v rubriki film:
.. / / / 24.03.2004

Ljubezen je luštna stvar

Kaj dobimo, ko združimo priletnega, a še vedno šarmerskega in karizmatičnega Jacka Nicholsona, ter vedno nekoliko samosvojo in nekonvencionalno Diane Keaton? Romantično komedijo, v kateri enkrat za spremembo v glavnih vlogah ne nastopa vroča mladenka in poskočen mladec, temveč zastopnika starejše hollywoodske generacije, ki pa kljub svojim letom nista odporna na skušnjave in pasti ljubezni. Ljubezen je luštna stvar nam skuša dokazati, da nikoli ni prepozno za veliko (in morda tudi prvo zares pravo) ljubezen.

Harry Sanborn (Jack Nicholson) je uspešen poslovnež in ostareli samec, ki ve, kako je treba živeti na veliki nogi, njegova posebna strast pa so (mnogo) mlajše ženske.

Ena od teh je tudi Marin (Amanda Peet), ki Harryja povabi v obmorsko počitniško hišo, sicer v lasti njene mame Erice (Diane Keaton), priznane pisateljice Broadwayskih predstav.

Marin in Harry ob prihodu ugotovita, da Erica ravno piše scenarij za novo predstavo in se je zato odločila, da s sestro (Frances McDormand) preživi miren konec tedna ob obali.

Po začetnem šoku se vendarle sporazumejo in Harry ostane na večerji, ko pa bi morale slediti srečne urice z Marin, mu zataji srce. Stvar sicer ni usodna, a Harry, po nasvetu zdravnika Juliana (Keanu Reeves), za nekaj časa ne sme potovati, kar seveda pomeni, da obtiči v hiši skupaj z nejevoljno in skeptično Erico.

A počasi in po številnih prigodah, se odnos med njima otopli, a štrene jima meša mladi Julian, ki je, kljub razliki v letih, očaran nad Ericino razgledanostjo in duhovitostjo in tako predstavlja resno konkurenco Harryju.

Toda tudi Harry sam ni povsem prepričan, če je res pripravljen povsem spremeniti svoj življenjski slog in se vezati le na eno žensko, podobni dvomi pa obhajajo tudi do moških nezaupljivo Erico.

Ljubezen je luštna stvar je film, ki se ubada predvsem z vprašanjem, kako in če sploh, je možno spraviti vkup zapriseženega ženskarja v (pozni) krizi srednjih let in zadrgnjeno feministko, ki se je odločila zapreti svoja čustva napram moškim v hermetično zatesnjen puli.

Jasno, on mora doživeti srčni napad, da se končno zave svoje starosti in minljivosti, ona pa se mora znebiti svojih fobij in predsodkov, oba pa morata sama sebi priznati, da kljub svoji uspešnosti nimata tistega najlepšega: velike ljubezni.

Od tu do postelje je le še nekaj korakov in čeprav sledi še pretirano razvlečen intermezzo vzponov in padcev, ne obstaja več nobenega dvoma, kako se bo stvar zaključila.

Glavna aduta filma sta vsekakor karizmatična glavna igralca, ki jima je bila vloga napisana dobesedno na kožo. Nicholson je tako po eni strani perfektno "nagnusno" pohoten, slinast in osvajalski, a po drugi strani (če to želi) tudi neustavljivo šarmanten in zabaven.

Še boljša je Diane Keaton, ki s svojim obnašanjem dobesedno kriči po tem, da končno pride nek moški in ji raztrga to njeno čustveno spono v obliki pulija, ki jo ves čas utesnjuje.

Seveda pa ne računa s tem, da je brez te spone tudi veliko bolj občutljiva in da ljubezen lahko tudi zelo boli. Tako sledijo kadri najbolj bizarnih in absurdnih izbruhov žalovanj, ki v začetku izgledajo kot izredno neprepričljiva igra Keatonove, a se kmalu izkaže, da je tudi to zgolj ena izmed številnih filmskih potegavščin.

In čeprav se zdi, da je komika filma precej podrejena romantičnemu delu, je film kljub vsemu dovolj zabaven, saj so šale dokaj izvirne in posrečene in lepo poživijo celotno zgodbo.

Kar se tiče ostalih gledalcev velja omeniti tudi vedno zelo izrazito in posrečeno Frances McDormand, povsem solidna in simpatična je tudi Amanda Peet, Keanu Reeves pa nima dovolj minutaže za kaj več kot da pokaže, da ni zgolj Neo iz Matrice.

Malce dvomov sicer vzbuja nekoliko posiljeni konec, ki za vsako ceno forsira idejo brezmejne in večne ljubezni med glavnima junakoma, kar samo po sebi niti ne bi bilo usodno, če se ne bi prej že zgodilo toliko negativnih preobratov v njuni ljubezni, da vse skupaj izpade povsem nerealno.

Ljubezen je luštna stvar je tako povsem zabaven film, ki res prikaže, da je ljubezen nekaj luštnega, a preveč vsiljuje idejo, da se v ljubezni na koncu vse "pošlihta", še posebej kar se tiče starostnih (ne)razlik zaljubljencev. Če torej ljubezen že ni brez meja, je pa vsaj luštna!

*Ljubezen je luštna stvar - Something's Gotta Give, romanatična komedija (režija in scenarij: Nancy Mayers, igrajo: Jack Nicholson, Diane Keaton, Keanu Reeves, Frances McDormand, Amanda Peet, Jon Favreau idr., trajanje: 128 minut, distribucija: Ljubljanski kinematografi)

Ocena: v ljubezni se vse "pošlihta" (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Ljubezen je lustna stvar - thumbnail

Ljubezen je lustna stvar