v rubriki film:
.. / / / 19.06.2004

Z druge strani postelje

Eno osnovnih pravil prijateljstva je, da je prijateljev partner tabu. Toda eno je teorija, drugo praksa in velikokrat se zgodi, da dobro prijateljstvo preraste v ljubezen, hrepenenje in prevaro. Temu seveda sledi strah pred izgubo prijatelja in posledične laži, klobčič pa se vse bolj zapleta, dokler se zanka ne zadrgne okrog grla in je potrebno povedati resnico. Z druge strani postelje je zabavna zgodba o štirih prijateljih in njihovih ljubezenskih pripetljajih.

Pedro (Guillermo Toledo) je šokiran nad novico svoje punce Paule (Natalia Verbeke), ki mu sporoči, da ga zapušča, ker si je našla nekoga drugega.

Depresivni Paulo začasno uteho poišče v izdatnem prehranjevanju, naposled pa se zateče k prijatelju Javierju (Ernesto Alterio) in njegovi punci Sonji (Paz Vega). Prijatelja mu skušata svetovati, toda Pedro je odločen, da se ne bo tako hitro vdal in namerava odkriti, kdo je Paulin novi ljubimec.

Javier ga poskuša odvrniti od tega početja in se na vse kriplje trudi, da bi mu našel novo dekle, seveda zato, ker je prav Javier razlog, da je Pedro ostal sam.

Paula med tem vse bolj pritiska na Javierja, naj pove Sonji za njuno razmerje, toda Javier si še ni povsem na jasnem s svojimi občutki, saj se s Sonjo odlično razume, hkrati pa se s Paulo odlično ujameta v postelji.

Ko je Javier nek vikend spet v objemu Paule, razočarani Pedro, po še enem ponesrečenem zmenku, poišče tolažbo pri Sonji, toda prijateljski objemi se kmalu spremenijo v strastne poljube.

Javier kmalu posumi, da je v Sonjino srce prišel še nekdo drug, toda prej kot na Pedra posumi na Sonjino lezbično prijateljico. Še vedno pa noben od prijateljev ne ve za afere drugega, tako da je zmešnjava vedno bolj popolna.

Z druge strani postelje je zelo zabavna romantična komedija, prepletena s številnimi glasbenimi in plesnimi vložki, ki zelo domiselno popestrijo film.

Če v začetku še izgleda, da se bo v filmu razvila kolikor toliko resna dilema o prijateljstvu in ljubezni, pa kmalu postane jasno, da bo to v prvi vrsti komedija, kar je najbolj razvidno v že kar malce burkaškem koncu, ko vsak spi z vsakim, a imajo vsi napačne sume, s kom kdo spi.

Glavno gonilo filma so vsekakor simpatični igralci, od samodestruktivnega in nekoliko nevrotičnega Guillerma Toleda, preko dvoličnega in obotavljajočega Ernesta Alteria, prijazne in zabavne Paz Vega, pa vse do zelo seksapilne Natalie Verbeke z zelo izrazitim smehom.

V nasprotju s podobnimi svetohlinskimi hollywoodskimi izdelki, glavnih igralcev (predvsem igralk) ni sram pokazati nekaj več gole kože, kar seveda veliko doprinese k večji realnosti filma.

Slednje moramo seveda jemati nekoliko z rezervo, kajti film je v prvi vrsti komedija in zato spretno prireja dogodke po potrebi glavnih likov in same zgodbe.

Kljub vsemu pa iz filma lahko potegnemo kar nekaj koristnih naukov, četudi ne preveč izvirnih. Eden bi bil npr. ta, da je v ljubezni vedno bolje vedno povedati resnico, kajti laž, četudi v začetku majhna in morda celo simpatična, kot kakšen mali pujsek, kmalu zraste v veliko "prasico", ki zasenči in uniči vse kar je bilo prej lepega, ter med partnerja zabije težko odstranljiv klin nezaupanja in dvomov.

Kot drugo pa je iz filma razvidno predvsem to, da tudi veliko prijateljstvo včasih ni dovolj velik vzrok, da bi preprečil ljubezen, ki se včasih preprosto zgodi, oziroma kot v eni svojih pesmi poje Iztok Mlakar: L'bezen te butne, če češ al pa ne!

Zanimivi in zabavni so tudi plesno-pevski vložki, ki predvsem podajajo občutke glavnih junakov in dajejo filmu nek pridih posebnosti, četudi je že na laične oči včasih dokaj jasno vidna rahla skupinska plesna neusklajenost.

Z druge strani postelje je presek med Prijatelji in Seksom v mestu, "evropsko" odkrit do erotike, pa vendar romantično pravljičen, skratka ravno pravšnji za uvod v predigro kakšnega še posebej vročega poletnega večera.

In zagotovo še v nobenem filmu španščina ni zvenela tako zelo erotično!

*Z druge strani postelje - Other Side of the Bed/El otro lado de la cama, romantična glasbeno-plesna komedija (režija: Emilio Martinez Lazaro, scenarij: David Serrano, igrajo: Ernesto Alterio, Paz Vega, Guillermo Toledo, Natalia Verbeke idr., trajanje: 114 minut, distribucija: Creativa cinemania group)

Ocena: L'bezen te butne, če češ al pa ne (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Z druge strani postelje - thumbnail

Z druge strani postelje