v rubriki glasba:
.. / / / 15.07.1998

Mojo Hand - Edini pravi blues band

Mojo hand je po vsej verjetnosti, oziroma skoraj zagotovo edini pravi blues band na sončni strani Alp. In ker bi vsak žurer mogel kaj več vedeti o tem enkratnem slovenskem bendu (in o bluzu nasploh), vam Mojo Hand v naslednjih vrsticah po pogovoru s kitaristom Slavenom tudi predstavljamo...

Kako se je vse sploh začelo

Slaven se je po "čudnem naklučju" znašel v Galvestonu v Texasu, da bi seveda pridno študiral. Ker pa je bil že na tej strani Atlantika navdušen kitarist, se je tam navdušil za blues. Takrat se je odločil za ?radikalno spremembo stila?, kot je sam povedal, saj je ugotovil, da je blues ... blues.

Igral je z mnogimi lokalnimi hustonskimi bluzerji, med drugim je bil več kot leto v spremljevalni skupini Beau Younga. Sicer pa je v pravih bluzerskih klubih navada taka, da se igra, kadar se igra (tu naj omenim še igranje z Big Roger Collinsom, Gene Keltonom, Oscarjem Perryjem, Jimmy Louisiana Dotsonom, ...). Master of Stratocaster je tako vse bolj igral in se vse manj posvečal šoli, potem ko pa mu je potekla viza, je moral zapustiti Združene države.

Spet doma?

"K' s'm pršu domov, smo mal bluzili okol', potem pa sem se odločil, da bo treba ustanovit' bend ...", in tako so konec petindevedesetega nastali Mojo hand. V prvotni postavi so poleg Slavena in Roberta Grabrijana na kitari bili še Aleš Hadalin (vokal), Miro Križaj (bobni) in Peter Altshul na bas kitari.

Aleš jih je kmalu zapustil (En Knap, Tantadruj,...), tako, da so nekaj špilov bili kar brez pevca. Spoznali so se z Urbanom Lenarčičem, ki je takrat še igral v logaškem bandu Podroom. Na enem od januarskih ('96) jam sessionov se jim je pridružil tudi Blaž Trček na saksofonu (drugi letnik akademije v Gradcu), na klaviaturah pa Slavenov sosed Marko "Blues boy" Boh.

Robert je medtem odšel zasedba pa je ostala nespremejena skoraj celo leto. Julija '97 jih je zapustil Peter, po dolgotrajnem iskanju novega basista pa jim je uspelo najti Alena Steržaja (Big foot mama, Sokoli), ki pa je nažalost tudi prehitro odšel.

Spet se jim je pridružil Dare Hočevar, starosta slovenskega basiranja (sedem let z Laibach, Sokoli,...). Ampak zgodba še ni končana: Miro ni bil več zadovoljen z bendom in odšel? Mare "Blues boy" je v band povabil Urbana Goloba (bobni), s katerim sta se spoznala v zasedbi Mie Žnidarič.

Kaj pa glasba?

V začetku je bilo mišljeno, da bodo Mojo hand izključno preigravali blues komade, pripravljeni na špil s komerkoli in kadarkoli (kakor je navada v Teksasu). To se je zgodilo v Ortu oktobra lani, ko se jim je na odru pridružil skoraj cel band C.J.Chenier-ja, s C.J-jem samim (nekateri mediji so takrat pozabili na Mojo hand, in pisali samo o C.J.-u!!!).

V glavnem so igrali (in še igrajo) blues, soul priredbe, pa tud' kakšen rock komad (seveda bluzersko začinjen) se najde na njihovem repertoarju. Z novim letom ('98) pa so začeli ustvarjati tudi avtorsko glasbo in naredili že sedem lastnih komadov, katerih tvorca sta več ali manj Urban (soul influenced) in "Blues boy" Boh (ki pa bolj jazz-iga). Tri od teh bodo, poleg še desetih štiklov iz železnega blues repertoarja, premierno predstavili na festivalu Rock fever v Hound dogu to sredo, 17. junija.

Načrti?

V začetku leta so posneli demo v odmevni akciji Studija Tivoli, ki se je prelevila v pravi Tivolski Pomp, kakor se bo imenoval tudi veliki koncert ob zaključku akcije in Mojo hand bodo nedvomno zraven. Načrtujejo tudi posneti ploščo, najprej so nameravali posneti "živo" ploščo, vendar pa se o realizaciji še pogovarjajo (najbolj jim diši studio Činč in pa založba Statera). Posneti nameravajo deset avtorskih bluzerskih skladb in nekaj priredb.

Za konec pa ...

... je treba omenit, da je stanje na slovenski glasbeni sceni porazno. Honorarji so nizki, oz. jih ni, ampak Mojo hand tako ali tako niso tu zarad' dnarja. Oni so tu zaradi bluesa, glasbe ki "makes sad people happy, and happy people even happier"! Gotovo pa je eno, da so redki, skoraj edini pravi blues band v Sloveniji?

... je res še nekaj. Tako dobrega žura, kot ga naredijo Mojoti na svojih špilih bi bil vesel prav vsak žurer! Zato si poglejte rubriko Dogodki in preverite kdaj in kje igrajo ...

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.