v rubriki film:
.. / / / 26.08.2005

V objemu čarovnice

Včasih so čarovnice gorele na grmadah, dandanes pa bi se verjetno le redko kdo odpovedal zmožnosti uresničevanja želja zgolj s tleskom prstov. Toda, če bi bilo kaj takega res mogoče, bi se morali odpovedati tudi vsem izzivom, prav to pa je tisto, kar človeštvo sili, da nadaljuje svojo evolucijsko pot in razvoj. Kako (ne) gresta skupaj čarovnija in ljubezen pa se sprašuje romantična komedija V objemu čarovnice.

Filmska kariera Jacka Wyatta (Will Farrell) je v naglem zatonu, zato mu menedžer svetuje, naj sprejme vlogo v predelavi legendarne nanizanke Bewitched, v kateri je govora o čarovnici, ki se je poročila s povsem običajnim moškim in se brez čarovnij skušala vživeti v naš svet.

Ker Jack želi, da se celotna serija vrti okrog njegovega lika, se odloči poiskati čimbolj naivno soigralko, ki pa mora znati čimbolj simpatično migati z nosom, kot je to počela Elizabeth Montgomery v izvirni nadaljevanki.

Po nekaj neuspešnih avdicijah povsem po slučaju naleti na Isabel Bigelow (Nicole Kidman), ki je s svojo neodločnostjo in lahkovernostjo popolna za Jackove načrte. Toda Jack se ne zaveda, da je Isabel resnična čarovnica, ki se je naveličala večne rutine uresničevanja želja s čaranjem in zato poskuša (pre)živeti v resničnem svetu.

Čarovnijam se je seveda težko povsem upreti, toda Isabel upa, da ji bo prav z Jackovo pomočjo in morebitno ljubeznijo uspelo. Toda kmalu spozna, da Jack ni povsem odkrit z njo in da ga skrbi predvsem lastna kariera, zato se odloči, da mu bo pošteno zagodla.

S pomočjo nekoliko zmedene tete ustvari urok, po katerem Jack postane nadvse prijazen, kar hitro vodi v ljubezen. Toda Isabel se zave, da je to zgolj lažna romanca in prekine urok ter (znova egocentričnemu) Jacku končno pove, kar mu gre.

A slednji je nad Isabelino iskrenostjo navdušen in ji prične resno dvoriti, vse do trenutka, ko mu Isabel pove, da je tudi v resnici čarovnica. Jack te novice seveda ne sprejme najbolje, zato se razočarana Isabel odloči oditi nazaj v čarovniški svet, toda kot kmalu spozna, resnična ljubezen sploh ne potrebuje čarovnije.

Nadaljevanka Bewitched iz konca šestdesetih in začetka sedemdesetih let je bila tako uspešna in (tudi še danes) priljubljena, da je bilo zgolj vprašanje časa, kdaj se bo Hollywood v pomanjkanju novih idej spomnil ponovno uporabiti to tematiko.

Da stvar vendarle ne bi bila preveč očitno in stereotipno ponavljanje, je V objemu čarovnice pravzaprav film o (namišljenem) snemanju predelave prvotne nadaljevanke, toda glavni liki (in njihove dileme) ostajajo enaki.

Na eni strani je čarovnica, ki se želi odpovedati svojim močem, a jo kruti svet kmalu sune v zadnjo plat, na drugi strani pa je egocentrični smrtnik, ki izkorišča naivnost drugih, da bi dosegel svoje cilje.

Jasno, ona se naposled (tudi s pomočjo čarovnij) vživi v svet smrtnikov, on pa spozna, kakšno zmene je in po hitrem postopku postane sanjski moški. Če pri Willu Farrellu to še nekako deluje, četudi je na trenutke kar preveč vsiljivo komičen, se stvar nekoliko zalomi pri Nicole Kidman, ki nikakor ne izgleda tako naivno, kot se obnaša njen lik.

V njenem pogledu je preprosto neka skrivnost, ob kateri gledalca stalno spreletava misel, da morda vendarle ni vse tako kot izgleda in zato pričakuje kakšno veliko presenečenje. Če to še gre nekako vkup s celotnim konceptom čaranja, pa je to povsem v kontradikciji z romantično komedijo, kjer morajo biti stvari preproste in simpatične.

Saj ne, da bi bila Nicole Kidman slaba igralka, prav nasprotno, toda v taki vlogi bi npr. Renée Zellweger delovala precej bolj sproščeno.

Sicer pa se zdi, da se nasploh celoten film vrti predvsem okrog igralcev in njihove osebne interpretacije likov, pri čemer Farrell skrbi za bolj komično plat, Nicole pa za bolj romantično stran, navezano na soočanje s problemi.

In kaj je torej tista prava ljubezen? Lahko tlesk s prsti ali pa polna denarnica res nadomestita iskrenost in ali lahko taka ljubezen sploh uspe na dolgi rok? Oziroma gledano iz druge strani, ali lahko resnična (lahko bi rekli skoraj usodna) ljubezen premaga zares vse razlike in predsodke?

Odgovor se skriva v vprašanju, v kolikšni meri gledalec verjame v usodo, kar je škoda, saj bi bilo sporočilo o moči iskrene ljubezni precej bolj globoko.

Kje film izgubi nadzor nad tema dvema aspektoma ljubezni sicer ni povsem razvidno, a verjetno bi lahko rekli, da je za vse to dejansko kriva (pretirana) čarovnija, ki z raznimi "previjanji" časa naprej in nazaj postopoma poruši rdečo nit filma in nasploh celoten ritem ter smisel, tako da gledalec samo še čaka, kdaj se bo vse skupaj srečno razpletlo.

Kaj drugega kot srečen konec sicer pri te žanru tako ali tako ni za pričakovati, pa vendar gledalec pri podobnih filmih vsaj čaka, kako se bo to posrečilo, V objemu čarovnice pa, zavoljo pretiravanja, oropa gledalca tudi tega zanimanja.

A to verjetno ne bo in ne sme zmotiti bolj romantičnih duš, ki verjamejo v usodno in ljubezen na prvi pogled, ki kot edina lahko premaga čarovnijo, kar je konec koncev tudi (ena izmed redkih) poant filma.

V objemu čarovnice je lahkoten in iz vidika utopične romantike všečen film, ki lahko srečnim zaljubljencem popestri večer, tistim malce manj "zacumpranim" pa še enkrat več dokaže stereotipna predsodka, da so ženske pretkane in malce trapaste čarovnice in na drugi strani, da so moški neumni egoisti, ki ne bi spoznali prave ljubezni, četudi bi jih le ta treščila po betici.

* V objemu čarovnice - Bewitched, romantična fantazijska komedija (režija: Nora Ephron, scenarij: Delia Ephron, Nora Ephron in Adam McKay, igrajo: Nicole Kidman, Will Farrell, Shirley MacLaine, Michael Caine, Jason Schwartzman idr., trajanje: 90 minut, distribucija: Continental film)

Ocena: čarovnija ljubezni (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

V objemu čarovnice - thumbnail

V objemu čarovnice

Foto: Jelena Cirjakovič