenalinski draž nevarnosti. Zato je tudi dokaj razumljiva zelo razširjena motoristična subkultura, katere del poskuša prikazati Torque: Divji v sedlu.

Motoristični navdušenec Cary Ford (Martin Henderson) se vrne iz (prisilnega) popotovanja po Aziji. Tja je zbežal pred lokalno nasilno motoristično skupino pod vodstvom neusmiljenega Henryja, ki je Caryja pretental, da je zanj čuval motorja, v katerih se je skrivala velika količina mamil.

Ko je Cary to odkril je skril motorje, a si s tem nakopal tudi težave s policijo in se zato umaknil. Ob povratku obišče svoje nekdanje dekle Shane (Monet Mazur), ki je imela ob Caryjevem odhodu nemalo težav, a ga očitno še vedno ljubi (in on seveda njo).

Henry pa še vedno želi svoja motorja (oziroma mamila, skrita v njih), zato umori brata vodje rivalske motoristične skupine, umor pa pripiše Caryju.

Cary ima tako sedaj na glavi poleg zlobnega Henryja in policije še maščevalno motoristično bando, edine zaveznike pa najde v Shane in dveh bivših prijateljih, ki verjameta njegovi zgodbi. Naj se dirka za življenje prične!

Zgodba filma Torque: Divji v sedlu je tako klišejska in nerealna, da se človek res vpraša, če avtorji nimajo prav nobene domišljije.

Na eni strani je absolutni poštenjak s stalnim šarmerskim nasmeškom, ki kljub temu, da se je ves svet zarotil proti njemu, še vedno vztraja pri svojem absolutnem in brezpogojnem iskanju pravice.

Njegova družica je seveda največja lepotica, ki neutrudno čaka svojega princa na jeklenem konjičku. Ampak ker seveda ni "lahka bejba", mora v začetku njegove vrnitve narediti obvezen ritual zmernega zavračanja, seveda pa ne traja dolgo, da spet podleže njegovemu šarmu in slaboumnim besedam, da je zbežal z namenom, da bi jo obvaroval.

Na drugi strani so seveda absolutni negativci, ki sta jim hudobija in zloba naravnost zapisana na čelo. Očitno morajo pač vsi hudobci imeti ultra hudobne poglede, tako da ni nobenega dvoma, kdo je tu zloben.

Nekje na sredini se znajde še prostor za Ice Cuba in njegovo bando, nekoliko nasilno, toda dobro po srcu.

In to je to, sledi le še neskončno razvlečen obračun, kjer gledalec tako ali tako že ve, kako se bo vse skupaj končalo in upa vsaj še na presenečenje iz strani posebnih efektov ali pa osupljivo hitre vožnje.

Pa na žalost ne doživimo ne prvega, ne drugega, saj je razen mogoče tistega vložka z motorističnim skokom na vlak, več ali manj vse skupaj zgolj "normalno " preganjaje z motorji, enkrat po mestnih ulicah, drugič po plantažah, tretjič po puščavi.

Film se občasno sicer posluži "rentgenskih" vpogledov v motor, a to je bilo večinoma precej bolje prikazano v Hitrih in predrznih (ter sledečem drugem delu te avtomobilske akcije).

Torque: Divji v sedlu tako ni niti domiseln, niti pretirano razburljiv, za povrhu vsega pa je še v nekaterih delih povsem trapast, npr. v zadnjem pregonu s tistim futurističnem motorjem, ki očitno doseže nadzvočno hitrost, kjer v okolici poka steklo in se dvigujejo ženska krila, vožnja z njim pa izgleda kot nadsvetlobno popotovanje kakšne vesoljske ladje iz Zveznih stez.

Da končnega obračuna, kjer policajka požene v zrak celotno zgradbo (in se ob tem nahaja v njej), v naslednjem kadru pa je že zunaj živa in zdrava, sploh ne omenjam.

No, tudi policaja sta zgodba zase, še posebej tisto njuno zasledovanje motoristov s Humvee-jem (menda nista pričakovala, da jih bosta ujela!?!), kjer meni nič, tebi nič, uničujeta vsa pred sabo vozeča vozila.

In kot da samo film o motorjih ne bi mogel biti dovolj zanimiv, je potrebno glavnega junaka posaditi še za volan avtomobila!?!

No, vsaj eno je treba filmu priznati, namreč da glavni junaki večino časa uporabljajo čelade, kar je vsaj lep vzor za mladino, čeprav je to verjetno predvsem posledica množične uporabe kaskaderjev, tako da kmalu postane jasno, kateri kadri so resnični (uporaba čelad glavnih junakov), in kateri zgolj zrežirani ter računalniško obdelani (glavni junaki brez čelad).

Torque: Divji v sedlu je film, ki bo zelo težko zadovoljil gledalca, saj dvomim, da lahko računa na odobravanje niti iz strani akcije željnih motorističnih zasvojencev, ki se tako ali tako ne menijo za zgodbo, temveč pričakujejo predvsem akcije.

Ta pa je v filmu sila špartansko odmerjena, ter v nekaterih delih celo podrejena slabi zgodbi. To pa je pri takih filmih usodna kombinacija, v negativnem smislu seveda.

*Torque: Divji v sedlu, akcija (režija: Joseph Kahn, scenarij: Matt Johnson, igrajo: Martin Henderson, Monet Mazur, Ice Cube, Matt Schulze idr., distribucija: Ljubljanski kinematografi)

Ocena: veter v laseh, z motorjem proti drogi (3/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Torque - Divji v sedlu - thumbnail

Torque - Divji v sedlu